Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

Κουρτ Λάουκ: «Οι Ευρωπαίοι θα σας πληρώσουν για να φύγετε από την ευρωζώνη»


11/11/2012

10 χρόνια θυσίες αν θέλετε ευρώ αλλιώς οι Ευρωπαίοι θα σας πληρώσουν για να φύγετε από την ευρωζώνη

«H ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσουν αν θα παραμείνει η χώρα σας στο ευρώ», δήλωσε ο Κουρτ Λάουκ, πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του γερμανικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και σύμβουλος της Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, απαιτούνται θυσίες για 10 τουλάχιστον χρόνια. Αντίθετα, αν αποφασίσει να φύγει, θα πρέπει να «προικοδοτηθεί» από τους Ευρωπαίους εταίρους.

-Η ελληνική Βουλή ψήφισε τα μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για να εκταμιευθεί η δόση;

Από τεχνικής απόψεως, τώρα ναι. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί που αμφιβάλλουν εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα. Αυτό συνεχίζει να είναι το πρόβλημα. Επίσης, δεν γνωρίζω ακόμη την έκθεση της τρόικας. Ωστόσο, το ελληνικό Κοινοβούλιο έκανε ένα σημαντικό βήμα.

-Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ολοένα και πληθαίνουν. Τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του;

Νομίζω ότι οι οικονομολόγοι ομοφώνως υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Άρα, θεωρώ ότι, σε μακροπρόθεσμη βάση, χρειάζονται δύο πρόσθετα μέτρα για την Ελλάδα: Πρώτον, είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Το επίπεδο του χρέους είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 120% επί του ΑΕΠ (σ.σ.: που έχει τεθεί για το 2020), το οποίο λέγεται ότι είναι το μέγιστο επίπεδο στο οποίο μπορεί να είναι βιώσιμο - οι προβλέψεις δείχνουν ότι κινείται ξανά προς την κατεύθυνση του 190% επί του ΑΕΠ. Επομένως, θα χρειαστεί περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεύτερον, η λιτότητα από μόνη της δεν είναι επαρκής. Θα πρέπει να συμπληρωθεί με κίνητρα για ανάπτυξη. Αυτά τα αναπτυξιακά κίνητρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι, φυσικά, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και της αγοράς εργασίας. Αυτό θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της τάξης του 2% - 3% του ΑΕΠ, χωρίς μεγάλες επενδύσεις από δημόσιο χρήμα, κάτι που πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο.

Πιστεύετε ότι είναι διασφαλισμένη η παραμονή της Ελλάδας στην ευρρωζώνη;

Η ελληνική κυβέρνηση και ο πληθυσμός θα πρέπει να πάρουν μία βασική απόφαση: αν θέλουν να μείνουν στην ευρωζώνη ή όχι. Αν μείνετε στο ευρώ, οι θυσίες και ο πόνος θα διαρκέσουν τουλάχιστον 10 χρόνια, επειδή το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και έχετε συρρίκνωση του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου 40%. Κανείς δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Ωστόσο, αν οι Έλληνες θεωρούν ότι είναι καλύτερα, θα έλεγα ότι η χώρα σας θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα μεγάλο πακέτο για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την αλλαγή του νομίσματος.Αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ, φυσικά θα πρέπει να δώσουμε χρήματα, αλλά θα είναι για μια φορά και νομίζω ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θα είναι πρόθυμοι να το κάνουν.

Κανείς δεν έχει διάθεση να ακούει ''χρειαζόμαστε 100 δις ευρώ σήμερα και ακόμα 100 δις ευρώ αύριο και ίσως 100 δις ευρώ μεθαύριο''.
Αν πείτε ότι χρειαζόμαστε 150-200 δις ευρώ για να έχουμε το δικό μας νόμισμα και να προχωρήσουμε, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο αποδεκτό από αυτό που συμβαίνει τώρα. Πιστεύω ότι το βάρος για τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα για τους φτωχούς ανθρώπους, η απογοήτευση και οι δυσκολίες που έχουν τώρα θα μειωθούν αν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, καθώς θα μειωθεί ο χρόνος της ταλαιπωρίας γιατί θα μπορέσετε να κάνετε υποτίμηση και να γίνετε πολύ πιο γρήγορα και πάλι ανταγωνιστική χώρα. Αλλά επαναλαμβάνω, είναι δική σας απόφαση.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Κουρτ Λάουκ εδώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου