Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Αντίο Μνημόνιο από την Ιρλανδία;


15/10/2013

Στην πόρτα εξόδου από το... Μνημόνιο βρίσκεται η Ιρλανδία, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντα Κένι, λέγοντας ότι το Δουβλίνο θα επανέλθει πλήρως στις αγορές δανεισμού από τη 15η Δεκεμβρίου, ενώ το επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «το πρόγραμμα της Ιρλανδίας ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο. Οι οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί. Εχει υλοποιηθεί μια μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και έχουν πραγματοποιηθεί προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής».

Πρόσθεσε, δε, ότι η στρατηγική εξόδου θα συζητηθεί στη συνάντηση του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου του αν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να διευκολυνθεί η μετάβαση, ενώ κανονικά θα εκταμιευτεί η τελευταία δόση των 2,3 δισ. ευρώ από τον EFSF. «Εχουμε αμοιβαίο συμφέρον να καταστήσουμε την πρόσβαση στις αγορές όσο βιώσιμη και επιτυχημένη γίνεται», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Eurogroup, και ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν εκτίμησε ότι η Ιρλανδία θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης αυτήν τη χρονιά, συμπληρώνοντας ότι είναι επιλογή της ιρλανδικής κυβέρνησης το αν θα υποβάλει φέτος αίτημα εξόδου από τον μηχανισμό στήριξης.

Χαρακτήρισε επίσης το ιρλανδικό πρόγραμμα διάσωσης «επιτυχημένο», αν και όπως επεσήμανε υπάρχουν «κίνδυνοι που παραμονεύουν» κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και λόγω του ελλείμματος που παραμένει «πολύ υψηλό».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός μίλησε, από την πλευρά του, για το «τέλος της εποχής των διασώσεων και της κατάστασης έκτακτης οικονομικής ανάγκης». Αν, μάλιστα, οι προβλέψεις του επιβεβαιωθούν, η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη από τις τέσσερις χώρες του Μνημονίου που θα καταφέρει να βγει στις αγορές.

Ο επί των Οικονομικών υπουργός του, Μάικλ Κούναν, άφησε να εννοηθεί πως η Ιρλανδία δεν θα κάνει χρήση των προληπτικών γραμμών πίστωσης στα πρώτα στάδια επιστροφής της στις αγορές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ιρλανδικός οργανισμός δημόσιου χρέους έχει κεφαλαιακά αποθέματα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα».

Ο Εντα Κένι, πάντως, συμπλήρωσε πως ο δύσκολος δρόμος για τη χώρα δεν έχει τελειώσει. «Υπάρχουν ακόμη εμπόδια μπροστά μας», δήλωσε εν όψει της σημερινής παρουσίασης του προϋπολογισμού της χώρας για το 2014, που φέρεται να περιλαμβάνει νέα μέτρα 2,5 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις.

Οι αναλυτές εμφανίζονται, ωστόσο, επιφυλακτικοί και προειδοποιούν ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, η οικονομική ανάπτυξη είναι μικρή και οι κίνδυνοι πολιτικής αστάθειας μεγάλοι.

Ο Τζέρι Ανταμς, επικεφαλής του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης Σιν Φέιν, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να πείσει τον πληθυσμό πως η λιτότητα φέρνει αποτελέσματα. Και όπως είπε: «Η πραγματικότητα για τις κοινότητες και τις οικογένειες σε όλη τη χώρα είναι πολύ διαφορετική». Ηδη από το 2007 που έσκασε η «φούσκα» των ακινήτων έχουν επιβληθεί στη χώρα αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor's και Fitch έχουν ήδη αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Αλλά η Moody's επιμένει να χαρακτηρίζει τα ομόλογά της «junk» (σκουπίδια), επικαλούμενη τις εκτιμήσεις για υψηλό χρέος, το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα και το γεγονός ότι η χώρα είναι πολύ ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Ανάπτυξη
Το Δουβλίνο προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει φέτος στο 0,2%, πολύ κάτω δηλαδή από το επίπεδο που απαιτείται για να αρχίσει η μείωση του χρέους, αλλά ότι το 2014 θα ανέλθει στο 1,8%.

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ιρλανδίας ενισχύθηκαν από την ανάκαμψη έξω από την Ευρωζώνη, και ιδιαίτερα στη Βρετανία, που είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της. Ηδη αρκετοί ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων.

Το καλοκαίρι άνοιξε ένα καινούργιο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το The Marker, που αναμένεται να αποτελέσει βάση για αμερικανικές εταιρείες όπως η Google, η TripAdvisor και η LinkedIn.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου