Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΟΟΣΑ: Γιατί προβλέπει πετρέλαιο Brent στα $190


11/3/2013

Του Ajay Makan

Οι τιμές του πετρελαίου Brent έχουν βρει ένα νέο μοτίβο: Το 5ετές συμβόλαιο future κινείται εδώ και αρκετό καιρό στην κλίμακα των $90-$110 ανά βαρέλι.Από τις επίσημες προβλέψεις, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θα φτάσει στα 120 δολάρια το 2020. Η αμερικανική κυβέρνηση μάλιστα προβλέπει ότι σε πραγματικές τιμές, οι αξίες θα υποχωρήσουν σε σχέση με σήμερα.

Όμως σε πρόσφατη έκθεση, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα φτάσει στα 190 δολ. ανά βαρέλι σε σημερινά χρήματα και υπάρχει πιθανότητα να ανέλθει έως τα 270 δολ. ανά βαρέλι.Πώς φτάνει ο ΟΟΣΑ σε τόσο διαφορετικό συμπέρασμα σε σχέση με άλλους- ακόμη και με την δική του υπηρεσία, ΙΕΑ- και μήπως χρειάζεται να ανησυχούμε;

Στην έρευνά του «Η τιμή του πετρελαίου –Θα αρχίσει να ανεβαίνει πάλι;» ο ΟΟΣΑ μελετά το πώς η αντιδρά η κατανάλωση πετρελαίου σε διάφορες χώρες, στις μεταβολές των ΑΕΠ καθώς και τις μεταβολές τιμών των τελευταίων 20 ετών, και χρησιμοποιεί τα συμπεράσματα για να κάνει προβλέψεις για τα μελλοντικά μοτίβα κατανάλωση.Στην Ινδία, την Κίνα και την Ινδονησία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου έχει αυξηθεί σχεδόν εξίσου με το εισόδημα τα τελευταία 20 χρόνια.

Σε αντίθεση με τις βιομηχανικές χώρες, αυτές οι χώρες δεν έχουν κατορθώσει να μειώσουν την ένταση της χρήσης πετρελαίου, καθώς οι οικονομίες τους επεκτείνονται. Δεδομένου ότι οι αναδυόμενες αγορές θα έχουν το μερίδιο του λέοντος στην μελλοντική ανάπτυξη, αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ζήτηση πετρελαίου.

Όμως καθώς η Κίνα και η Ινδία γίνονται πλουσιότερες, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν καλύτερα την χρήση ενέργειας; «Είναι πιθανό η πετρελαϊκή ένταση εκτός ΟΟΣΑ θα συγκλίνει (πτωτικά) προς τις χώρες του ΟΟΣΑ,» σχολιάζει η οικονομολόγος του οργανισμού Isabell Koske. «Όμως δεν είναι σαφές αν αυτό θα γίνει ομαλά ούτε πότε θα συμβεί. Βραχυπρόθεσμα, η πετρελαϊκή ένταση σε Ινδία και Κίνα μπορεί να αυξηθεί καθώς θα αγοράζονται περισσότερα αυτοκίνητα.

Οι επικριτές της έκθεσης του ΟΟΣΑ τονίζουν ότι το μοντέλο του είναι απλουστευτικό σε σχέση με της αμερικανικής κυβέρνησης, που μελετά τις μεταβολές σε «μικρο-οικονομικό» επίπεδο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε «ελαφρά» τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ. «Είτε συμφωνεί κάποιος με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ είτε όχι, είναι σημαντικές και οι επιπτώσεις τους είναι σαφείς. Αν ανέβουν οι πετρελαϊκές τιμές όσο προβλέπουμε, σίγουρα θα έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη,» σχολιάζει η κα Koske.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου