Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Οικονομική «αιμορραγία» στα ταμεία προκαλεί η εισφοροδιαφυγή 4.5 δις ευρώ


3/6/2006

Οικονομική «αιμορραγία» στα ταμεία προκαλεί η εισφοροδιαφυγή, που ξεπερνά τα 4.5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μόνο το IKA χάνει κάθε χρόνο πάνω από 1.8 δισεκατομμύριο ευρώ εξαιτίας της μαύρης εργασίας, που εξελίσσεται στο υπ αριθμόν ένα πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος.

Mε βάση τα τελευταία στοιχεία, πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, ενώ η μία στις επτά επιχειρήσεις είναι αναπόγραφη (κοινώς έχει... διακόψει τις σχέσεις με τα ταμεία).

Μάλιστα σε σχέση με το 2002 έχουμε αύξηση της εισφοροδιαφυγής, η οποία από το 16% άγγιξε το 20% επί των εσόδων των ασφαλιστικών φορέων.

O υπουργός Απασχόλησης Σάββας Tσιτουρίδης υπόσχεται πως μέσα στο καλοκαίρι θα καταθέσει νόμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο προς το παρόν έχει στραφεί στη δοκιμασμένη συνταγή της ρύθμισης των χρεών με ευνοϊκούς όρους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η μεγάλη πλειοψηφία των εργοδοτών «εγκαταλείπει» τις ρυθμίσεις πριν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Αναποτελεσματική
«H νέα ρύθμιση χρεών είναι σκανδαλώδης, αναποτελεσματική και ευνοεί τους μεγαλοοφειλέτες και τους ασυνεπείς εργοδότες» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων IKA Bασίλης Kόκκαλης. Συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση λέει μόνο λόγια και δεν φροντίζει να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Mε βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ειδική υπηρεσία ελέγχου του IKA τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους ελέγχθηκαν 6.090 επιχειρήσεις. Από αυτές οι 870 ήταν αναπόγραφες, δηλαδή δεν ασφάλιζαν κανέναν εργαζόμενο!

Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις απασχολούνταν 14.834 άτομα, ωστόσο 1.690 εργαζόμενοι δεν ήταν καταχωρημένοι στο ειδικό βιβλίο (δηλαδή ήταν ανασφάλιστοι). Σημειώνεται πως τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους, που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, είναι Έλληνες.

Όσον αφορά στο «προφίλ» των ανασφάλιστων εργαζομένων σχεδόν οι μισοί- δηλαδή 500.000 άτομα- κανονικά ανήκουν στην αρμοδιότητα του IKA.

Επιπλέον 400.000 είναι οι ανασφάλιστοι αρμοδιότητας του OΓA, 130.000 με 150.000 αυτοαπασχολούμενοι έχουν γυρίσει την «πλάτη» στον OAEE, ενώ 100.000 άτομα θα έπρεπε να καλυφθούν από άλλα ταμεία.

Η ΓΣΕΕ
Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας ζητεί και η ΓΣEE, η οποία σε μελέτη της επισημαίνει πως σε ύψος εισφοροδιαφυγής 20% αντιστοιχεί χρόνος μείωσης της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος κατά επτά ολόκληρα χρόνια.

«ΕΛΕΓΧΟΙ»
Κυνηγητό με τους εργάτες στα χωράφια

Σε νομό της Πελοποννήσου το κλιμάκιο ελέγχου επισκέφθηκε εργοστάσιο συσκευασίας φρούτων για να δει κατά πόσο ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι. Περίπου πενήντα εργαζόμενοι μόλις κατάλαβαν πως υπάρχει κλιμάκιο ελέγχου άρχισαν να τρέχουν μέσα στα χωράφια, καθώς ήταν ανασφάλιστοι.

Πολυμήχανοι αποδεικνύονται οι εργοδότες, που σε αρκετές περιπτώσεις επιστρατεύουν κάθε μέσο για να αποφύγουν να ασφαλίσουν το προσωπικό τους. Μιλώντας στην «Οικονομία», ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου του IKA Kώστας Σμυρλής αναφέρει μερικά από τα... κόλπα, που χρησιμοποιούν οι εργοδότες για να γλιτώσουν τον έλεγχο:

Μόλις φτάσουν οι ελεγκτές σε μια επιχείρηση, ενημερώνονται ατύπως οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι για να «εξαφανιστούν». Συγκεκριμένα, σε νομό της Πελοποννήσου το κλιμάκιο ελέγχου επισκέφθηκε εργοστάσιο συσκευασίας φρούτων για να δει κατά πόσο ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι. Περίπου πενήντα εργαζόμενοι μόλις κατάλαβαν πως υπάρχει κλιμάκιο ελέγχου άρχισαν να τρέχουν μέσα στα χωράφια, καθώς ήταν ανασφάλιστοι. Οι ελεγκτές φυσικά δεν μπορούσαν να αρχίσουν να κυνηγάνε όλους τους εργαζόμενους για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλισμένοι.

Μόλις φτάνει το κλιμάκιο σε έναν νομό παρατηρείται ραγδαία αύξηση των προσλήψεων. Αυτό οφείλεται στο ότι οι εργοδότες μαθαίνουν πως γίνονται έλεγχοι στην περιοχή τους και σπεύδουν να ασφαλίσουν το προσωπικό -που ήδη απασχολούν χωρίς ασφάλιση- για να είναι καλυμμένοι. Είναι χαρακτηριστικό πως στα Ιωάννινα μέσα στις τέσσερις μέρες που έμειναν οι ελεγκτές στην πόλη υπήρξαν 538 αναγγελίες προσλήψεων.

Η λύση είναι μία: η εντατικοποίηση των ελέγχων, επισημαίνει ο Kώστας Σμυρλής ο οποίος τονίζει πως «η εισφοροδιαφυγή δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση αλλά έχει και μία καθαρά ανθρώπινη διάσταση. H ανασφάλιστη εργασία είναι κυρίως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το παράδοξο είναι ότι εννιά χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 2556, έχουν συγκροτηθεί μόνο 4 από τα 13 ελεγκτικά κέντρα (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Πάτρα). Μάλιστα τα συγκεκριμένα κέντρα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και είναι χαρακτηριστικό πως 36 ελεγκτές του IKA έχουν την ευθύνη για πάνω από 300.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικό των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα τέσσερα ελεγκτικά κέντρα είναι το ότι:
  • Στην Αθήνα έχουν καλυφθεί μόνο 20 από τις 45 προβλεπόμενες θέσεις
  • Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται 20 θέσεις αλλά οι 16 παραμένουν κενές
  • Στην Κρήτη έχουν καλυφθεί 7 από τις 30 προβλεπόμενες θέσεις
  • Στην Πάτρα 5 στις 10 θέσεις είναι κενές.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου