Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Μουζάλας στο BBC: Το Βέλγιο μας πίεσε να ρίχνουμε τους πρόσφυγες πίσω στη θάλασσα


28/01/2016

«Ρίξτε τους πίσω στην θάλασσα, δεν μας νοιάζει εάν πνιγούν. Απλά ρίξτε τους στην θάλασσα». Αυτά φέρονται να έχουν πει Βέλγοι αξιωματούχοι στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο τελευταίος στο BBC Newsnight.

Μιλώντας στον παρουσιαστή Evan Davis, ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε τις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη πάνω στο θέμα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης και σχολίασε την πρόταση περί δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας στην Ελλάδα, όπου θα μένουν οι Σύριοι πρόσφυγες μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μουζάλας αποκάλυψε ότι το Βέλγιο του έχει ζητήσει να δώσει εντολή στο λιμενικό να ρίχνει τους μετανάστες στην θάλασσα, πρόταση που ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά.

Ακόμα, αναφερόμενος στην πρόταση δημιουργίας κέντρων διαμονής προσφύγων στην χώρα μας που θα λειτουργούν μέχρι τη λήξη του πολέμου στη Συρία, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για επιστροφή στην εποχή της Ναζιστικής Γερμανίας. Όπως ο ίδιος είπε, μια τέτοια κίνηση θα γέμιζε τη χώρα μας με φυλακές και προειδοποίησε ότι τα κράτη μέλη εάν καταργηθεί η συνθήκη Σένγκεν υπό τον φόβο της προσφυγικής κρίσης θα μετατραπούν σε φυλακές.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν που επικαλείται το BBC, η Ελλάδα «έχει αμελήσει σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις της περί φύλαξης του εξωτερικού μετώπου της Σένγκεν». Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, στη χώρα μας ίσως δοθεί περιθώριο τριών μηνών για να λάβει δράση.

Πηγή


Βέλγος ΥΠΕΣ: Ο Μουζάλας είπε ψέμματα

29/1/2016

Απάντηση στον Γιάννη Μουζάλα έδωσε χθες με τηλεοπτική του εμφάνιση ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης Theo Francken. Ο κ. Francken διέψευσε τον Ελληνα υπουργό λέγοντας ότι ποτέ δεν είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να απωθεί τους μετανάστες ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να τους αφήνει να πνιγούν.

«Ποτέ δεν είπα αυτά τα πράγματα!» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι ο Ελληνας συνάδελφός του λέει ψέματα. «Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι αυτές οι κατηγορίες εκτοξεύονται εις βάρος μου την ώρα που η Ελλάδα απομονώνεται ακόμα περισσότερο όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται για τη μετανάστευση στην Ευρώπη» πρόσθεσε, ενώ τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν κάνει όσα πρέπει για το προσφυγικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουζάλας είχε κατηγορήσει τον κ. Francken, μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC, με τις εξής φράσεις: «Οι Βέλγοι μας είπαν να ξαναρίξουμε τους πρόσφυγες στην θάλασσα! Μας είπαν: "Παρανομείστε! Φοβόμαστε! Δεν μας νοιάζει αν θα τους πνίξετε! Ευτυχώς κανένας από τους άλλους υπουργούς δεν το δέχτηκε».

Στην ίδια συνέντευξη ο Βέλγος αξιωματούχος, μιλώντας για τις διαδικασίες επανεγκατάστασης, σημειώνει ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο οι μετανάστες διαλέγουν να μην περάσουν αυτή τη διαδικασία αλλά αντίθετα να επιλέξουν μόνοι τους τη χώρα προορισμού.

«Γι' αυτό και εγώ ζήτησα τα hotspot στην Ελλάδα να τεθούν υπό ευρωπαϊκή διεύθυνση. Η κυβέρνηση της Αθήνας ξεκάθαρα δεν έχει τη δυνατότητα να χειριστεί την κατάσταση οπότε θα πρέπει να παρέμβουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα hotspot θα πρέπει να λειτουργήσουν ως "η αίθουσα υποδοχής της Ευρώπης". Όσοι ανταποκρίνονται στα κριτήρια της μετεγκατάστασης θα πρέπει ομαλά να μετεγκαθίστανται στην Ευρώπη σύμφωνα με μια δίκαιη αναλογία. Αυτού που έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να λάβουν διεθνή προστασία θα πρέπει να παραμένουν στα hotspot περιμένοντας την πιθανή επιστροφή τους» προσθέτει ο Βέλγος υπουργός.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου