Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Επιχειρησιακή σύμβαση με ρήτρα... Grexit


11/3/2015

Έκπληξη και αντιδράσεις προκαλεί η ειδική ρήτρα για... Grexit που περιλαμβάνει η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπέγραψε στα τέλη Φεβρουαρίου η Royal Bank of Scotland (RBS), που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, με τους υπαλλήλους της.

Η ρήτρα προβλέπει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν τις μηνιαίες αποδοχές στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ένα γεγονός που αναφέρεται ως πιθανά ακραίο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, από τα κεντρικά της τράπεζας στο Λονδίνο δήλωσαν ότι η ρήτρα περιελήφθη στη σύμβαση μετά από απαίτηση των εργαζομένων, προκειμένου να διαφυλάξει την αύξηση 2% που έλαβαν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε:

"Πρόσφατα η RBS Ελλάδας, κατόπιν διαπραγματεύσεων με το Σύλλογο Εργαζομένων της, συμφώνησε μια νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας. Στη σύμβαση αυτή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται -κατόπιν αιτήματος πολλών εργαζομένων- κι ένας όρος που θα συνέβαλε στην προστασία τους από συναλλαγματικές διαφορές, στην ακραία -μη πιθανή- περίπτωση αλλαγής νομίσματος στη χώρα. Η RBS δεσμεύεται πάντα να τηρεί τις υποχρεώσεις της ως υπεύθυνος εργοδότης".

Για "λανθασμένη κίνηση" από την πλευρά των εργαζομένων έκανε λόγο ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης, σημειώνοντας ότι η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων "θα πρέπει να παρέμβει άμεσα". Όπως τόνισε, οι εργαζόμενοι "θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί όταν υπογράφουν είτε επιχειρησιακές συμβάσεις είτε συλλογικές συμβάσεις οι οποίες ουσιαστικά εκθέτουν την πατρίδα μας απέναντι στους όποιους εργοδότες".

Μιλώντας στο Mega, ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος επισημαίνει ότι η αναπροσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων θα μπορούσε να γίνει ακόμη και χωρίς την ύπαρξη αυτής της ρήτρας. "Αν ούτως ή άλλως προκύψει η οποιαδήποτε κρίση, μια συλλογική σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί για σπουδαίο λόγο, άρα το να συμφωνήσουμε από πριν τον εθνικό κίνδυνο νομίζω είναι μια αποτυχία της συνολικής διαπραγμάτευσης" αναφέρει.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που υπογράφεται σύμβαση με ρήτρα Grexit. Ανάλογες ρήτρες είχαν θέσει προς συζήτηση στο παρελθόν ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίες όμως τελικά δεν συμπεριελήφθησαν ποτέ σε οποιαδήποτε σύμβαση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου