Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

ΜΚΟ προωθεί τον Φεντεραλισμό στην Ελλάδα


16/5/2013

Οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές (ΝΕΦ και στ' αγγλικά JEF), είναι μία πολιτική οργάνωση νεολαίας που έχει περίπου 25.000 ενεργά μέλη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επιδιώκει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω την ενίσχυσης και του εκδημοκρατισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η JEF έχει στενούς δεσμούς με το Ευρωπαϊκό κίνημα και την Ένωση Ευρωπαίων Φεντραλιστών και είναι πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας. (YFJ). Οι πρώην ακτιβιστές των φίλων της JEF είναι οργανωμένοι σ' αυτήν.

Σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι μία μη κομματική και μη θρησκευτική ΜΚΟ που υποστηρίζει μία ενωμένη Ευρώπη με ομοσπονδιακή δομή. Στο επίκεντρο του πολιτικού της προγράμματος είναι η απαίτηση για ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα για την Ευρώπη βασικό στοιχείο της οποίας είναι δύο σώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που αποτελείται από ένα άμεσα εκλεγμένο σώμα κι ένα σώμα των κρατών). Μ' αυτό η JEF επιμένει στην αρχή της επικουρικότητας ως μία μορφή της αποκεντρωμένης κατανομής των αρμοδιοτήτων. Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η απαίτηση για μια ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η EF έχει δεσμευτεί για συνολική μεταρρύθμιση της ΕΕ, για περισσότερη δημοκρατία, συμμετοχή, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα.

Η JEF διαδίδει τις ιδέες της με τους ακόλουθους τρόπους:
 Καμπάνιες για  να ασκήσει πιέσεις μακροχρόνια για έναν συγκεκριμένο ομοσπονδιακό σκοπό.

- Κινητοποιεί το δίκτυο της με δρώμενα στους δρόμους με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε φλέγοντα ευρωπαϊκά θέματα.

- Διοργανώνει διεθνείς εκδηλώσεις όπως σεμινάρια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, σε χώρες της ΕΕ αλλά και σε χώρες εκτός αυτής.

- Δημιούργησε έναν πολύγλωσσο ιντερνετικό ιστότοπο που λέγεται «Νέοι Φεντεραλιστές" όπου οι νέοι μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους με άρθρα σχετικά με τα τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα.

- Κάνει έργα με συγκεκριμένο στόχο για τον οποίο χρηματοδοτείται.

- Διανέμει δελτία τύπου τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς οργανισμούς για την υπεράσπιση των στόχων των JEF.

Κατά συνέπεια η οργάνωση ενθαρρύνει τον διάλογο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τις πολιτικές της ΕΕ, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κινητικότητα των νέων με ανταλλαγές σε όλη την ήπειρο επιδιώκοντας έτσι την συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών, ιδίως των νέων, στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η JEF έχει περίπου 20.000 μέλη σε  31 αυτόνομα εθνικά τμήματα τα οποία συντονίζονται από την ευρωπαϊκή οργάνωση JEF-Europe.

Η Εκτελεστική Επιτροπή διευθύνεται από τον πρόεδρο και περιλαμβάνει δύο αντιπροέδρους, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και τουλάχιστον τέσσερα εκλεγμένα μέλη της Ομοσπονδιακής επιτροπής. Είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των εξωτερικών και εσωτερικών πολιτικών ψηφισμάτων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο, την Ομοσπονδιακή Επιτροπή και την διοίκηση του οργανισμού.(Πηγή)

Τον σκοπό αυτής της ΜΚΟ τον δίνει η ανακοίνωση των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης στην  πρωτοχρονιάτικη ανακοίνωση τους για το νέο έτος, με ένα κείμενo που δείχνει φανατισμό και λαϊκισμό με την δαιμονοποίηση όσων είναι αντίθετοι:  :

''Με την ύφεση, την κρίση, την κοινωνική δυσαρέσκεια να δοκιμάζουν την ευρωπαϊκή συνοχή, απέναντι στον φοβικό ευρωσκεπτικισμό, στην επανεμφάνιση ακραίων δημαγωγών και εξτρεμιστών, η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει πολιτική βούληση και δράση για την δημοσιονομική και πολιτική ολοκλήρωση, ενισχύοντας τον δημοκρατικό χαρακτήρα της, επαναπροσδιορίζοντας στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης μια πορεία έξι 10ετιών ειρήνης.

Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές, υπερήφανοι για την συνεισφορά τους στην προσπάθεια ενοποίησης της Ευρώπης, μέσα στο 2013, θα είναι παρόντες με πανευρωπαϊκές δράσεις, διαμορφώνοντας μια ευρύτατη δημόσια συζήτηση για το ευρωπαϊκό μέλλον.Το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κίνημα, με πολιτική αυτονομία, θα προωθήσει το αίτημα για ισχυρότερη και δημοκρατικότερη Ε.Ε., για βαθύτερη ολοκλήρωση με την δημοκρατική συγκατάθεση των Πολιτών, με διαφάνεια στην λήψη των αποφάσεων.

Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης, έχοντας ζητήσει στις τελευταίες εκλογές σαφείς και ρεαλιστικές προτάσεις για διέξοδο της χώρας από την κρίση, εντός της Ε.Ε., θα συνεχίσουν το 2013 τις παρεμβάσεις τους στα ευρωπαϊκά θέματα, σε τοπικά ζητήματα, διευρύνοντας την πρόταση τους υπέρ της ομοσπονδιακής μετεξέλιξης της Ε.Ε., μέσα από διαβούλευση με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, για μια Ευρωπαϊκή Ένωση των Πολιτών, πιο συνεκτική, δημοκρατικά δομημένη.Για μια Ελλάδα, που θα αλλάξει ουσιαστικά σελίδα, με μεταρρυθμίσεις, πολιτικές ανάπτυξης και συνοχής, με ενότητα, ελπίδα και αυτοπεποίθηση.'' (Πηγή)

Αξίζει να δούμε μία ανακοίνωση-πρόσκληση των ΝΕΦ για μία εκδήλωση που έκαναν τον περασμένο Δεκέμβριο:
''Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση εντός κρίσης; - Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Ελλάδος

Οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Ελλάδος μας προσκαλούν στην εκδήλωση που πραγματοποιούν στο στην Ελλάδα, με θεματική ενότητα "Η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης υπό το πρίσμα των οικονομικών εξελίξεων". Θα μιλήσουν οι ο Πρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Ελλάδος, Άγγος Πέτρος, ο Δρ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, καθηγητής του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Φωτεινή Ασδεράκη, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς στις Θεωρίες Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, ο Νίκος Λαμπρόπουλος, Διευθυντής euractiv.gr, ο Σταύρος Λυγερός, Δημοσιογράφος- πολιτικός και διπλωματικός σχολιαστής και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Οξφόρδης, Καθηγητής του Α.Ι.Τ.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης αλλά οι ενδιαφερομένοι που θέλουν να παραστούν στην εκδήλωση πρέπει να στείλουν τα προσωπικά τους στοιχεία στο email jeuneseuropeens.gr@gmail.com . Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας''

ΠΟΥ: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΤΕ: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: facebook

Πηγή

Οι θέσεις των ΝΕΦ εδώ.

Η ιστοσελίδα των ΝΕΦ Ελλάδας σ' ένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου