9/2/2013
Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις ύψους 16,3 δισ. ευρώ εξασφάλισε η Ελλάδα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020
Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η χώρα μας πέτυχε τη χορήγηση 14,5 δισ. ευρώ για τη Συνοχή, στα οποία προστίθενται ευρωπαϊκοί πόροι 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη.
Παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι στα τέλη του 2016 θα διατεθούν στη χώρα μας επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση των στοιχείων από την οικονομική κρίση, ώστε να ληφθούν οι επώδυνες επιπτώσεις του 2012. Συνολικά, λοιπόν, οι κοινοτικές εισροές θα φτάσουν τα 18,3 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα είχε οφέλη και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συσταθεί ένα νέο ταμείο για την αναχαίτιση της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών, το οποίο αποφασίστηκε να προικοδοτηθεί με 6 δισ. ευρώ για το σύνολο της επταετίας.
Στόχος είναι το ταμείο αυτό να χρηματοδοτεί προγράμματα και δράσεις σε περιφέρειες όπου η ανεργία στους νέους είναι μεγαλύτερη του 25%.
Μάλιστα, η Ελλάδα και η Ισπανία, οι οποίες με ποσοστά 57% έχουν υπερδιπλάσια ποσοστά ανεργίας από τον μέσο όρο της Κοινότητας, θα λάβουν τη μερίδα του λέοντος των πόρων του εν λόγω ταμείου. Παράλληλα, αποφασίστηκε να δοθούν στην Ελλάδα 300 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.
Η χώρα μας, όπως και τα υπόλοιπα κράτη της Συνοχής, υπέστησαν απώλειες σε σχέση με το «πακέτο» της περιόδου 2007-2013.
Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός ότι παρά τις οριζόντιες δραστικές περικοπές που επικράτησαν, αναγνωρίστηκε η άσχημη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με τις βελτιώσεις που υπήρξαν μειώθηκαν αισθητά οι απώλειες που ήταν δεδομένες.
Αύξηση
Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα η Ελλάδα πέτυχε να αυξήσει τους κοινοτικούς πόρους που της αναλογούν από 11,5 δισ. ευρώ, με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν, σε 14,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,350 δισ. θα χορηγηθούν στην περιφέρεια της Αττικής, λόγω των υψηλών ποσοστών ανεργίας.
Οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, θα τύχουν επίσης ταμειακών διευκολύνσεων σχετικά με τη συγχρηματοδότηση στον τομέα της Συνοχής.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι ύστερα από αίτηση ενός κράτους-μέλους τα ποσά των ενδιάμεσων πληρωμών μπορούν να αυξηθούν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του ποσοστού συγχρηματοδότησης που εφαρμόζεται σε κάθε ταμείο. Δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδα το ποσοστό της κοινοτικής χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει μέχρι και 95% για το Ταμείο Συνοχής και 85% για το Περιφερειακό, το Κοινωνικό και τα ταμεία Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Αλιείας.
Ωστόσο, πρόκειται για ταμειακή διευκόλυνση με ουδέτερο τελικό αποτέλεσμα, αφού η εμπροσθοβαρής κοινοτική συμμετοχή θα φθίνει σταδιακά, ώστε το τελικό ποσό να είναι το ίδιο.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Κάναμε το καλύτερο, δώσαμε έγκαιρα τις μάχες μας
Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η χώρα μας εξασφαλίζει πάνω από 16,3 δισ. ευρώ από τα ταμεία του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ για τα έτη 2014-2020.
«Κάναμε το καλύτερο διαπραγματευτικά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει σε πρώτη φάση 14,5 δισ. ευρώ από το καινούργιο ΕΣΠΑ και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη. Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η χώρα μας αναμένεται να αποσπάσει μετά την πάροδο διετίας και άλλα 2 δισ. ευρώ περίπου, χάρη στην αναθεώρηση του ποσοστού συμμετοχής της στα εν λόγω προγράμματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
«Κάναμε τις συμμαχίες μας, δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά κατάφερε τελικά να της δοθούν πολύ περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν με την αρχική πρόταση Μπαρόζο.
Επιμονή
Οπως είπε ο κ. Σαμαράς, χάρη στην επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης δίνεται ένα ειδικό κονδύλιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων συνολικά στην Ευρώπη, ένας μέρος του οποίου θα απορροφηθεί και από την Ελλάδα. Το σπουδαιότερο όμως, επεσήμανε, είναι ότι με ελληνική πρωτοβουλία πέρασε η τροπολογία με την οποία αναθεωρήθηκαν τα ποσά που δίνονται στην Ελλάδα λόγω κρίσης.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε, πάντως, ότι υπάρχει και «η άλλη πλευρά του φεγγαριού», που συνιστά επαγρύπνηση για το μέλλον.
«Δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση, όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση», παρατήρησε.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου