Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ξαφνικός πονοκέφαλος στο Μαξίμου: Όταν ο νέος σύμβουλος Οικονομικών έγραφε άρθρα για επιστροφή στην δραχμή


17/6/2014

Πρόσωπο της ημέρας πριν καλά- καλά αναλάβει καθήκοντα, γίνεται ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθώς με δύο άρθρα του τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011 κάθε άλλο παρά είχε αποκλείσει ως διέξοδο την συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή ως αντίδοτο στην πρωτοφανή ύφεση και απώλεια εισοδημάτων.

Τα δύο άρθρα, που αναφέρονται, μάλιστα, στο βιογραφικό του κ. Στεφανάδη, έχουν προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση αν και ήδη καταβάλλεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για άρθρα με την οπτική ενός καθηγητή, σε συγκεκριμένη συγκυρία.

Στο πρώτο του άρθρο στην Καθημερινή με ημερομηνία 13/11/2011 και τίτλο "Για μια λιγότερο επώδυνη εσωτερική υποτίμηση", ο κ. Στεφανάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δεχόμενοι ότι η παραμονή στην ευρωζώνη θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την Ελλάδα, η εσωτερική υποτίμηση (σ.σ. εντός ευρωζώνης) παρουσιάζεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ως η λιγότερο κακή λύση. Όμως, η εσωτερική υποτίμηση αποτελεί μία εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία. Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι ότι οι εγχώριοι μισθοί και τιμές δεν πέφτουν συγχρόνως, αλλά οι τιμές μπορεί να πέσουν αρκετά αργότερα από τους μισθούς. Αυτό δημιουργεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

Επίσης, μία εσωτερική υποτίμηση θέλει πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ο αργός ρυθμός της διαδικασίας προσωρινά οδηγεί σε πολύ υψηλή ανεργία και αναγκαστική μετανάστευση. Μία νομισματική υποτίμηση (σ.σ. Εκτός ευρωζώνης), από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως λιγότερο επώδυνη επειδή φέρνει την ταυτόχρονη πτώση των εγχώριων μισθών και τιμών. Όμως, τότε η Ελλάδα θα έχανε τα πιθανά μακροχρόνια οφέλη από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη". Αναπτύσσοντας, δε, ένα σκεπτικό με βάση το οποίο η τότε κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δεν έκαναν τίποτα για να καταστήσουν λιγότερο επώδυνη την εσωτερική υποτίμηση, ο κ. Στεφανάδης κατέληγε στο άρθρο του ως εξής: "Αν η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν καταφέρουν να καταστήσουν την εσωτερική υποτίμηση λιγότερο επώδυνη, η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί να μετατραπεί σε ένα άσχημο εφιάλτη. Και τότε όλα τα σενάρια θα είναι ανοικτά".

Έναν μήνα αργότερα (18/12/2011), ο κ. Στεφανάδης επανήλθε και σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, με τίτλο "Δομικές αλλαγές και οι αυταπάτες της ανάπτυξης", εμφανίζεται πιο ανοικτός στην προοπτική της συντεταγμένης επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ως αντίδοτο της βαθιάς ύφεσης, της υψηλής ανεργίας και της απώλειας εισοδήματος. Σημειώνοντας ότι η λύση της δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής- δηλαδή η αύξηση των δημόσιων δαπανών- για την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης είναι ανέφικτη λόγω Μνημονίου, κατέληγε ως εξής: "θα είναι προτιμότερο αν η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μία γρήγορη και αποτελεσματική εσωτερική υποτίμηση εντός της ευρωζώνης. Αλλά αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σωστά η δύσκολη και ημιπειραματική συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης (και εδώ ισχύει το «Γνώθι σ' αυτόν»), θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί προσεκτικά και η εναλλακτική λύση της νομισματικής υποτίμησης με συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή".

Πηγή


Διευκρινιστική ανακοίνωση Χρ. Στεφανάδη για παλαιότερο άρθρο του στην Καθημερινή

17/6/2014

Με αφορμή παλαιότερο άρθρο του νέου επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη από τα οποία μπορούσε να ερμηνεύσει κάποιος ότι ήταν υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, προχώρησε  σε διευκρινιστική ανακοίνωση. Σε αυτήν αναφέρει: "Στο άρθρο μου στην εφημερίδα Καθημερινή τον Δεκέμβριο του 2011, αναπτύχθηκαν οι διαφορετικές εναλλακτικές πιθανότητες και σενάρια για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου.

Σήμερα, 3 χρόνια αργότερα, μετά τη θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας, ο δρόμος για την ανάκαμψη και την μελλοντική ευημερία της Ελλάδας είναι απαρέγκλιτα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και, φυσικά, με νόμισμα το ευρώ.  Αυτό ήταν και το βασικό σενάριο που αναπτύχθηκε στο τότε άρθρο.

 Η Ελλάδα πέτυχε αυτό που θεωρούσα ως την προτιμητέα λύση. Το σενάριο της «συντεταγμένης επιστροφής στη δραχμή» δεν ήταν το προτιμητέο. Εξηγούσα ότι θα ήταν φρόνιμο να εξεταστεί σε περίπτωση που η Ελλάδα αδυνατούσε να ακολουθήσει την πορεία της εσωτερικής υποτίμησης, που τελικά ακολούθησε.  Διαφορετικά, θα είχαμε υποστεί μια απότομη και άρον-άρον εκδίωξη της χώρας μας από την ευρωζώνη, με κλείσιμο των τραπεζών, πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου.

Συμφωνώ με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και συντάσσομαι απόλυτα με τις επιλογές της Κυβέρνησης".

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου