14/7/2013
STREET ART FESTIVAL Η Αθήμα γέμισε χρώμα
Τον τελευταίο καιρό η Αθήνα φαίνεται ότι μεταλλάσσεται σε κοιτίδα του street art, αφού οι δημιουργίες των «ζωγράφων του δρόμου» που συνήθως σχολιάζουν μέσα από την καλλιτεχνική τους ματιά τη σύγχρονη πραγματικότητα, ξεπηδούν σε κάθε γωνιά της πόλης.
Ο Γάλλος καλλιτέχνης Thom Thom φωτογραφίζεται με το έργο του. Η παρέμβαση που έκανε στην αφίσα του τραγουδιστή Πάνου Κιάμου βρίσκεται στον πολυχώρο πολιτισμού «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια.
Η τέχνη του δρόμου πρόσφατα απέκτησε και δικό της φεστιβάλ, το 1ο Athens Street Art Festival 2013, που αποτέλεσε σημείο συνάντησης είκοσι κορυφαίων Ευρωπαίων δημιουργών, οι οποίοι όχι μόνο άφησαν το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα σε όψεις κτιρίων, αλλά άδραξαν την ευκαιρία να καταθέσουν την άποψή τους για την ελληνική κρίση. Τίποτα δεν διέφυγε την προσοχή και την... κριτική τους.
Η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ακόμη και ο... Πάνος Κιάμος ως αμφιλεγόμενο «σύμβολο» της σύγχρονης Ελλάδας έδωσαν «πρώτη ύλη» στους street artists για να δημιουργήσουν τα έργα τους.
Καλλιτέχνες από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία έφτασαν στη χώρα μας πριν από δύο εβδομάδες και δίνοντας χρώμα με τα έργα τους στα γκρίζα κτίρια του αστικού ιστού προσπάθησαν να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα-τίτλο του φεστιβάλ «Κρίση; Ποια κρίση;».
Ο διάσημος street artist Φρανκ Ντιβάλ μπροστά από το έργο του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Εργα και σε γκαλερί
Ταυτόχρονες δράσεις πραγματοποίησαν οι δημιουργοί στους ίδιους χώρους -κάτι που δεν συνηθίζεται- στους εξωτερικούς τοίχους της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, επί της οδού Πειραιώς 256, σε δημόσια κτίρια του Δήμου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ενώ μέχρι τις 20 Ιουλίου κάποια έργα τους θα εκτίθενται στην γκαλερί CAMP, στην πλατεία Κοτζιά.
«Επιλέξαμε σαν θέμα του πρώτου φεστιβάλ street art στην Ελλάδα την οικονομική κρίση, γιατί ένας από τους στόχους μας ήταν να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η χώρα μας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μπορεί να πρωτοπορεί κινώντας τα νήματα της τέχνης και να διοργανώνει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η διοργανώτρια του Athens Street Art Festival 2013, Γωγώ Κολυβήρα.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος μέσα από τα μάτια του Γάλλου καλλιτέχνη Bastek Street Art.
Street art vs γκράφιτι
Η ιδέα γεννήθηκε από μια ομάδα δημιουργών οι οποίοι θέλησαν να αναδείξουν στο ευρύ κοινό τη διαφορά μεταξύ των καλλιτεχνών street artists, οι οποίοι ασκούν κοινωνική κριτική με τα υπογεγραμμένα έργα τους, σε αντιπαράθεση με την αναρχία των ανώνυμων διαμαρτυριών των γκράφιτι, τα οποία τις περισσότερες φορές εκφράζουν προσωπικά συναισθήματα.
«Οι street artists δεν αντιμετωπίζουν τον τοίχο σαν κάτι πρόσκαιρο για να καταγράψουν μια προσωπική τους επιθυμία. Ουσιαστικά ''κάνουν καριέρα'' στον τοίχο. Είναι επιμελείς, λεπτομερείς και αντιμετωπίζουν τα έργα τους σαν να πρόκειται να πουληθούν σε φημισμένες γκαλερί. Η εικαστική γραφή έχει μεγάλη διαφορά από τα γκράφιτι» προσθέτει η κ. Κολυβήρα.
Στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών συναντάμε το έργο του Goin «Η Αφροδίτη της Μήλου. Υποταγή ή αντίσταση».
Στόχος των διοργανωτών είναι να γίνει θεσμός το φεστιβάλ, ενώ οι δράσεις θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο. Οι ξένοι καλλιτέχνες που έδωσαν χρώμα στην Αθήνα αγάπησαν την πόλη και τους ανθρώπους της και, όπως είπαν, σύντομα θα επιστρέψουν.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θεσμοθετήθηκε μια καινούργια δράση στον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη. Εμπνευστής της ο Γάλλος εικαστικός καλλιτέχνης Thom Thom ο οποίος έχει δημιουργήσει τον «Τοίχο» (Le Mur) στην περιοχή Ομπερκαμπφ στο Παρίσι.
Ο Γάλλος καλλιτέχνης Gregos, που έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, δημιούργησε το προφίλ του Ελληνα από 512 εκμαγεία διαφόρων μεγεθών. Το έργο βρίσκεται στα Πέτρινα Σχολεία της Νίκαιας.
Εκεί ένα billboard διατίθεται ελεύθερα σε καλλιτέχνες που εναλλάσσονται ανά δεκαπενθήμερο, και μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί περισσότεροι από 300 δημιουργοί. Τον ελληνικό «Τοίχο» στον δημοτικό πολυχώρο πολιτισμού «Μάνος Λοΐζος» παρουσίασε για πρώτη φορά ο αναγνωρισμένος καλλιτέχνης και από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η δράση των Ελλήνων street artists.
Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«Θέλουμε οι artists να γίνουν πρεσβευτές μας στο εξωτερικό»
Το «ελληνικό» εκμαγείο του προσώπου του εγκατέστησε ο Gregos στην οδό Αθηνάς.
«Νομίζω ότι περάσαμε το σωστό μήνυμα στους δημιουργούς γιατί όλοι θέλουν να ξαναέρθουν στη χώρα μας. Θέλαμε να δουν την πραγματική εικόνα στην Ελλάδα της κρίσης και να γίνουν πρεσβευτές για τη διόρθωση της εικόνας μας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία επικοινωνούν καθημερινά όλοι οι street artists σε όλον τον κόσμο.
Είναι σημαντικό που για πρώτη φορά ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, η Σχολή Καλών Τεχνών, άνοιξε τις πύλες του στους street artists. Η πόλη μας έχει ανάγκη από τέτοιου είδους δράσεις όχι μόνο γιατί οι δουλειές των καλλιτεχνών την... ομορφαίνουν, αλλά γιατί με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει ένας διάλογος.
Το μεγαλύτερο έργο που έγινε κατά τη διάρκεια του Athens Street Art Festival. O Kouka ζωγράφισε τον «Μεγάλο Αφρικανό», ύψους 28 μέτρων και πλάτους 12 μέτρων.
Κάποιοι άλλοι δημιουργοί θα «απαντήσουν» σε αυτά τα έργα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί σε μια γκαλερί» αναφέρει η διοργανώτρια του Athens Street Art Festival 2013.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου