25/4/2014
Αμερικάνικη συνταγή στην ΕΚΤ
Τουλάχιστον 4 όπλα έχει στη διάθεσή του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για να εφαρμόσει τη λύση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) και να επιτύχει ποσοτική χαλάρωση, προκειμένου να «σκοτώσει» το «φάντασμα» του αποπληθωρισμού που πλανάται πάνω από την Ευρώπη και να τονώσει την ανάπτυξη.
Τα βασικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα οποία συνδέονται με τον αποπληθωρισμό που προέρχονται από τη σκληρή λιτότητα, είναι το ισχυρό ευρώ και η ισχνή ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις. Η σκληρή λιτότητα είναι η συνταγή της Γερμανίας και γι' αυτό τώρα όλα τα «μάτια» στρέφονται προς τον Μ. Ντράγκι, επιζητώντας να χρησιμοποιήσει τις δικές του τακτικές και ενέργειες.
«Ο στόχος δεν είναι να υπερασπιστούμε την τωρινή μας θέση, αλλά να ενισχύσουμε τη νομισματική πολιτική μας. Για να εκπληρώσουμε αυτή την εντολή, το ΔΣ δεσμεύεται ομόφωνα να χρησιμοποιήσει συμβατικά και μη συμβατικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους κινδύνους της υπερβολικά παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε με σαφήνεια ο κ. Ντράγκι, ελπίζοντας παράλληλα αφενός να μειωθούν οι ενστάσεις των Γερμανών και αφετέρου να ενταθεί η υφιστάμενη πίεση για να... αναγκαστεί να δράσει.
Τα 4 εργαλεία του κ. Ντράγκι εντάσσονται στην κεϋνσιανή θεωρία και θα μπορέσουν να υλοποιηθούν αμέσως μετά (ίσως και τον ερχόμενο Ιούνιο) τις ευρωεκλογές, όταν θα αναλάβει η νέα διοίκηση της Ευρώπης.
Τα όπλα είναι:
1) Η αγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ προκειμένου οι τόκοι του, πλέον, να είναι κάτω του 1%, 2) Η έκδοση ευρωομολόγων, 3) Η έκδοση ομολόγων για την υλοποίηση έργων (project bonds) και 4) Η ενίσχυση της εταιρικής ρευστότητας. Με αυτά τα όπλα η ισοτιμία του ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει από το 1,4 στο 1,2, όπου οι περισσότερες οικονομίες της Ευρωζώνης μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και εξαγωγικά.
Ωστόσο, η Γερμανία αντιστέκεται σθεναρά μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται σε χαμηλά 4ετίας και συγκεκριμένα στο 0,5%, με 8 χώρες να βρίσκονται είτε στο όριο του αποπληθωρισμού είτε ακριβώς... εκεί. Η ανάγκη για ποσοτική χαλάρωση αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες, χαλάει όμως τα σχέδια της Μέρκελ.
Η Γερμανία συνεχίζει να βλέπει με «κακό μάτι» την αγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ, ενώ η έκδοση ευρωομολόγου απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που πιθανότατα θα κερδίσει την ηγεσία των Βρυξελλών. Τα ομόλογα για την υλοποίηση έργων απαιτούν την ανάπτυξη ισχυρού εποπτικού μηχανισμού, ο οποίος δεν υπάρχει, αλλά εναλλακτικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο υπάρχων μηχανισμός της ΕΕ για ΕΣΠΑ κ.λπ.
Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εργαλείο είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας μέσω της τιτλοποίησης εταιρικών δανείων.
Η τιτλοποίηση εταιρικού χρέους αν γίνει σε σημαντική κλίμακα και με σαφείς όρους χρήσης της χρηματοδότησης μπορεί να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυξάνει τη ρευστότητα και μειώνει το κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις. Επίσης βάζει φρένο στον αποπληθωρισμό και αυξάνει την κυκλοφορία του χρήματος.
Οποια λύση επιλέξει ο κ. Ντράγκι θα είναι λύση ποσοτικής χαλάρωσης και φαίνεται ότι ήδη δημιουργείται πίεση κρατών εναντίον της γερμανικής λογικής, στην οποία τώρα συνεισφέρει δειλά και η Γαλλία.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου