20/11/2012
Σκληρό ανταγωνισμό αναμένεται να αποκτήσουν σύντομα οι Standard & Poor´s, Moody´s και Fitch, που ουσιαστικά κατέχουν σήμερα το μονοπώλιο στο πεδίο της πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Αρχές του 2008, της χρονιάς της κρίσης, οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδιναν ακόμη άριστα σε τοξικά αμερικανικά στεγαστικά δάνεια και σε υπό κατάρρευση τράπεζες. Οι τρεις μεγάλοι οίκοι Standard & Poor´s, Moody´s και Fitch έβαλαν με αυτόν τον τρόπο το δικό τους λιθαράκι στο ξέσπασμα της κρίσης. Οι τρεις «μεγάλοι» δέχονται έκτοτε εντονότατη κριτική, μεταξύ άλλων και για τις αξιολογήσεις ευρωπαϊκών κρατών. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen Μάνφρεντ Γκέρτνερ:
«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αξιολογήθηκαν όντως τα τελευταία 10 χρόνια πολύ χειρότερα από όσο θα επέτρεπαν τα οικονομικά τους και η γενικότερη οικονομική τους κατάσταση».
Παρόλα αυτά όμως, χωρίς τους τρεις αυτούς οίκους αξιολόγησης δεν κινείται τίποτα στις αγορές. Standard & Poor´s, Moody´s και Fitch μοιράζονται σήμερα το 95 % της αγοράς των αξιολογήσεων.
Σινο-αμερικανο-ρωσική συμμαχία
Σύντομα όμως μπορεί να αποκτήσουν σκληρό ανταγωνισμό, προερχόμενο μάλιστα από την Κίνα. Τέλη Οκτωβρίου ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong Global Credit ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συμμαχήσει με την ρωσική RusRating και την αμερικανική Egan-Jones Ratings για να σχηματίσουν «έναν ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης» και να «συμβάλουν στην μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης».
Η επίσημη πρώτη του νέου οίκου αξιολόγησης αναμένεται μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου από περισσότερες από 20 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρουν για να συμμετέχουν στη σύμπραξη, έδρα της οποίας θα είναι το Χονγκ-Κονγκ.
Ανεξάρτητος ο νέος οίκος;
Η ανεξαρτησία είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο ενός νέου οίκου αξιολόγησης. Επ΄ αυτού υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες.
Μπορεί ο επικεφαλής του οίκου Dagong, Guan Jianzhong, να διατείνεται ότι ο οίκος του είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και πως η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη, ωστόσο ο ίδιος διατηρεί στενές σχέσεις με την κινεζική πολιτική, όντας μάλιστα μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και σύμβουλος της κυβέρνησης. Ο αναλυτής και ειδικός σε θέματα οίκων αξιολόγησης Όλιβερ Έβερλινγκ είναι βέβαιος ότι ο οίκος Dagong θα λαμβάνει πάντα υπόψη τα συμφέροντα της Κίνας:
«Είναι πολύ δύσκολο να είσαι στην Κίνα εναντίον του κράτους και της κυβέρνησης. Η οικοδόμηση ενός πετυχημένου οίκου αξιολόγησης στην Κίνα που εκ του προοιμίου έχει προγραμματιστεί να κινηθεί κατά του κράτους, είναι αδύνατη».
Ένας οίκος χρειάζεται πάντα καλές διασυνδέσεις με την πολιτική και την οικονομία, όπως λέει ο ειδικός.
Σύντομα και ευρωπαϊκός οίκος;
Οι συμμετέχοντες στη νέα σύμπραξη προσπαθούν να διαλύσουν τους φόβους αυτούς και σε κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι η Universal Credit Rating Group, όπως θα ονομάζεται, «δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα κανενός κράτους και καμίας ομάδας».
Μερίδιο της πίτας αναμένεται να διεκδικήσει όμως και ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης. Το πρότζεκτ, την εκπόνηση και υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Roland Berger, αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη χρονιά. Ένα ακόμη φιλόδοξο μοντέλο παρουσίασε την περασμένη άνοιξη το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann και αφορά τη σύσταση ενός διεθνούς, μη κερδοσκοπικού, οίκου αξιολόγησης.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου