10/2/2014
Έντονη η αντίδραση των ελβετικών τραπεζών ενάντια στον περιορισμό των μεταναστών από Ε.Ε. Προειδοποιούν για "τιμωρία" της χώρας από τις Βρυξέλλες με αποκλεισμό από την ενιαία αγορά. Ο κίνδυνος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Οι ελβετικές επιχειρήσεις αντέδρασαν έντονα τη Δευτέρα μετά την απόφαση των Ελβετών την προηγούμενη ημέρα να στηρίξουν σε ένα επίμαχο δημοψήφισμα τις κινήσεις για επιβολή ποσοστώσεων στους μετανάστες από την ΕΕ.
Η απόφαση της Ελβετίας ανοίγει την πόρτα στην Ε.Ε. να ακυρώσει ορισμένες από τις συμφωνίες που επιτρέπουν στις ελβετικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, μια κίνηση που θα αποφέρει σοβαρό πλήγμα στην προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της χώρας.
Η Ένωση Ελβετικών Τραπεζών (SBA), το ισχυρό τραπεζικό λόμπι, ανέφερε ότι "λυπάται" για το αποτέλεσμα της ψήφου και τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι "η πιο σημαντική ξένη αγορά για τις τράπεζες της Ελβετίας". Πρόσθεσε ότι η ελβετική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να εξηγήσει την απόφαση στην Ε.Ε.
"Eίναι πολύ σημαντικό η φάση της πολιτικής αβεβαιότητας να παραμείνει σύντομη, ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ευημερία των Ελβετών" προειδοποίησε σε ανακοίνωση το λόμπι, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερες από 300 ελβετικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της UBS και της Credit Suisse.
"Oι τράπεζες χρειάζονται καταρτισμένους υπαλλήλους. Περίπου το 25% του προσωπικού των τραπεζών προέρχεται από την Ε.Ε. Η SBA φοβάται ότι η διαθέσιμη δεξαμενή εκπαιδευμένου προσωπικού θα μειωθεί. Θα γίνει πιο δύσκολο για τις τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες τους για καλά εκπαιδευμένο προσωπικό".
Την Δευτέρα, η Pia Pia Ahrenkilde-Hansen, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής "δεν δημιουργεί το καλύτερο κλίμα για την έναρξη μιας θεσμικής συμφωνίας σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Ελβετίας". Ωστόσο, πρόσθεσε, "είναι ακόμα πολύ νωρίς" για τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν πως θα απαντήσουν, "η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελβετίας".
Μεταξύ των συμφωνιών που μπορεί να αναθεωρηθούν, είπε η κ. Ahrenkilde-Hansen, είναι και η συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελβετία να συμμετάσχει στο Horizon 2020 της Ε.Ε., ένα ερευνητικό πρόγραμμα €80 δισ. Η κ. Ahrenkilde-Hansen δεν ανέφερε αν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν εξετάσει να αναβάλλουν τις προγραμματισμένες για την Τετάρτη συνομιλίες με την Ελβετία, αλλά διαμήνυσε ότι μπορεί να ληφθεί σχετική απόφαση αργότερα την Τετάρτη.
Το δημοψήφισμα για την μετανάστευση, το οποίο προώθησε το υπερσυντηρητικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), απαιτεί από την κυβέρνηση να περιορίσει τον αριθμό των πολιτών της Ε.Ε. που εισέρχονται κάθε χρόνο στην Ελβετία, αλλά δεν διευκρινίζει σε πιο επίπεδο θα τεθούν οι ποσοστώσεις.
Η κυβέρνηση έχει τρια χρόνια για να μετατρέψει την πρωτοβουλία σε νόμο και πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου ελπίζουν ότι οι ποσοστώσεις θα τεθούν σε τέτοιο επίπεδο που η Ε.Ε. δεν θα αναγκαστεί να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Ελβετία.
Ωστόσο, ο Valentin Vogt, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ελβετών Εργοδοτών, υποστήριξε σε συνέντευξη στην Neue Zurcher Zeitun ότι ανησυχεί πως η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις μπορεί να αποτρέψει τις ξένες εταιρείες να επενδύσουν στην Ελβετία.
"Ποιος θα ερχόταν σε μια χώρα που λέει: το Σεπτέμβριο θα έχουμε ποσοστώσεις για εσάς. Επιπλέον, πρέπει να έρθετε μόνοι σας, η οικογένεια σας ίσως σας ακολουθήσει σε δύο χρόνια” ανέφερε.
"Oι μόνοι άνθρωποι που θα έρχονταν είναι αυτοί με τα χαμηλότερα προσόντα και όσοι χρειάζονται δουλειά. Οι υποψήφιοι που μπορούν να διαλέξουν από μια σειρά επιλογές, δεν θα δέχονταν τους όρους αυτούς. Δεν θα ερχόμουνα στην Ελβετία υπό τις συνθήκες αυτές” πρόσθεσε.
Η απόφαση των Ελβετών προκάλεσε αναταραχή σε όλο τον κόσμο, όπου τα κινήματα κατά της μετανάστευσης κερδίζουν έδαφος σε μια σειρά από χώρες, καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης έχει οδηγήσει σε άνοδο της ανεργίας και έχει πιέσει προς τα κάτω τους μισθούς.
Ο Laurent Fabius, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι η κίνηση των Ελβετών ήταν μια "ανησυχητική" εξέλιξη. Ο Wolfgang Schaeuble, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελβετία.
Στον αντίποδα, ο Heinz-Christian Strache, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Αυστρίας, καλωσόρισε την απόφαση, ισχυριζόμενος ότι οι πολίτες σε οποιοδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης θα ψήφιζαν με τον ίδιο τρόπο αν είχαν την ευκαιρία.
"Οι άνθρωποι δεν θέλουν μια πολυπολιτισμική κοινωνία στην οποία γίνονται ξένοι στην ίδια τους τη χώρα" είπε. "Αυτό δεν έχει να καμία σχέση με τον εθνικισμό ή τον ρατσισμό, αλλά βασίζεται στο δικαίωμα των λαών στον αυτοκαθορισμό" τόνισε.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου