Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Στουρνάρας στον Guardian: Λύση που να συμφέρει όλους


5/5/2014

Την πρόθεσή του να ανοίξει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους κατά το σημερινό Eurogroup τονίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα δέκα χρόνια θα μιλήσω για την ανάγκη να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω μείωσης του χρέους», δηλώνει ο έλληνας υπουργός στη βρετανική εφημερίδα.

«Θα υπενθυμίσω στους συναδέλφους μου την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012, να αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές αν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα» συμπληρώνει ο Γ. Στουρνάρας λίγες ώρες πριν από το Eurogroup.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μειώσουμε τις ετήσιες οικονομικές μας ανάγκες», προσθέτει ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στα 6 δισ. τα οποία πρέπει να εξασφαλίσει η χώρα για να εξυπηρετήσει το χρέος της. Δεν θέλουμε να ζημιώσουμε τους εταίρους μας - θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση», καταλήγει.

Από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και την επικύρωση του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει εκπονήσει η Αθήνα και θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους ο Γ. Στουρνάρας.

Guardian: Η ελάφρυνση από μόνη της δεν θα ανακουφίσει την κοινωνία
Η εφημερίδα πάντως, εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η οποία θα επιχειρηθεί στο eurogroup θα ανακουφίσει ουσιαστικά την Ελλάδα. «Ακόμα κι αν το χρέος της χώρας γίνει πιο διαχειρίσιμο», επισημαίνει η εφημερίδα, «οι οικονομικοί αναλυτές διατείνονται ότι τα προβλήματα της Ελλάδας κάθε άλλο παρά θα έχουν ξεπεραστεί με δεδομένα τα ποσοστά της ανεργίας και της φτώχειας, επακόλουθα της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτήθηκε ως αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας. Με ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο έδωσε ελάχιστη σημασία στην πραγματική οικονομία, πολλοί εκφράζουν αμβιβολίες για το κατά πόσο έχει βάση το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο έχει γίνει αντικείμενο έντονης διαμάχης τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ελληνικές εξαγωγές, ο πιο ασφαλής δείκτης ανταγωνιστικότητας σημείωσαν δραματική μείωση πέρυσι, ενώ το ακαθάριστο προϊόν της χώρας έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο από την έναξρη της κρίσης».

Το άρθρο κλείνει με δηλώσεις του διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Ηλία Κικίλια, ο οποίος τονίζει ότι «ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία για τη μείωση του χρέους, αυτό πάλι δεν θα είναι διαχειρίσιμο αν δεν υπάρξει ανάπτυξη στην αληθινή οικονομία. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το επίπεδο του χρέους αυτό καθεαυτό», συνεχίζει ο κ. Κικίλιας, «αλλά το επίπεδο του χρέους σε σχέση με την ανάπτυξη και τις οικονομικές προοπτικές και χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις η οικονομία δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει».

Πηγή

Η πρωτότυπη δημοσίευση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου