12/11/2012
Απογοήτευση στην αγορά προκαλούν οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς εκτιμάται ότι προσφέρουν πενιχρά κίνητρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου, αυξάνοντας μάλιστα τον κίνδυνο dilution από την αυτόματη μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές.
Πέραν της σύγχυσης, που διακατείχε την αγορά, μετά από οκτώ μήνες συνεχών συζητήσεων, διαρροών και πληροφοριών για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία οδηγεί σε καθυστερημένη αντίδραση σε μια αγορά που κυριαρχείται από traders, δύο πράγματα δεν άρεσαν στους όρους ανακεφαλαιοποίησης:
Το ότι δεν αντιμετωπίζονται οι τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με αρνητικά ίδια κεφάλαια και δεύτερον ο κίνδυνος dilution που απειλεί και όσους μπουν στις ΑΜΚ από την αυτόματη μετατροπή του ανεξόφλητου μέρους των CoCos σε μετοχές μετά τη παρέλευση 5ετίας.
Η υπουργική απόφαση που υπογράφηκε χθες διά περιφοράς και ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι προβλέπει την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών με κοινές μετοχές και μετατρέψιμες ομολογίες, ειδικού τύπου, τα γνωστά Contingent Convertibles (CoCos).
Ειδικότερα, η πράξη υπουργικού συμβουλίου προβλέπει ότι τουλάχιστον το 6% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε τράπεζας θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια, που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές. Το υπόλοιπο, για να ανέλθει το Core Tier I τουλάχιστον στο 9%, μπορεί να καλυφθεί από CoCos και προνομιούχες μετοχές.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν μέσω ΑΜΚ τα κεφάλαια που χρειάζονται, προκειμένου να ανεβάσουν το Core Tier I τουλάχιστον στο 6%.
Έτσι, τράπεζες με θετικά σήμερα ίδια κεφάλαια θα έχουν κεφαλαιακή δομή που θα αποτελείται κατά 66,7% από κοινές μετοχές και κατά τουλάχιστον 33,3% από CoCos.
Για τις τράπεζες, όμως, με αρνητικά, σήμερα, ίδια κεφάλαια, η παραπάνω σχέση μεταβάλλεται υπέρ των κοινών μετοχών καθώς μεγαλώνει το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, ώστε να ανέλθει ο δείκτης EBa Core Tier 1 σε τουλάχιστον 6%.
Με δεδομένο ότι πλην της Alpha μετά την εξαγορά της Εμπορικής οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, και με δεδομένο επίσης ότι θα προσμετρηθεί στα βασικά εποπτικά κεφάλαια μέρος μόνο του αναβαλλόμενου φόρου (το φορολογικό ενεργητικό μπορεί να αντιστοιχεί ως το 20% του Core Tier I), οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα χρειαστούν οι τράπεζες θα είναι μεγάλες και ως εκ τούτου εξίσου υψηλό το dilution που θα υποστούν οι παλαιοί μέτοχοι.
Κίνδυνος dilution από την αυτόματη μετατροπή CoCos
Οι κίνδυνοι για τους μετόχους δεν σταματούν εδώ. Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει ότι οι τράπεζες μπορούν να εκδίδουν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) πριν ή μετά την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου που θα καλυφθούν κατά 100% από το Τ.Χ.Σ.
Τα CoCos θα είναι αόριστης διάρκειας, χωρίς ημερομηνία λήξης, εκτός αν εξαγοραστούν ή μετατραπούν σε μετοχές. Θα εκδοθούν με αρχικό επιτόκιο 7%, το οποίο θα προσαυξάνεται ετησίως κατά 0,5%. Τα ποσά των τόκων καταβάλλονται σε ετήσια βάση σε μετρητά, εκτός και αν υφίσταται περίπτωση αντικατάστασής τους με εισφορά εις είδος, ήτοι με κοινές μετοχές.
Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση όπου τα ελάχιστα βασικά εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας υποχωρήσουν κάτω του 5,125% ή αν η καταβολή τόκου σε μετρητά κριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα έθετε σε κίνδυνο τη συμμόρφωση της τράπεζας με την υποχρέωση τήρησης του ελάχιστου συντελεστή κυρίων στοιχείων των βασικών εποπτικών κεφαλαίων.
Πέντε (5) έτη μετά την ημερομηνία έκδοσης των ομολογιών, το ανεξόφλητο κεφάλαιο των ομολογιών μετατρέπεται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος στην τιμή μετατροπής που ισούται με το 50% της τιμής διάθεσης των κοινών μετοχών που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος
Δηλαδή, αν πέντε χρόνια μετά την έκδοσή τους τα CoCos δεν έχουν επαναγοραστεί από τις τράπεζες θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές και μάλιστα σε τιμή κατά 50% χαμηλότερη αυτής στην οποία είχε διενεργηθεί η αύξηση κεφαλαίου.
Αν δηλαδή η ΑΜΚ διενεργηθεί με τιμή έκδοσης 1 ευρώ ανά μετοχή, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των CoCos θα μετατραπεί υποχρεωτικά μετά παρέλευσης 5ετίας σε κοινές μετοχές στην τιμή των 50 σεντς, διπλασιάζοντας τον αριθμό των μετοχών και προκαλώντας νέο dilution στους τότε μετόχους.
Αυτό αυξάνει το ρίσκο για τον νέο επενδυτή και μειώνει το κίνητρο συμμετοχής στην ΑΜΚ καθώς η απόδοση της επένδυσής του εξαρτάται από την ικανότητα της τράπεζας να εξοφλήσει τα CoCos στη διάρκεια της 5ετίας.
Με discount τουλάχιστον 50% η τιμή διάθεσης
Η υπουργική απόφαση τροποποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Ειδικότερα, όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, οι μετοχές των οποίων είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, η τιμή είναι ίση ή κατώτερη από τη μικρότερη εκ των ακόλουθων δύο τιμών:
(i) ποσοστό 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά τη διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών και
(ii) την τιμή κλεισίματος της μετοχής στην οργανωμένη αγορά κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών.
Όσον αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα οι μετοχές των οποίων δεν είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά ή τελούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για περισσότερες από δέκα (10) ημέρες διαπραγμάτευσης εντός του διαστήματος που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της μέσης χρηματιστηριακής τιμής, είναι ίση ή κατώτερη από ποσοστό 50% επί της εύλογης αξίας της μετοχής του πιστωτικού ιδρύματος.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου