Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014

Υπό πίεση ο Γιούνκερ


7/11/2014

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει σήμερα εκτενώς τις χθεσινές αποκαλύψεις περί ευρύτατης φοροαποφυγής εκ μέρους εκατοντάδων επιχειρήσεων, που χαίρουν προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης στο Λουξεμβούργο. Πολλές από τις σχετικές ρυθμίσεις φέρονται να έγιναν επί πρωθυπουργίας του σημερινού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται τώρα πιέσεις προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, ωστόσο εμφανίστηκε χθες διά εκπροσώπου του ψύχραιμος και «κουλ», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά ενώπιον δημοσιογράφων.

«Η φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων είναι εντελώς νόμιμη διαδικασία –και αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο. Ωστόσο, είναι εφικτή μόνο επειδή οι επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη σαμποτάρουν εδώ και χρόνια τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου για περιορισμό της φοροαποφυγής –(σ.σ. ανάμεσά τους) και οι Γερμανοί πολιτικοί», σχολιάζει η Tagesspiegel του Βερολίνου.

«Η ξαφνική αναστάτωση των πολιτικών είναι κάπως υποκριτική. Οι ευρωπαίοι εταίροι γνώριζαν προ πολλού τι έκαναν το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Ολλανδία. Τώρα θέλει η κοινότητα των κρατών να συνεργαστεί και πέρα από τα όρια της ΕΕ, ώστε να μην μπορούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να συμπιέζουν τα φορολογικά τους βάρη κοντά στο μηδέν. Ενάντια σε αυτό δεν μπορεί να πει κανείς πολλά. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να φτάσουμε στο σημείο να αποκλειστεί ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ κρατών. Καθότι μόνον αυτός προστατεύει τον φορολογούμενο από την υπερβολική απομύζηση», υπογραμμίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Πηγή Deutsche Welle

Σχετική δημοσίευση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου