30/4/2014
Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ και ανάπτυξη στο 0,6% για το 2014 προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018 που παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής προς επεξεργασία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο έως την προσεχή Δευτέρα 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα θέσει στη συνεδρίαση του Eurogroup το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
Προβλέπεται μάλιστα ότι θα επιτύχει, χωρίς επιπλέον διαρθρωτικές παρεμβάσεις, πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ το 2015, 3,5% του ΑΕΠ το 2016, 4,6% του ΑΕΠ το 2017 και 5,3% του ΑΕΠ το 2018.
Οσον αφορά την ανεργία το 2014, το ποσοστό σε εθνικολογιστική βάση, αναμένεται να μειωθεί στο 24,5%, από 25,8% το 2013. Το 2015-2018, η ανεργία προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται και να φτάσει το 15,9% το 2018.
Το χρέος, μετά την ανοδική του πορεία μέχρι το έτος 2013, αρχίζει σταδιακά να αποκλιμακώνεται στα επόμενα έτη. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 139% του ΑΕΠ το 2018, από 175% του ΑΕΠ το 2013.
Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει επίσης δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,927 δισ. ευρώ το 2016, το οποίο θα επανεξεταστεί (σε συνεργασία με την τρόικα) τον Σεπτέμβριο με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και εάν παραμείνει, θα συζητηθεί η λήψη πρόσθετων παρεμβάσεων για την κάλυψή του.
Κατά την παρουσίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μία φάση σταθεροποίησης. Πρόκειται για επίτευγμα των τεράστιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας».
Υπογράμμισε ακόμη ότι στοχεύει στην παρουσίαση των δημοσιονομικών ορίων της επόμενης τετραετίας και σηματοδοτεί την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη, ενώ σημείωσε ότι ενδέχεται να εκδοθεί νέο ομόλογο για άντληση 3-6 δισ. ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο.
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν προσπάθειες σταδιακής μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Είπε ακόμη ότι οι δύο βασικές επιδιώξεις της στρατηγικής της οικονομικής πολιτικής είναι πρώτον η εθνική ανάγκη διασφάλισης των έως τώρα επιτευγμάτων και προστασίας των θυσιών της ελληνικής κοινωνίας και δεύτερον η μετατροπή της υπάρχουσας σταθεροποιημένης οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, σε στέρεες βάσεις, εντός ευρωζώνης.
Παράλληλα, παρουσίασε τις δέκα βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
1. Η περαιτέρω επικέντρωση σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να αναληφθούν με την παρουσίαση και σταδιακή υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας.
Ενός προτύπου που θα εδράζεται στη μετατόπιση από την υπερβολική κατανάλωση προς την αποταμίευση και την επένδυση.
2. Η ενίσχυση της ρευστότητας και η αποκατάσταση διαύλων χρηματοδότησης της οικονομίας.
Σ' αυτή αναμένεται να συμβάλουν, τους αμέσως προσεχείς μήνες, η ακόμη ταχύτερη αξιοποίηση και υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η θέσπιση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η συνέχιση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, η περαιτέρω μείωση του μη-μισθολογικού κόστους της εργασίας, ο συμψηφισμός οφειλών ΦΠΑ μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων, αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων.
3. Η προσπάθεια για τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η οποία δύναται να δρομολογηθεί, όπως προβλέπεται και στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, εφόσον η χώρα συνεχίζει να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και μπορέσει να εντάξει, ακόμη περισσότερο, το «αφανές» τμήμα της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, ώστε να επιτυγχάνεται η φορολόγησή του.
4. Η προώθηση σύγχρονων προγραμμάτων και ενεργητικών πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης.
5. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, ώστε να περιορισθεί το επίπεδο της φτώχειας, με στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι το καθεστώς ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που ξεκινά πιλοτικά, με σκοπό να αποτελέσει τον πυρήνα μιας νέας στρατηγικής κοινωνικής πρόνοιας.
6. Η βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών, η οποία θα επιτευχθεί με την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων πόρων και με την ενίσχυση, σταδιακά, των δαπανών που έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή και απόδοση, προάγουν την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούν υψηλή κοινωνική ανταποδοτικότητα.
7. Η εδραίωση ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους, με την επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης. Πλέον, η χώρα περνά από την επίτευξη ποσοτικών στόχων στην εκπλήρωση κρίσιμων ποιοτικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.
8. Η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και απάτης, τα οποία επικεντρώνονται στους τομείς, κυρίως, όπου η δημόσια διοίκηση, με την ευρύτερη έννοια, έρχεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη.
9. Η περαιτέρω ενίσχυση και η οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, καθώς η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας, υποχρεώνει τους εταίρους και δανειστές μας, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις, να αναλάβουν, σύντομα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
10. Η συνέχιση της επίτευξης βιώσιμων και διευρυνόμενων πλεονασμάτων και η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία, ώστε να καλύπτονται οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας και να μην δημιουργούνται νέες δανειακές ανάγκες.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου