Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Το σχέδιο για χρέος και επιμήκυνση


26/10/2012

Εφόσον περάσει το «πακέτο»

Την αναζήτηση βιώσιμης και αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα αναζητά η Eυρωζώνη, η οποία εντείνει τις πιέσεις εν όψει της οριστικοποίησης του πακέτου μέτρων.

Πρόθεση των Βρυξελλών είναι, εφόσον κλείσει το πακέτο έως την Κυριακή, να επικυρωθεί τη Δευτέρα από τους εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα συνεδριάσουν εκ νέου με την ιδιότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής και θα έχουν αντικείμενο την προετοιμασία του τακτικού Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.


«Ψήφος εμπιστοσύνης»

Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία αυτής της συνόδου, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο την ερχόμενη Τετάρτη να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του ευρώ. Η τηλεδιάσκεψη αυτή θα έχει το χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» στην ελληνική κυβέρνηση, εν όψει της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή. Δηλαδή θα αποσκοπεί στη διευκόλυνση του έργου των ελληνικών αρχών για να εγκριθούν τα μέτρα με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Πάντως, το γεγονός ότι η απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να εγκριθεί και από τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών βάζει την Αθήνα «με την πλάτη στον τοίχο» σχετικά με την άμεση ανάγκη επίτευξης συμφωνίας.

Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια περί νέας αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους και χορήγησης νέας οικονομικής βοήθειας με δάνεια από την Ευρωζώνη ύψους 16-18 δισ. ευρώ. Πρόκειται για «αιμοδοσία» που, όπως εκτιμούν κοινοτικοί παράγοντες, είναι «οικονομικά διαχειρίσιμη» αλλά «πολιτικά επώδυνη» για ορισμένα κράτη-μέλη που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για νέα χρηματοδότηση. Οπως δηλώνουν πηγές της Ευρωζώνης, στην τρόικα διαπιστώνεται πλέον ταύτιση απόψεων ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η μείωση του δημοσίου χρέους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος που είχε τεθεί με το δεύτερο πρόγραμμα για βιώσιμο χρέος στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ το 2020, εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται οι ελεγκτές είναι αυτό της διετούς παράτασης -από το 2020 στο 2022- για την εκπλήρωση της προθεσμίας για βιώσιμο χρέος.

Ως βασικό εργαλείο προκρίνεται το πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους από την Ελλάδα με ευνοϊκούς για τη χώρα μας όρους, ώστε να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να καταστεί βιώσιμο. Ειδικότερα, εξετάζονται οι δυνατότητες δανεισμού της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης προκειμένου να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα, στην τρέχουσα τιμή, στην αγορά. Στο πλαίσιο των συνδυασμένων λύσεων που διερευνώνται παραμένει το ενδεχόμενο να αποφασιστεί νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού, καθώς και μετακύλιση στην αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων.

Οι αποφάσεις
Επιδίωξη των Ευρωπαίων εταίρων είναι -εφόσον εγκριθεί έγκαιρα το πακέτο των μέτρων από την ελληνική Βουλή- στη συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου να ληφθούν αποφάσεις για την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για διετή επιμήκυνση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι καθυστερήσεις όμως στο κλείσιμο της συμφωνίας για το πακέτο έχουν προκαλέσει τη δυσφορία ορισμένων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, οι οποίες επαναφέρουν το ζήτημα της χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας, που, όπως υποστηρίζουν, χρονοτριβεί -για μικροκομματικές σκοπιμότητες και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης- αντί να δείξει τα απαιτούμενα δείγματα γραφής.

Οι εταίροι θεωρούν ότι, ακόμη και αν ψηφιστούν τα μέτρα, τα εμπόδια στην εφαρμογή τους θα είναι πολλά και με ευθύνη ορισμένων κυβερνητικών εταίρων.

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να αναμένεται ότι το προσεχές διάστημα η Ευρωζώνη θα επανέλθει στο ζήτημα της ανάγκης για μεγαλύτερη συνοχή και αποφασιστικότητα στην κυβέρνηση της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η φημολογία για απαίτηση του Βερολίνου να δημιουργηθεί κλειστός λογαριασμός, που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα.

Θα πρέπει να αναμένεται ότι τα αιτήματα αυτά θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας νέα μορφή, όπως η τοποθέτηση ειδικών εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών, που θα έχουν ευθύνη να παρακολουθούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Τα σενάρια της χρηματοδότησης

Στο σχέδιο της νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που αναμένεται να γίνει γνωστό την ερχόμενη Πέμπτη αναφέρεται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των «Financial Times Deutschland» επικαλούμενο συζητήσεις κύκλων της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει πιθανότατα η ίδια το χρηματοδοτικό κενό 16 έως 18 δισ. ευρώ που θα προκύψει από τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και αυτό γιατί «φρέσκο χρήμα δεν είναι από εδώ και πέρα αναγκαίο»

Νέα βοήθεια

Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» επισημαίνει ότι νέα βοήθεια 16-20 δισ. ευρώ αναμένεται να χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα και επικαλούμενη ανώνυμες υψηλόβαθμες πηγές αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν τα επιπλέον κεφάλαια στη συνεδρίασή τους στις 12 Νοεμβρίου.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου