Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Οι τράπεζες στο προεκλογικό στόχαστρο του SPD


4/1/2013

«Οροφή» στα στεγαστικά δάνεια, ειδικός ESM για τις τράπεζες και ευκολότερη αφαίρεση άδειας σε περιπτώσεις ενίσχυσης της φοροδιαφυγής

Ο έλεγχος των τραπεζών και των πρακτικών τους θα κατέχει περίοπτη θέση στην προεκλογική εκστρατεία των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Αυτό δείχνουν οι μέχρι τώρα δηλώσεις του υποψηφίου τους Πέερ Στάινμπρουκ και άλλων κορυφαίων στελεχών του κόμματος, το οποίο ψάχνει εναγωνίως τον τρόπο να μικρύνει την ψαλίδα που το χωρίζει από τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ. Σε ανάλογη κατεύθυνση κινούνται και οι Πράσινοι -πολύ περισσότερο, καθώς οι φήμες θέλουν τον ηγέτη τους να διεκδικεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το SPD.

«Το 2013 δεν ξεκινά καλά για τις τράπεζες στη Γερμανία. Τουλάχιστον από πολιτική άποψη, απειλούνται με σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς που τις διέπει. Όλα τα κόμματα αναγνωρίζουν την ανάγκη μεγαλύτερου ελέγχου -κάποια λιγότερο, κάποια περισσότερο. Προ πάντων το SPD, τα σχέδια του οποίου μαρτυρούν ότι υπάρχει ιδιαίτερη απέχθεια προς τον κλάδο», σημείωνε χθες αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της οικονομικής έκδοσης Handelsblatt.

Συνάντηση στο Βερολίνο
Οι προτάσεις του SPD αναμένεται να καταστούν πιο συγκεκριμένες μετά τη συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο, στις 16 Ιανουαρίου, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατιδίων που ελέγχονται ή συγκυβερνώνται από τους Σοσιαλδημοκράτες. Ήδη, ωστόσο, οι προθέσεις έχουν διαφανεί: «Πρέπει να βάλουμε επιτέλους ένα τέλος στην εξάρτηση και καταπίεση των κρατών από τις τράπεζες», δήλωσε στην Handelsblatt ο υπεύθυνος του κόμματος για τον προϋπολογισμό, Κάρστεν Σνάιντερ.

«Τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα υποχρεωθούν να δίνουν αναφορά, σε διαφορετική περίπτωση θα κλείνουν. Τέλος πια στην ανάληψη κινδύνου χωρίς ανάληψη ευθυνών», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του SPD στη Βουλή για θέματα οικονομίας, Λόταρ Μπίντινγκ. Σε αυτό συμφωνεί και το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με δικό του ρεπορτάζ, είναι σχεδόν έτοιμο ένα σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στις εποπτικές αρχές να αφαιρούν πιο εύκολα την άδεια λειτουργίας τους, ειδικά σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι υποθάλπουν τη φοροδιαφυγή και τη μεταφορά κεφαλαίων σε «παραδείσους» του εξωτερικού.

Στεγαστικά δάνεια
Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που συζητώνται και υιοθετεί ο Στάινμπρουκ είναι και εκείνα που αφορούν τον έλεγχο στα στεγαστικά δάνεια και τις μεθόδους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια «φούσκα» στα ακίνητα, εξετάζουν να θέσουν «οροφή» στη χρηματοδότηση της αγοράς τους -της τάξης του 80% σε σχέση με την αντικειμενική αξία ή ακόμη και με τα ίδια κεφάλαια του αγοραστή, ενώ το ποσοστό αυτό θα μπορεί να μειώνεται σε 60% σε περιόδους έξαρσης.

Επίσης, προτείνεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης να απεξαρτηθεί από τα κρατικά κονδύλια με τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού «ESM των τραπεζών», ο οποίος θα χρηματοδοτείται από τις ίδιες. Το αρχικό του κεφάλαιο υπολογίζεται στα 150 - 200 δισ. ευρώ και θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες. Το σχήμα, σύμφωνα πάντα με το SPD, θα αφορά τις μεγαλύτερες τράπεζες (εδώ συμφωνούν πρακτικά με τη Μέρκελ), ενώ για τις πιο μικρές θα υπάρχουν αντίστοιχα σχήματα σε εθνικό επίπεδο, σε κάθε κράτος-μέλος.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες στη Γερμανία

- Deutsche Bank: Ενεργητικό (2011) 2,164 τρισ. ευρώ,
- 100.000 εργαζόμενοι (9η μεγαλύτερη στην Ευρώπη).
- Commerzbank: Ενεργητικό 662 δισ. ευρώ, παρουσία σε 52 χώρες.
- KfW: Ενεργητικό 495 δισ. ευρώ.
- DZ Bank AG: Ενεργητικό 406 δισ. ευρώ, «ομπρέλα» περίπου 900 συνεταιριστικών τραπεζών, με 30 εκατ. πελάτες.
- Hypovereinsbank: Θυγατρική της ιταλικής Unicredit, με ενεργητικό 395,7 δισ. ευρώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου