Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς: «Δεν υπάρχουν» τα σενάρια περί φόρου 45% σε εισοδήματα άνω 25.000


4/11/2012

Σε πλήρη διάψευση των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για επιβολή φορολογικής κλίμακας της τάξης του 45% για ετήσια εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ προέβη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Είναι ενάντια στις αρχές, είναι ενάντια στις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη, δεν είμαι εναντίον της», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας μάλιστα πως η φορολογική μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών βαρών που έχουν επωμισθεί τα μεσαία στρώματα μισθωτών και συνταξιούχων.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να είναι «σταθερό και απλό», προαναγγέλλοντας όμως σκληρές πηγές για τη φοροδιαφυγή.

Όσον αφορά την σχεδιαζόμενη κατάργηση του αφορολόγητου για τα τέκνα, ζήτημα που έχει αναδυθεί ως «αγκάθι» που ταλανίζει τους βίους παράλληλους της συμπολίτευσης, η κ. Σαμαράς, επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει το «μεγαλύτερο μέρος των οικογενειακών επιδομάτων».

Παρά ταύτα, ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να είναι «απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της», θέτοντας έως «υπέρτατο στόχο» την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και το να «βάλουμε φρένο» στην ανεργία.

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα στην προοπτική μείωσης του ΦΠΑ για στο χώρο της εστίασης, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως θα το κάνει όταν μπορέσει.

Πηγή


5/12/2012


 Στουρνάρας: Απαίτηση της τρόικα η φορολόγηση 45%

Ο Στουρνάρας προσπάθησε να βγάλει από πάνω του το θέμα της φορολόγησης 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ που αναστάτωσε τον κόσμο, ρίχνοντάς το στην τρόικα, ως δική της απαίτηση.
“Τις προτάσεις μας για το μίνι φορολογικό, είχαμε δώσει τις προτάσεις μας στα κόμματα πριν από το πολυνομοσχέδιο ακόμα. Ποτέ δεν υπήρχε ουσιαστικά συντελεστής 45%” είπε και συνέχισε λέγοντας πως προτάθηκε μία νέα κλίμακα με τρεις συντελεστές. Όμως αυτό δεν έπεισε την τρόικα, που αντιπρότεινε ισοδύναμη κλίμακα όπου εμφανιζόταν συντελεστής 45%, παράλληλα με μείωση 1.500 ευρώ για όλους, κάτι το οποίο δεν επισημάνθηκε”.

Μάλιστα, στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι του ΣΚΑΙ, είπε ότι το μίνι φορολογικό που συζητείται τώρα και αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη δόση, πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 11/12 το αργότερο, ενώ η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση θα έρθει τον Ιούνιο του 2013.
Επίσης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μια αξιολόγηση που θα γίνει μέσα στο 2013. Για το επόμενο έτος, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2013, με την προϋπόθεση όμως ότι θα πιάσουμε τους στόχους, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η Ελλάδα μπορεί να πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013 και ενδεχομένως να είναι δυνατόν το 2014 τα μέτρα να είναι ηπιότερα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είναι εθελοντική και δεν πρόκειται να δοθεί πολιτική εντολή για τα ασφαλιστικά ταμεία, οι διοικήσεις των οποίων θα αποφασίσουν αν επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου