29/3/2012
Ψέμα Πρώτο
Όπου έχει αναλάβει το ΔΝΤ βύθισε την οικονομία στην ύφεση. Το ΔΝΤ από τις 20 χώρες που έχει χρηματοδοτήσει οι 13 αναπτύχθηκαν και οι 2 τώρα βρίσκονται στους G20(Τουρκία, Βραζιλία).
Ο άλλες 7 απλά δεν εφάρμοσαν το σταθεροποιητικό πρόγραμμα (βλέπε Ελλάδα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της Αγγλίας το 1979 που μπήκε στο ΔΝΤ και εφαρμόζοντας πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς, γνώρισε την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ιστορίας της.
Ψέμα Δεύτερο
Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Ρωσία. Όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αυτό, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι από τα μέλη του ΔΝΤ που έφερε αντίρρηση για το ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα σαν μη συμφέρουσα επένδυση.
Η περίπτωση της Λευκορωσίας είναι χαρακτηριστική, ενώ βγήκε από τις αγκάλες του ΔΝΤ, στράφηκε σε δανεισμό στη Ρωσία, η οποία της δάνεισε λιγότερα με μεγαλύτερο επιτόκιο και με επαχθέστερους όρους όπως το ξεπούλημα όλων των υποδομών τους σ΄ αυτήν.
Δείγμα των προθέσεων της είναι ότι αρνείται να πουλήσει πετρέλαιο επί πιστώσει στα ελληνικά Διυλιστήρια, δηλ. σε κερδοφόρες και φερέγγυες επιχειρήσεις. Και για να δείξουμε το ανεδαφικό του παραπάνω ισχυρισμού, η Ρωσία θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, απλά δεν το ΄κανε.
Ψέμα Τρίτο
Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Κίνα. Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της πλάνης ότι αρνηθήκαμε να αναλάβει το χρέος μας η Κίνα και οι προδότες πολιτικοί μας, μας έριξαν στην μέγγενη του ΔΝΤ.
Η Κίνα όπως και η Ρωσία, όπως είπαμε θα μπορούσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, χωρίς να υπάρχει διακρατική συμφωνία.
Δεν το έκαναν γιατί απλά δεν ρισκάρουν τα λεφτά τους σε μια αναξιόπιστη οικονομία. Πρέπει να γνωρίζουν οι μυθοπλάστες της ελληνικής πραγματικότητας ότι η Κίνα έχει δικό της οίκο αξιολόγησης, ο οποίος υποβαθμίζει συνεχώς την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.
Με λίγα λόγια, όχι δεν θέλει να μας δανείσει, αλλά συμβουλεύει και τους άλλους να μην το κάνουν. Είναι πράγματι αφελείς αυτοί που πιστεύουν, πως η Κίνα θα αναλάμβανε το χρέος μας για να περνούν οι Έλληνες καλά, όταν από τα αποθεματικά της δεν τροφοδοτεί ανάγκες του δικού της λαού;
Ψέμα Τέταρτο
Οι δανειστές μας είναι στυγνοί τοκογλύφοι. Αυτοί που δανείζουν, μας δανείζουν για να κερδίσουν, αυτό είναι ξεκάθαρο.
Το ύψος του επιτοκίου είναι ανάλογο του ρίσκου που παίρνουν. Ας δούμε λοιπόν τι αναλογία επιτοκίου -ρίσκου υπάρχει. Το επιτόκιο -ρίσκο που θα έβαζαν οι αγορές για να δανείσουν τη χώρα μας (spreads) κυμαίνονταν πάνω από 20%. Δηλ. απαγορευτικό. Το επιτόκιο δανεισμού που έλαβε η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης για το πρώτο μνημόνιο ήταν 4-5% και για το δεύτερο μνημόνιο 3,6%, όταν τα επιτόκια στην ελεύθερη αγορά έφταναν το 30%. Ποιος λοιπόν είναι ο στυγνός τοκογλύφος, όταν τα επιτόκια της Ιταλίας και της Ισπανίας κυμαίνονται στο 6-7%;
Ψέμα Πέμπτο
Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα με σκοπό να ελέγξει την οικονομία της και να αγοράσει τα πάντα έναντι πινακίου φακής. Στον ισχυρισμό αυτόν θα αντιτάξω το ερώτημα , γιατί η Γερμανία δεν άφησε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αγοράσει τα πάντα φτηνότερα και χωρίς ρίσκο; Γιατί τα δεκάδες δις που εκταμιεύονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των εταίρων μας και δη της Γερμανίας δεν επενδύονται σε ασφαλέστερα σημεία του πλανήτη(Βαλκάνια, Μεσόγειο) και επενδύονται στην Ελλάδα;
Στον μηχανισμό στήριξης συμμετέχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Γιατί αυτή η πολεμική μόνο για τους Γερμανούς και όχι για τους Ολλανδούς, Νορβηγούς, Φιλανδούς, Κύπριους κλπ; Προφανώς όλα εντάσσονται στα συμφέροντα κάθε χώρας και της ευρωζώνης γενικότερα. Κανένας δεν χαρίζει και κανένας δεν θέλει να χάσει. Αλλά η προσπάθεια διάσωσης της χώρας μας ευνοεί πρωτίστως εμάς και κατ΄ επεκτασιν τους εταίρους μας.
Ψέμα Έκτο
Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα για να στηρίξει τις εξαγωγές της. Είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κάποιος ότι μια αγορά 10εκ κατοίκων μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη μιας χώρας 80εκ. Στο γενικό σύνολο των εξαγωγών της Γερμανίας, η Ελλάδα κατέχει το 0,7%. Δηλ περίπου 6δισ. το χρόνο όταν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι 34 δισ.
Αντίστοιχα η Πορτογαλία εισάγει περίπου 8δις από την Γερμανία και δεν αναλώνεται σε τέτοιες ανόητες κατηγορίες, όπως και η Ιρλανδία που εξάγει, αντί να εισάγει, στη Γερμανία 11δις το χρόνο δεν σκέφτηκε κανείς να πει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να δανείσει την Ιρλανδία;
Άρα τα προβλήματα κάθε χώρας δεν έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές της Γερμανίας στις χώρες αυτές, αλλού είναι τα προβλήματα.
Ψέμα Έβδομο
Η Γερμανία μας δανείζει για να αγοράζουμε εξοπλιστικά προγράμματα από αυτήν. Μετέωρος ο ισχυρισμός και ανατρέψιμος μέσω των αριθμών. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περίπου 2δις ευρώ για εξοπλισμούς από τους οποίους μόνο το 20% αφορά την Γερμανία δηλ. 400εκ ευρώ το χρόνο. Το ερώτημα είναι, ασχέτως αν χρειάζονται η όχι, ότι δημιουργούνται φαντάσματα και πλασματικοί εχθροί όταν οι εκροές χρημάτων από την Γερμανία στην
Ελλάδα είναι πολλαπλάσια των εκροών. Θα καταγράψω ένα νούμερο από μελέτη της EUROBANK ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Ελλάδα μόνο μέσω επιδοτήσεων τα τελευταία 30 χρόνια είναι 203 δις, τα περισσότερα από τα οποία είναι από τις καταβολές των φορολογούμενων γερμανών πολιτών.
Οι επιδοτήσεις δεν δόθηκαν στην Ελλάδα από συμπάθεια αλλά από μια διευρυμένη αντίληψη του συμφέροντος των χωρών αυτών στο πλαίσιο της ΕΕ. Το πώς αξιοποιήθηκαν οι πόροι αυτοί από την Ελλάδα είναι ζήτημα μιας άλλης συζήτησης.
Ψέμα Όγδοο
Το μνημόνιο κατέστρεψε τη χώρα. Η χώρα ήταν κατεστραμμένη πριν το μνημόνιο. Το μνημόνιο ήταν μια διακρατική συμφωνία με όρους δανεισμού. Σε γενικές γραμμές προσανατολιζόταν στη μείωση των δημοσίων δαπανών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. (μείωση δημοσίων υπαλλήλων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, κλπ) Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που διαχειρίσθηκε το μνημόνιο δεν μείωσε δραστικά τις δημόσιες δαπάνες και τις σπατάλες του κράτους, δεν έκανε ούτε μια ιδιωτικοποίηση, δεν κατάφερε να πατάξει την φοροδιαφυγή, δεν μείωσε τους δημοσίους υπαλλήλους , δεν έκλεισε άχρηστους δημόσιους οργανισμούς , δεν άνοιξε τα κλειστά επαγγέλματα, και αντ αυτού μείωσε μισθούς και συντάξεις οριζόντια και έβαλε φόρους σε ότι κινείται ή δεν κινείται. Αποτέλεσμα αυτού η ύφεση να παγιωθεί και να χρειαστεί δεύτερο μνημόνιο πιο σκληρό. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι επί δυο
χρόνια αυτοί που διαμαρτύρονταν να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο το κατάφεραν στο ακέραιο. Τώρα διαδηλώνουν ότι η εφαρμογή του έφταιγε που καταρρέει η χώρα. Είναι σε σύγχυση ή την επιδίωκαν;
Ψέμα Ένατο
Τα λεφτά τα έφαγαν οι πολιτικοί μαζί με τα κρατικοδίαιτα λαμογια. Σωστό! Αλλά. Από τα 100 ευρω που δαπανά το ελληνικό κράτος το 70% πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις, το 20% σε τοκοχρεολύσια και ένα 10% σε δραστηριότητες δημοσίων επενδύσεων.
Σ΄αυτό το 10% κρύβεται η διαπλοκή και το πάρτι με τις μίζες ημετέρων. Αν όμως το αναλύσεις λογιστικά στο σύνολο των δαπανών η διαφθορά δεν ξεπερνά το 1,5% και σε καμιά περίπτωση δεν αντιστοιχεί στο δημόσιο χρέος των 360δις.
Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο ότι δαπανούσαμε κάθε χρόνο 30δις παραπάνω από αυτό που παράγαμε. Κάθε ευρώ που έμπαινε στη χώρα έβγαινε με την αγορά εισαγόμενων προϊόντων. Αν μας χάριζε κάποιος ολόκληρο το χρέος σε 10 χρόνια θα βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Ψέμα Δέκατο
Χρεωκοπία αντί μνημόνιο 2. Το μνημόνιο 2 φέρνει ύφεση και εξασφαλίζει μόνο τους δανειστές μας. Ο.Κ. Η χρεωκοπία και αυτή εξ ορισμού θα φέρει ύφεση. Άρα τι διαλέγουμε; Με το μνημόνιο 2 η χώρα μπαίνει σε μακροχρόνια ύφεση μένοντας όμως στην Ευρώπη, στο ευρώ και με πληθωρισμό 2,5%. Αν όμως χρεοκοπήσει η χώρα βγαίνει από το ευρώ χωρίς ρευστότητα, με αλλαγή νομίσματος και με πληθωρισμό άνω του 20%. Και ρωτώ, σε ποια από τις δυο περιπτώσεις υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης; Το να κατηγορούμε κάτι δεν σημαίνει ότι η άλλη επιλογή είναι καλύτερη.
Ψέμα Ενδέκατο
Να πάμε στην δραχμή και να αναπτυχθούμε μόνοι μας. Η προοπτική της δραχμής δεν μας κάνει ανεξάρτητους από τους πιστωτές μας αλλά εξαρτημένους για πολλά χρόνια από την φτώχεια. Φαντάζει εφιαλτικό οι καταθέσεις όλων μας να μετατραπούν σε δραχμές που με την ιλιγγιώδη αύξηση του πληθωρισμού θα εκμηδενισθούν, το δημόσιο χρέος θα πολλαπλασιασθεί, τα στεγαστικά δάνεια θα είναι αδύνατον να αποπληρωθούν, η ακρίβεια και η ανεργία, και οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα επιβίωσης, θα πυροδοτήσουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα(εγκληματικότητα, πορνεία, παραοικονομία κ.α) για το λόγο αυτό η μόνη λύση είναι η ασπίδα του ευρω, να μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε την απαιτούμενη οικονομική σύγκλιση με τις εύρωστες χώρες της ευρωζωνης
Ψέμα Δωδέκατο
Το χρέος είναι απεχθές, και να μην το πληρώσουμε. Απεχθές λέγεται το χρέος που δημιουργείτε από απολυταρχικά καθεστώτα, όταν ο εκάστοτε δικτάτορας λαμβάνει δάνειο για δικό του πρόσοδο και δεν φθάνει ποτέ στον λαό. Στην περίπτωση μας όμως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, τα δάνεια χορηγήθηκαν για επιδοματική πολιτική, διορισμούς, συντάξεις και κατασπαταλήθηκαν σε διάφορες ορατές δαπάνες του κράτους. Άρα η άποψη του δεν πληρώνω χαρακτηρίζεται από λαϊκίστικη έως δολίως παραπληροφόρηση των πολιτών.
Πηγή
1. Το ΔΝΤ έχει πάει σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων ο Νίγηρας ( τα παιδιά του οποίου σκέφτεται η Λαγκάρντ επειδή πεινάνε), η Αγγλία, η Τουρκία και στην ... Αργεντινή.Δεν εφαρμόζει παντού το πρόγραμμα Αυτό οφείλεται σε πολιτικούς και οι οικονομικούς λόγους.Στην Ελλάδα εφαρμόζει την εσωτερική υποτίμηση. Την είχε εφαρμόσει και στην Αργεντινή με τα γνωστά αποτελέσματα. Επίσης είναι γνωστή η ανάπτυξη της οικονομίας της και η ευημερία της κοινωνίας της όταν εγκατέλειψε την εσωτερική υποτίμηση.Συνεπώς ο αρθρογράφος με τις γενικότητες πάει να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις.
2. ''«Η Ρωσία έδινε δάνειο, η Ελλάδα αδιαφόρησε» 14/7/201
Η Ρωσία ήταν έτοιμη από τις αρχές του 2010 να παράσχει δάνειο με ευνοϊκούς όρους και η Ελλάδα αδιαφόρησε, δήλωσε στην «Ε», λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και «τσάρος του Ροστόφ», στις όχθες του Δον. '' (Πηγή)
5. Αν η Ελλάδα έκανε στάση πληρωμών θα κινδύνευε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επί πλέον δεν θα μπορούσε η Γερμανία να αγοράσει δημόσια ή ιδιωτική περιουσία ή τον δημόσιο πλούτο γιατί πολύ απλά δεν θα πουλιούνταν επειδή δεν θα υπήρχαν χρέη για να ξεπληρώσει η Ελλάδα. Είναι ανεδαφικό το επιχείρημα του αρθρογράφου.
6. Με τον φθηνό δανεισμό στην δεκαετία του ευρώ, δημιουργήθηκαν οι φούσκες (καταναλωτική, στεγαστική. Συγχρόνως επειδή η Γερμανία έκανε εσωτερική υποτίμηση πριν μπει στο ευρώ, δεν έφευγαν κεφάλαια προς τις άλλες χώρες. Έτσι η Γερμανία κάνει το ένα ρεκόρ εξαγωγών μετά το άλλο και οι άλλες χώρες ρεκόρ χρέους. Η Ελλάδα διπλασίασε το χρέος της την δεκαετία του ευρώ. Όσο είχε τα προηγούμενα χρόνια διπλασιάστηκε.
Κανείς δεν μιλάει για τον δανεισμό των πολιτών που ήταν περίπου το 80% του ΑΕΠ.
7. Εισάγαμε το 15% της παραγωγής της πολεμικής βιομηχανίας της Γερμανίας και ήμασταν ο καλύτερος ξένος πελάτης της. (Πηγή)
Ο μύθος των επιδοτήσεων είναι βολικός για τους ''ευρωπαϊστές''. Δεν μας πληροφορεί ο αρθρογράφος για το ποιες ήταν οι δικές μας εισφορές. Μία χρονιά ήταν μεγαλύτερες από τις εισροές.
Γεγονός είναι ότι όλα τα έργα που έγιναν με τα διάφορα ''πακέτα'' και ΚΠΣ, τώρα θα τα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές και οι Γερμανοί, οι οποίοι Γερμανοί ήδη έχουν 68 δις ευρώ κέρδη από την ''κρίση'' μας. Δηλαδή θα πάρουν τζάμπα την Ελλάδα και θα έχουν και κέρδος.
8. Το ευρώ κατάστρεψε την οικονομία. Τα μνημόνια καταστρέφουν την χώρα γιατί θα μπορούσε να εφαρμοστεί άλλη πολιτική. Για παράδειγμα, η πολιτεία της Καλιφόρνια ήταν σε χειρότερη θέση το 2010 αλλά δεν χρεοκόπησε ούτε κινδύνεψε εξ αιτίας της όλο το Σύμπαν.
Θα μπορούσε να εκδώσει ευρώ η ΕΚΤ και να χρηματοδοτήσει το χρέος των άλλων χωρών με αγορά ομολόγων κλπ.
Σε μία νομισματική ένωση όπως το ευρώ, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης μεγάλου χρέους ενός μέλους. Ουσιαστικά η πολιτική της Γερμανίας δημιούργησε τα τεράστια κέρδη των άλλων χωρών (όπως στο 6)
Το 80% του χρέους μας ήταν μέχρι το ευρώ εσωτερικό και σε δραχμές και δεν μπορούσαμε να χρεοκοπήσουμε στον αιώνα τον άπαντα.
9. Το 70% πάει στα γενικά έξοδα συντήρησης του κράτους εκ των οποίων το 40% είναι μισθοί και συντάξεις... το 2009 είχαμε 55 δις έσοδα, 22 δις πήγαν σε μισθούς και συντάξεις, οι λοιπές δαπάνες + τα δάνεια και οι τόκοι έφτασαν τις υποχρεώσεις στα 70 δις με συνεπεία να έχεις έλλειμμα 25 περίπου δις.
Το να συμπεριλαμβάνεις τους προμηθευτές του δημοσίου που έκλεβαν σε συνεργασία με τους πασόκους διοικητές (βλέπε νοσοκομεία) κι όλα τα έξοδα του κράτους, στους μισθούς και τις συντάξεις είναι προφανώς ανέντιμο...
Η ''κρίση'' δεν είναι κρίση χρέους αλλά κρίση που δημιούργησε το ευρώ. Είναι κρίση έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής (τουλάχιστον) οικονομίας. Οι δαπάνες με το ευρώ δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με εσωτερικό δανεισμό ούτε να εξυπηρετηθούν με τύπωμα χρήματος.
Ο αρθρογράφος αποκρύπτει την φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των τραπεζών και των πολυεθνικών αποδίδοντας το έλλειμμα μόνο στις δαπάνες του κράτους για να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είναι λογικό να μειωθούν.
Αγνοεί ότι οι συντάξεις είναι από τις εισφορές των ασφαλισμένων και ότι εσκεμμένα το κράτος επιτρέπει την εισφοροδιαφυγή που φτάνει τα 6 δις ευρώ (τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάνω από 4 δις). Ο απώτερος σκοπός είναι η διάλυση των ταμείων και η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.
10. Ο αρθρογράφος συμψηφίζει την ύφεση της εσωτερικής υποτίμησης με την ύφεση που θα φέρει η επαναφορά της δραχμής.
Στην πρώτη περίπτωση η ύφεση που έχει ήδη διάρκεια 5 χρόνια, θα συνεχίσει να αυξάνεται για όσο διάστημα εφαρμόζεται η εσωτερική υποτίμηση. Ο Σόιμπλε είπε ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητα, πράγμα που σημαίνει δέκα χρόνια τουλάχιστον εσωτερικής υποτίμησης.
Ο Β. Μυνχάου εύστοχα δείχνει το άτοπο της σύνδεσης της εσωτερικής υποτίμησης με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
''Η μείωση του κόστους ανά μονάδα εργασίας θα είναι κέρδος ανταγωνιστικό μόνο εάν δεν μπορεί να το κάνει καμία άλλη οικονομία. Εάν, όμως, η μείωση του κόστους εργασίας υπαγορεύεται ως πολιτική για όλα τα μέλη της ευρωζώνης, τότε δεν υπάρχει κανένας νικητής. Δεν μπορούμε όλοι να υποτιμούμε ταυτόχρονα. Εάν πούμε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να μειώσει τη μονάδα κόστους εργασίας στα επίπεδα της Γερμανίας, τότε γιατί να μη θεωρήσουμε ότι και η Γερμανία θα μειώσει εκ νέου το εργατικό της κόστος;'' (Πηγή)
Η ελληνική οικονομία, αντί να κερδίζει σε ανταγωνιστικότητα, με την εσωτερική υποτίμηση γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική.
''BDO: Πιο επικίνδυνη χώρα για επενδύσεις η Ελλάδα από τη Συρία'' (Πηγή)
''«Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχασε τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια 30 περίπου θέσεις και την βλέπουμε πλέον στην 96η θέση επί συνόλου 144 χωρών, την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται στην 6η. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ειδικά μάλιστα εντός της ευρωζώνης. Αυτές οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα ασκούν φυσικά πιέσεις στη σταθερότητα της ΕΕ».'' (Πηγή)
Ο αρθρογράφος αναρωτιέται σε ποια από τις δύο περιπτώσεις υπάρχει προοπτική ανάπτυξης. Απάντηση του δίνουν οι παραπάνω δημοσιεύσεις.
Αγνοεί το γεγονός ότι έχουμε θετικό πληθωρισμό (1.5%) ενώ οι μισθοί έπεσαν 30% τουλάχιστον.
Χρησιμοποιεί το επιχείρημα του χαμηλού πληθωρισμού χωρίς να ξέρει τι είναι. Στασιμοπληθωρισμό (αύξηση των τιμών χωρίς να υπάρχει αύξηση της παραγωγής) έχουμε και τώρα όπως είχαμε και όλη τη δεκαετία του ευρώ.
''Την ώρα που η Ευρωζώνη υπό την πίεση της Γερμανίας επιλέγει να αποπληθωρίσει την οικονομία της, βυθίζοντας τις περισσότερες οικονομίες της στην ύφεση, στις ΗΠΑ η Fed εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια αγοράζει σταθερά κρατικά ομόλογα, με στόχο ρυθμό ανάπτυξης και πληθωρισμό τουλάχιστον 2%. Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο κ. Έλιοτ, αν καταφέρεις η οικονομία σου να αναπτύσσεται κατά 2% ετησίως με πληθωρισμό επίσης 2%, τότε επιτυγχάνεις ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ σου κατά 4% τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο σε μια δεκαετία επιτυγχάνεις να μειώσεις την πραγματική αξία του χρέους σου κατά 40%! Αυτός είναι πράγματι ένας αποτελεσματικός τρόπος να επιλύσεις ένα πρόβλημα χρέους, χωρίς να καταφύγεις σε ακραίες λύσεις τύπου PSI.'' (Πηγή)
11. 1. Μιλάει για φτώχεια με τη δραχμή χρησιμοποιώντας ισχυρισμούς και μ' αυτό τον τρόπο κάνει να φαίνεται ότι με την εσωτερική υποτίμηση θα είμαστε καλύτερα.
Υπάρχει το παράδειγμα της Αργεντινής που έδειξε τι γίνεται όταν από την εσωτερική υποτίμηση πάει μία οικονομία στην υποτίμηση του νομίσματος.
Ο Μαρκ Γουάζμπροτ συγκρίνει την ελληνική με την αργεντίνικη οικονομία.
''Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, αν δεν υπάρχουν οι πληρωμές τόκων, ως αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών, τότε αυτό θα περιοριστεί σημαντικά. Η Ελλάδα σήμερα έχει την υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ επιβάρυνση από τόκους χρέους, περίπου στο 6,8% του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο του ελλείμματος θα μπορούσε να καλυφθεί με δανεισμό ή από έναν φόρο στα κέρδη των εξαγωγέων όπως έκανε η Αργεντινή ή μέσω τυπώματος χρήματος, αλλά λελογισμένα για να μην εκτιναχθεί ο πληθωρισμός. Πάντως τίποτα δεν είναι εύκολο. Η επιλογή για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια δύσκολη απόφαση και προφανώς γεμάτη κινδύνους. Πολλά θα εξαρτιόνταν από το πόσο επιδέξια και γρήγορα θα μπορούσαν οι Αρχές να προσπεράσουν την οικονομική κρίση.'' (Πηγή)
11.2. Και με το ευρώ και με τη δραχμή οι δανειστές μας ξέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε το χρέος. Έτσι πρέπει να υπάρξει ''κούρεμα''. Με τη δραχμή θα πληρώσουμε όσο μπορούμε. Είναι απόλυτα θεμιτό.
Αυτό αντικρούει και το επιχείρημα ότι θα εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος.
11.3. Οι καταθέσεις θα χάσουν αξία ίση με την υποτίμηση και τον πληθωρισμό αλλά με το ευρώ ο καταθέτης θα τις χάσει για πληρώσει τα ... χαράτσια και τους φόρους. Χαρακτηριστικά, έφυγαν από τις τράπεζες 80 δις μικροκαταθέσεις που δεν επέστρεψαν.
11.4. Τα στεγασικά δάνεια και είναι αδύνατο να εποπληρωθούν με το ευρώ και τις μειώσεις των μισθών. Αυτό θα οδηγήσει τους δανειολήπτες στο ... δρόμο. Με τη δραχμή το σίγουρο είναι ότι θα κουρευτούν και αν γίνει στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους, θα χαριστούν όπως έγινε στην Ισλανδία. Όπως και να 'χει, το κράτος ''θα είναι δίπλα'' στον πολίτη και όχι απέναντι του γιατί δεν θα εφαρμόζει τα προγράμματα του ΔΝΤ-ΕΕ που θέλουν να τον καταστρέψουν.
11.5. Ακρίβεια, ανεργία και ελλείψεις βασικών αγαθών έχει ο κόσμος με το ευρώ είτε γιατί εξάγονται (φάρμακα) είτε γιατί δεν έχει λεφτά να τ' αγοράσει (βλέπε πετρέλαιο στην Φλώρινα)
11.6. Εγκληματικότητα, πορνεία, παραοικονομία (αλλά και μετανάστευση, αύξηση αυτοκτονιών και θάνατοι από το άγχος και από την έλλειψη περίθαλψης) υπάρχουν και τώρα και αυξάνονται. Με τη δραχμή και την αύξηση του ΑΕΠ
θα υπάρχει δημόσια υγεία και ασφάλιση, θα μειωθεί η ανεργία κλπ. Αυτό έδειξε το παράδειγμα της Αργεντινής.
Τελειώνοντας, ο σύμβουλος της Μέρκελ Κουρτ Λάουκ, είπε τα παρακάτω φοβερά:
''Κανείς δεν έχει διάθεση να ακούει ''χρειαζόμαστε 100 δις ευρώ σήμερα και ακόμα 100 δις ευρώ αύριο και ίσως 100 δις ευρώ μεθαύριο''.
Αν πείτε ότι χρειαζόμαστε 150-200 δις ευρώ για να έχουμε το δικό μας νόμισμα και να προχωρήσουμε, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο αποδεκτό από αυτό που συμβαίνει τώρα. Πιστεύω ότι το βάρος για τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα για τους φτωχούς ανθρώπους, η απογοήτευση και οι δυσκολίες που έχουν τώρα θα μειωθούν αν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, καθώς θα μειωθεί ο χρόνος της ταλαιπωρίας γιατί θα μπορέσετε να κάνετε υποτίμηση και να γίνετε πολύ πιο γρήγορα και πάλι ανταγωνιστική χώρα. Αλλά επαναλαμβάνω, είναι δική σας απόφαση.'' (Πηγή)
Ψέμα Πρώτο
Όπου έχει αναλάβει το ΔΝΤ βύθισε την οικονομία στην ύφεση. Το ΔΝΤ από τις 20 χώρες που έχει χρηματοδοτήσει οι 13 αναπτύχθηκαν και οι 2 τώρα βρίσκονται στους G20(Τουρκία, Βραζιλία).
Ο άλλες 7 απλά δεν εφάρμοσαν το σταθεροποιητικό πρόγραμμα (βλέπε Ελλάδα). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της Αγγλίας το 1979 που μπήκε στο ΔΝΤ και εφαρμόζοντας πολιτικές απελευθέρωσης της αγοράς, γνώρισε την μεγαλύτερη ανάπτυξη της ιστορίας της.
Ψέμα Δεύτερο
Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Ρωσία. Όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αυτό, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ρωσία είναι από τα μέλη του ΔΝΤ που έφερε αντίρρηση για το ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα σαν μη συμφέρουσα επένδυση.
Η περίπτωση της Λευκορωσίας είναι χαρακτηριστική, ενώ βγήκε από τις αγκάλες του ΔΝΤ, στράφηκε σε δανεισμό στη Ρωσία, η οποία της δάνεισε λιγότερα με μεγαλύτερο επιτόκιο και με επαχθέστερους όρους όπως το ξεπούλημα όλων των υποδομών τους σ΄ αυτήν.
Δείγμα των προθέσεων της είναι ότι αρνείται να πουλήσει πετρέλαιο επί πιστώσει στα ελληνικά Διυλιστήρια, δηλ. σε κερδοφόρες και φερέγγυες επιχειρήσεις. Και για να δείξουμε το ανεδαφικό του παραπάνω ισχυρισμού, η Ρωσία θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, απλά δεν το ΄κανε.
Ψέμα Τρίτο
Θα μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε από την Κίνα. Αυτό είναι το δεύτερο σκέλος της πλάνης ότι αρνηθήκαμε να αναλάβει το χρέος μας η Κίνα και οι προδότες πολιτικοί μας, μας έριξαν στην μέγγενη του ΔΝΤ.
Η Κίνα όπως και η Ρωσία, όπως είπαμε θα μπορούσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από την ελεύθερη αγορά, χωρίς να υπάρχει διακρατική συμφωνία.
Δεν το έκαναν γιατί απλά δεν ρισκάρουν τα λεφτά τους σε μια αναξιόπιστη οικονομία. Πρέπει να γνωρίζουν οι μυθοπλάστες της ελληνικής πραγματικότητας ότι η Κίνα έχει δικό της οίκο αξιολόγησης, ο οποίος υποβαθμίζει συνεχώς την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.
Με λίγα λόγια, όχι δεν θέλει να μας δανείσει, αλλά συμβουλεύει και τους άλλους να μην το κάνουν. Είναι πράγματι αφελείς αυτοί που πιστεύουν, πως η Κίνα θα αναλάμβανε το χρέος μας για να περνούν οι Έλληνες καλά, όταν από τα αποθεματικά της δεν τροφοδοτεί ανάγκες του δικού της λαού;
Ψέμα Τέταρτο
Οι δανειστές μας είναι στυγνοί τοκογλύφοι. Αυτοί που δανείζουν, μας δανείζουν για να κερδίσουν, αυτό είναι ξεκάθαρο.
Το ύψος του επιτοκίου είναι ανάλογο του ρίσκου που παίρνουν. Ας δούμε λοιπόν τι αναλογία επιτοκίου -ρίσκου υπάρχει. Το επιτόκιο -ρίσκο που θα έβαζαν οι αγορές για να δανείσουν τη χώρα μας (spreads) κυμαίνονταν πάνω από 20%. Δηλ. απαγορευτικό. Το επιτόκιο δανεισμού που έλαβε η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης για το πρώτο μνημόνιο ήταν 4-5% και για το δεύτερο μνημόνιο 3,6%, όταν τα επιτόκια στην ελεύθερη αγορά έφταναν το 30%. Ποιος λοιπόν είναι ο στυγνός τοκογλύφος, όταν τα επιτόκια της Ιταλίας και της Ισπανίας κυμαίνονται στο 6-7%;
Ψέμα Πέμπτο
Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα με σκοπό να ελέγξει την οικονομία της και να αγοράσει τα πάντα έναντι πινακίου φακής. Στον ισχυρισμό αυτόν θα αντιτάξω το ερώτημα , γιατί η Γερμανία δεν άφησε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αγοράσει τα πάντα φτηνότερα και χωρίς ρίσκο; Γιατί τα δεκάδες δις που εκταμιεύονται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των εταίρων μας και δη της Γερμανίας δεν επενδύονται σε ασφαλέστερα σημεία του πλανήτη(Βαλκάνια, Μεσόγειο) και επενδύονται στην Ελλάδα;
Στον μηχανισμό στήριξης συμμετέχουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Γιατί αυτή η πολεμική μόνο για τους Γερμανούς και όχι για τους Ολλανδούς, Νορβηγούς, Φιλανδούς, Κύπριους κλπ; Προφανώς όλα εντάσσονται στα συμφέροντα κάθε χώρας και της ευρωζώνης γενικότερα. Κανένας δεν χαρίζει και κανένας δεν θέλει να χάσει. Αλλά η προσπάθεια διάσωσης της χώρας μας ευνοεί πρωτίστως εμάς και κατ΄ επεκτασιν τους εταίρους μας.
Ψέμα Έκτο
Η Γερμανία δανείζει την Ελλάδα για να στηρίξει τις εξαγωγές της. Είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κάποιος ότι μια αγορά 10εκ κατοίκων μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη μιας χώρας 80εκ. Στο γενικό σύνολο των εξαγωγών της Γερμανίας, η Ελλάδα κατέχει το 0,7%. Δηλ περίπου 6δισ. το χρόνο όταν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι 34 δισ.
Αντίστοιχα η Πορτογαλία εισάγει περίπου 8δις από την Γερμανία και δεν αναλώνεται σε τέτοιες ανόητες κατηγορίες, όπως και η Ιρλανδία που εξάγει, αντί να εισάγει, στη Γερμανία 11δις το χρόνο δεν σκέφτηκε κανείς να πει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να δανείσει την Ιρλανδία;
Άρα τα προβλήματα κάθε χώρας δεν έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές της Γερμανίας στις χώρες αυτές, αλλού είναι τα προβλήματα.
Ψέμα Έβδομο
Η Γερμανία μας δανείζει για να αγοράζουμε εξοπλιστικά προγράμματα από αυτήν. Μετέωρος ο ισχυρισμός και ανατρέψιμος μέσω των αριθμών. Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περίπου 2δις ευρώ για εξοπλισμούς από τους οποίους μόνο το 20% αφορά την Γερμανία δηλ. 400εκ ευρώ το χρόνο. Το ερώτημα είναι, ασχέτως αν χρειάζονται η όχι, ότι δημιουργούνται φαντάσματα και πλασματικοί εχθροί όταν οι εκροές χρημάτων από την Γερμανία στην
Ελλάδα είναι πολλαπλάσια των εκροών. Θα καταγράψω ένα νούμερο από μελέτη της EUROBANK ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Ελλάδα μόνο μέσω επιδοτήσεων τα τελευταία 30 χρόνια είναι 203 δις, τα περισσότερα από τα οποία είναι από τις καταβολές των φορολογούμενων γερμανών πολιτών.
Οι επιδοτήσεις δεν δόθηκαν στην Ελλάδα από συμπάθεια αλλά από μια διευρυμένη αντίληψη του συμφέροντος των χωρών αυτών στο πλαίσιο της ΕΕ. Το πώς αξιοποιήθηκαν οι πόροι αυτοί από την Ελλάδα είναι ζήτημα μιας άλλης συζήτησης.
Ψέμα Όγδοο
Το μνημόνιο κατέστρεψε τη χώρα. Η χώρα ήταν κατεστραμμένη πριν το μνημόνιο. Το μνημόνιο ήταν μια διακρατική συμφωνία με όρους δανεισμού. Σε γενικές γραμμές προσανατολιζόταν στη μείωση των δημοσίων δαπανών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην επιτάχυνση διαρθρωτικών αλλαγών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. (μείωση δημοσίων υπαλλήλων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, κλπ) Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που διαχειρίσθηκε το μνημόνιο δεν μείωσε δραστικά τις δημόσιες δαπάνες και τις σπατάλες του κράτους, δεν έκανε ούτε μια ιδιωτικοποίηση, δεν κατάφερε να πατάξει την φοροδιαφυγή, δεν μείωσε τους δημοσίους υπαλλήλους , δεν έκλεισε άχρηστους δημόσιους οργανισμούς , δεν άνοιξε τα κλειστά επαγγέλματα, και αντ αυτού μείωσε μισθούς και συντάξεις οριζόντια και έβαλε φόρους σε ότι κινείται ή δεν κινείται. Αποτέλεσμα αυτού η ύφεση να παγιωθεί και να χρειαστεί δεύτερο μνημόνιο πιο σκληρό. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι επί δυο
χρόνια αυτοί που διαμαρτύρονταν να μην εφαρμοστεί το μνημόνιο το κατάφεραν στο ακέραιο. Τώρα διαδηλώνουν ότι η εφαρμογή του έφταιγε που καταρρέει η χώρα. Είναι σε σύγχυση ή την επιδίωκαν;
Ψέμα Ένατο
Τα λεφτά τα έφαγαν οι πολιτικοί μαζί με τα κρατικοδίαιτα λαμογια. Σωστό! Αλλά. Από τα 100 ευρω που δαπανά το ελληνικό κράτος το 70% πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις, το 20% σε τοκοχρεολύσια και ένα 10% σε δραστηριότητες δημοσίων επενδύσεων.
Σ΄αυτό το 10% κρύβεται η διαπλοκή και το πάρτι με τις μίζες ημετέρων. Αν όμως το αναλύσεις λογιστικά στο σύνολο των δαπανών η διαφθορά δεν ξεπερνά το 1,5% και σε καμιά περίπτωση δεν αντιστοιχεί στο δημόσιο χρέος των 360δις.
Το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο ότι δαπανούσαμε κάθε χρόνο 30δις παραπάνω από αυτό που παράγαμε. Κάθε ευρώ που έμπαινε στη χώρα έβγαινε με την αγορά εισαγόμενων προϊόντων. Αν μας χάριζε κάποιος ολόκληρο το χρέος σε 10 χρόνια θα βρισκόμασταν στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Ψέμα Δέκατο
Χρεωκοπία αντί μνημόνιο 2. Το μνημόνιο 2 φέρνει ύφεση και εξασφαλίζει μόνο τους δανειστές μας. Ο.Κ. Η χρεωκοπία και αυτή εξ ορισμού θα φέρει ύφεση. Άρα τι διαλέγουμε; Με το μνημόνιο 2 η χώρα μπαίνει σε μακροχρόνια ύφεση μένοντας όμως στην Ευρώπη, στο ευρώ και με πληθωρισμό 2,5%. Αν όμως χρεοκοπήσει η χώρα βγαίνει από το ευρώ χωρίς ρευστότητα, με αλλαγή νομίσματος και με πληθωρισμό άνω του 20%. Και ρωτώ, σε ποια από τις δυο περιπτώσεις υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης; Το να κατηγορούμε κάτι δεν σημαίνει ότι η άλλη επιλογή είναι καλύτερη.
Ψέμα Ενδέκατο
Να πάμε στην δραχμή και να αναπτυχθούμε μόνοι μας. Η προοπτική της δραχμής δεν μας κάνει ανεξάρτητους από τους πιστωτές μας αλλά εξαρτημένους για πολλά χρόνια από την φτώχεια. Φαντάζει εφιαλτικό οι καταθέσεις όλων μας να μετατραπούν σε δραχμές που με την ιλιγγιώδη αύξηση του πληθωρισμού θα εκμηδενισθούν, το δημόσιο χρέος θα πολλαπλασιασθεί, τα στεγαστικά δάνεια θα είναι αδύνατον να αποπληρωθούν, η ακρίβεια και η ανεργία, και οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα επιβίωσης, θα πυροδοτήσουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα(εγκληματικότητα, πορνεία, παραοικονομία κ.α) για το λόγο αυτό η μόνη λύση είναι η ασπίδα του ευρω, να μας δώσει την δυνατότητα να έχουμε την απαιτούμενη οικονομική σύγκλιση με τις εύρωστες χώρες της ευρωζωνης
Ψέμα Δωδέκατο
Το χρέος είναι απεχθές, και να μην το πληρώσουμε. Απεχθές λέγεται το χρέος που δημιουργείτε από απολυταρχικά καθεστώτα, όταν ο εκάστοτε δικτάτορας λαμβάνει δάνειο για δικό του πρόσοδο και δεν φθάνει ποτέ στον λαό. Στην περίπτωση μας όμως είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, τα δάνεια χορηγήθηκαν για επιδοματική πολιτική, διορισμούς, συντάξεις και κατασπαταλήθηκαν σε διάφορες ορατές δαπάνες του κράτους. Άρα η άποψη του δεν πληρώνω χαρακτηρίζεται από λαϊκίστικη έως δολίως παραπληροφόρηση των πολιτών.
Πηγή
1. Το ΔΝΤ έχει πάει σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων ο Νίγηρας ( τα παιδιά του οποίου σκέφτεται η Λαγκάρντ επειδή πεινάνε), η Αγγλία, η Τουρκία και στην ... Αργεντινή.Δεν εφαρμόζει παντού το πρόγραμμα Αυτό οφείλεται σε πολιτικούς και οι οικονομικούς λόγους.Στην Ελλάδα εφαρμόζει την εσωτερική υποτίμηση. Την είχε εφαρμόσει και στην Αργεντινή με τα γνωστά αποτελέσματα. Επίσης είναι γνωστή η ανάπτυξη της οικονομίας της και η ευημερία της κοινωνίας της όταν εγκατέλειψε την εσωτερική υποτίμηση.Συνεπώς ο αρθρογράφος με τις γενικότητες πάει να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις.
2. ''«Η Ρωσία έδινε δάνειο, η Ελλάδα αδιαφόρησε» 14/7/201
Η Ρωσία ήταν έτοιμη από τις αρχές του 2010 να παράσχει δάνειο με ευνοϊκούς όρους και η Ελλάδα αδιαφόρησε, δήλωσε στην «Ε», λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και «τσάρος του Ροστόφ», στις όχθες του Δον. '' (Πηγή)
5. Αν η Ελλάδα έκανε στάση πληρωμών θα κινδύνευε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επί πλέον δεν θα μπορούσε η Γερμανία να αγοράσει δημόσια ή ιδιωτική περιουσία ή τον δημόσιο πλούτο γιατί πολύ απλά δεν θα πουλιούνταν επειδή δεν θα υπήρχαν χρέη για να ξεπληρώσει η Ελλάδα. Είναι ανεδαφικό το επιχείρημα του αρθρογράφου.
6. Με τον φθηνό δανεισμό στην δεκαετία του ευρώ, δημιουργήθηκαν οι φούσκες (καταναλωτική, στεγαστική. Συγχρόνως επειδή η Γερμανία έκανε εσωτερική υποτίμηση πριν μπει στο ευρώ, δεν έφευγαν κεφάλαια προς τις άλλες χώρες. Έτσι η Γερμανία κάνει το ένα ρεκόρ εξαγωγών μετά το άλλο και οι άλλες χώρες ρεκόρ χρέους. Η Ελλάδα διπλασίασε το χρέος της την δεκαετία του ευρώ. Όσο είχε τα προηγούμενα χρόνια διπλασιάστηκε.
Κανείς δεν μιλάει για τον δανεισμό των πολιτών που ήταν περίπου το 80% του ΑΕΠ.
7. Εισάγαμε το 15% της παραγωγής της πολεμικής βιομηχανίας της Γερμανίας και ήμασταν ο καλύτερος ξένος πελάτης της. (Πηγή)
Ο μύθος των επιδοτήσεων είναι βολικός για τους ''ευρωπαϊστές''. Δεν μας πληροφορεί ο αρθρογράφος για το ποιες ήταν οι δικές μας εισφορές. Μία χρονιά ήταν μεγαλύτερες από τις εισροές.
Γεγονός είναι ότι όλα τα έργα που έγιναν με τα διάφορα ''πακέτα'' και ΚΠΣ, τώρα θα τα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές και οι Γερμανοί, οι οποίοι Γερμανοί ήδη έχουν 68 δις ευρώ κέρδη από την ''κρίση'' μας. Δηλαδή θα πάρουν τζάμπα την Ελλάδα και θα έχουν και κέρδος.
8. Το ευρώ κατάστρεψε την οικονομία. Τα μνημόνια καταστρέφουν την χώρα γιατί θα μπορούσε να εφαρμοστεί άλλη πολιτική. Για παράδειγμα, η πολιτεία της Καλιφόρνια ήταν σε χειρότερη θέση το 2010 αλλά δεν χρεοκόπησε ούτε κινδύνεψε εξ αιτίας της όλο το Σύμπαν.
Θα μπορούσε να εκδώσει ευρώ η ΕΚΤ και να χρηματοδοτήσει το χρέος των άλλων χωρών με αγορά ομολόγων κλπ.
Σε μία νομισματική ένωση όπως το ευρώ, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχουν οι μηχανισμοί αντιμετώπισης μεγάλου χρέους ενός μέλους. Ουσιαστικά η πολιτική της Γερμανίας δημιούργησε τα τεράστια κέρδη των άλλων χωρών (όπως στο 6)
Το 80% του χρέους μας ήταν μέχρι το ευρώ εσωτερικό και σε δραχμές και δεν μπορούσαμε να χρεοκοπήσουμε στον αιώνα τον άπαντα.
9. Το 70% πάει στα γενικά έξοδα συντήρησης του κράτους εκ των οποίων το 40% είναι μισθοί και συντάξεις... το 2009 είχαμε 55 δις έσοδα, 22 δις πήγαν σε μισθούς και συντάξεις, οι λοιπές δαπάνες + τα δάνεια και οι τόκοι έφτασαν τις υποχρεώσεις στα 70 δις με συνεπεία να έχεις έλλειμμα 25 περίπου δις.
Το να συμπεριλαμβάνεις τους προμηθευτές του δημοσίου που έκλεβαν σε συνεργασία με τους πασόκους διοικητές (βλέπε νοσοκομεία) κι όλα τα έξοδα του κράτους, στους μισθούς και τις συντάξεις είναι προφανώς ανέντιμο...
Η ''κρίση'' δεν είναι κρίση χρέους αλλά κρίση που δημιούργησε το ευρώ. Είναι κρίση έλλειψης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής (τουλάχιστον) οικονομίας. Οι δαπάνες με το ευρώ δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με εσωτερικό δανεισμό ούτε να εξυπηρετηθούν με τύπωμα χρήματος.
Ο αρθρογράφος αποκρύπτει την φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή των τραπεζών και των πολυεθνικών αποδίδοντας το έλλειμμα μόνο στις δαπάνες του κράτους για να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είναι λογικό να μειωθούν.
Αγνοεί ότι οι συντάξεις είναι από τις εισφορές των ασφαλισμένων και ότι εσκεμμένα το κράτος επιτρέπει την εισφοροδιαφυγή που φτάνει τα 6 δις ευρώ (τα προηγούμενα χρόνια ήταν πάνω από 4 δις). Ο απώτερος σκοπός είναι η διάλυση των ταμείων και η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.
10. Ο αρθρογράφος συμψηφίζει την ύφεση της εσωτερικής υποτίμησης με την ύφεση που θα φέρει η επαναφορά της δραχμής.
Στην πρώτη περίπτωση η ύφεση που έχει ήδη διάρκεια 5 χρόνια, θα συνεχίσει να αυξάνεται για όσο διάστημα εφαρμόζεται η εσωτερική υποτίμηση. Ο Σόιμπλε είπε ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητα, πράγμα που σημαίνει δέκα χρόνια τουλάχιστον εσωτερικής υποτίμησης.
Ο Β. Μυνχάου εύστοχα δείχνει το άτοπο της σύνδεσης της εσωτερικής υποτίμησης με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
''Η μείωση του κόστους ανά μονάδα εργασίας θα είναι κέρδος ανταγωνιστικό μόνο εάν δεν μπορεί να το κάνει καμία άλλη οικονομία. Εάν, όμως, η μείωση του κόστους εργασίας υπαγορεύεται ως πολιτική για όλα τα μέλη της ευρωζώνης, τότε δεν υπάρχει κανένας νικητής. Δεν μπορούμε όλοι να υποτιμούμε ταυτόχρονα. Εάν πούμε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να μειώσει τη μονάδα κόστους εργασίας στα επίπεδα της Γερμανίας, τότε γιατί να μη θεωρήσουμε ότι και η Γερμανία θα μειώσει εκ νέου το εργατικό της κόστος;'' (Πηγή)
Η ελληνική οικονομία, αντί να κερδίζει σε ανταγωνιστικότητα, με την εσωτερική υποτίμηση γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική.
''BDO: Πιο επικίνδυνη χώρα για επενδύσεις η Ελλάδα από τη Συρία'' (Πηγή)
''«Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχασε τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια 30 περίπου θέσεις και την βλέπουμε πλέον στην 96η θέση επί συνόλου 144 χωρών, την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται στην 6η. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ειδικά μάλιστα εντός της ευρωζώνης. Αυτές οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα ασκούν φυσικά πιέσεις στη σταθερότητα της ΕΕ».'' (Πηγή)
Ο αρθρογράφος αναρωτιέται σε ποια από τις δύο περιπτώσεις υπάρχει προοπτική ανάπτυξης. Απάντηση του δίνουν οι παραπάνω δημοσιεύσεις.
Αγνοεί το γεγονός ότι έχουμε θετικό πληθωρισμό (1.5%) ενώ οι μισθοί έπεσαν 30% τουλάχιστον.
Χρησιμοποιεί το επιχείρημα του χαμηλού πληθωρισμού χωρίς να ξέρει τι είναι. Στασιμοπληθωρισμό (αύξηση των τιμών χωρίς να υπάρχει αύξηση της παραγωγής) έχουμε και τώρα όπως είχαμε και όλη τη δεκαετία του ευρώ.
''Την ώρα που η Ευρωζώνη υπό την πίεση της Γερμανίας επιλέγει να αποπληθωρίσει την οικονομία της, βυθίζοντας τις περισσότερες οικονομίες της στην ύφεση, στις ΗΠΑ η Fed εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια αγοράζει σταθερά κρατικά ομόλογα, με στόχο ρυθμό ανάπτυξης και πληθωρισμό τουλάχιστον 2%. Τι σημαίνει αυτό; Όπως εξηγεί ο κ. Έλιοτ, αν καταφέρεις η οικονομία σου να αναπτύσσεται κατά 2% ετησίως με πληθωρισμό επίσης 2%, τότε επιτυγχάνεις ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ σου κατά 4% τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο σε μια δεκαετία επιτυγχάνεις να μειώσεις την πραγματική αξία του χρέους σου κατά 40%! Αυτός είναι πράγματι ένας αποτελεσματικός τρόπος να επιλύσεις ένα πρόβλημα χρέους, χωρίς να καταφύγεις σε ακραίες λύσεις τύπου PSI.'' (Πηγή)
11. 1. Μιλάει για φτώχεια με τη δραχμή χρησιμοποιώντας ισχυρισμούς και μ' αυτό τον τρόπο κάνει να φαίνεται ότι με την εσωτερική υποτίμηση θα είμαστε καλύτερα.
Υπάρχει το παράδειγμα της Αργεντινής που έδειξε τι γίνεται όταν από την εσωτερική υποτίμηση πάει μία οικονομία στην υποτίμηση του νομίσματος.
Ο Μαρκ Γουάζμπροτ συγκρίνει την ελληνική με την αργεντίνικη οικονομία.
''Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, αν δεν υπάρχουν οι πληρωμές τόκων, ως αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών, τότε αυτό θα περιοριστεί σημαντικά. Η Ελλάδα σήμερα έχει την υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ επιβάρυνση από τόκους χρέους, περίπου στο 6,8% του ΑΕΠ. Το υπόλοιπο του ελλείμματος θα μπορούσε να καλυφθεί με δανεισμό ή από έναν φόρο στα κέρδη των εξαγωγέων όπως έκανε η Αργεντινή ή μέσω τυπώματος χρήματος, αλλά λελογισμένα για να μην εκτιναχθεί ο πληθωρισμός. Πάντως τίποτα δεν είναι εύκολο. Η επιλογή για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια δύσκολη απόφαση και προφανώς γεμάτη κινδύνους. Πολλά θα εξαρτιόνταν από το πόσο επιδέξια και γρήγορα θα μπορούσαν οι Αρχές να προσπεράσουν την οικονομική κρίση.'' (Πηγή)
11.2. Και με το ευρώ και με τη δραχμή οι δανειστές μας ξέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε το χρέος. Έτσι πρέπει να υπάρξει ''κούρεμα''. Με τη δραχμή θα πληρώσουμε όσο μπορούμε. Είναι απόλυτα θεμιτό.
Αυτό αντικρούει και το επιχείρημα ότι θα εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος.
11.3. Οι καταθέσεις θα χάσουν αξία ίση με την υποτίμηση και τον πληθωρισμό αλλά με το ευρώ ο καταθέτης θα τις χάσει για πληρώσει τα ... χαράτσια και τους φόρους. Χαρακτηριστικά, έφυγαν από τις τράπεζες 80 δις μικροκαταθέσεις που δεν επέστρεψαν.
11.4. Τα στεγασικά δάνεια και είναι αδύνατο να εποπληρωθούν με το ευρώ και τις μειώσεις των μισθών. Αυτό θα οδηγήσει τους δανειολήπτες στο ... δρόμο. Με τη δραχμή το σίγουρο είναι ότι θα κουρευτούν και αν γίνει στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους, θα χαριστούν όπως έγινε στην Ισλανδία. Όπως και να 'χει, το κράτος ''θα είναι δίπλα'' στον πολίτη και όχι απέναντι του γιατί δεν θα εφαρμόζει τα προγράμματα του ΔΝΤ-ΕΕ που θέλουν να τον καταστρέψουν.
11.5. Ακρίβεια, ανεργία και ελλείψεις βασικών αγαθών έχει ο κόσμος με το ευρώ είτε γιατί εξάγονται (φάρμακα) είτε γιατί δεν έχει λεφτά να τ' αγοράσει (βλέπε πετρέλαιο στην Φλώρινα)
11.6. Εγκληματικότητα, πορνεία, παραοικονομία (αλλά και μετανάστευση, αύξηση αυτοκτονιών και θάνατοι από το άγχος και από την έλλειψη περίθαλψης) υπάρχουν και τώρα και αυξάνονται. Με τη δραχμή και την αύξηση του ΑΕΠ
θα υπάρχει δημόσια υγεία και ασφάλιση, θα μειωθεί η ανεργία κλπ. Αυτό έδειξε το παράδειγμα της Αργεντινής.
Τελειώνοντας, ο σύμβουλος της Μέρκελ Κουρτ Λάουκ, είπε τα παρακάτω φοβερά:
''Κανείς δεν έχει διάθεση να ακούει ''χρειαζόμαστε 100 δις ευρώ σήμερα και ακόμα 100 δις ευρώ αύριο και ίσως 100 δις ευρώ μεθαύριο''.
Αν πείτε ότι χρειαζόμαστε 150-200 δις ευρώ για να έχουμε το δικό μας νόμισμα και να προχωρήσουμε, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο αποδεκτό από αυτό που συμβαίνει τώρα. Πιστεύω ότι το βάρος για τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα για τους φτωχούς ανθρώπους, η απογοήτευση και οι δυσκολίες που έχουν τώρα θα μειωθούν αν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ, καθώς θα μειωθεί ο χρόνος της ταλαιπωρίας γιατί θα μπορέσετε να κάνετε υποτίμηση και να γίνετε πολύ πιο γρήγορα και πάλι ανταγωνιστική χώρα. Αλλά επαναλαμβάνω, είναι δική σας απόφαση.'' (Πηγή)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου