Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ευρωπαικό «τελεσίγραφο» για τον έλεγχο των συνόρων και απειλή για έξωση από την Σένγκεν


27/1/2016

Στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα «αμέλησε σοβαρά» τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της ζώνης Σένγκεν καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση πιθανόν να επανέλθουν οι έλεγχοι στα σύνορα άλλων χωρών με τη δική μας. Μήνυμα προς την Ευρώπη για το προσφυγικό έστειλε από το Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι το «blame game» [σ.σ. το παιχνίδι ευθυνών] ποτέ δεν έχει αποτέλεσμα.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας δέχεται μεγαλύτερη πίεση από αυτή που αντέχει και σημείωσε πως παρά τις μεγάλες αδυναμίες και δυσκολίες καταφέρνει να αντιμετωπίσει την κρίση αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη ντροπιάζεται από τις εικόνες νεκρών παιδιών.

Το σχέδιο της έκθεσης προκάλεσε και την αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας είναι «μη εποικοδομητική». Μάλιστα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει ότι η χώρα μας «ξεπερνάει τον εαυτό της» όσον αφορά στις υποχρεώσεις της για το μεταναστευτικό. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ) 

Τι αναφέρει το σχέδιο της έκθεσης

Ελλείψεις και κενά στους ελέγχους στα ελληνικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) διαπιστώνει το σχέδιο έκθεσης για την Ελλάδα που βασίζεται σε πορίσματα του Νοεμβρίου και το οποίο υιοθετήθηκε σήμερα από το κολέγιο των επιτρόπων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Αυτό ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του κολεγίου των επιτρόπων.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση αλλά υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την καταγραφή και τη δακτυλοσκόπηση των προσφύγων, τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων που δεν αντιπαραβάλλονται με τη βάση δεδομένων Σένγκεν (SIS) και αυτήν της Europol. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές αμέλειες εκ μέρους της Ελλάδας που οδηγούν σε χάσματα και κενά, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Διευκρίνισε ότι το σχέδιο της έκθεσης βασίζεται στα πορίσματα της αποστολής αξιολόγησης που έλαβε χώρα στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο και επεσήμανε: «Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει κάποια μέτρα από το Νοέμβριο και μετά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα, ο Βλ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι αν εγκριθεί αυτό το σχέδιο έκθεσης από τη λεγόμενη Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν και στη συνέχεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει συστάσεις προς την Ελλάδα για να επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες στη διάθεσή της για να εφαρμόσει τα μέτρα που θα ζητήσει η Επιτροπή, καθώς και άλλα διορθωτικά μέτρα που ενδεχομένως προκύψουν περαιτέρω μετά από νέες αποστολές αξιολόγησης.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις συστάσεις της Επιτροπής, εντός τριών μηνών, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει τη διαδικασία του Άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους για χρονική περίοδο από έξι μήνες έως δυο χρόνια. Αυτή η σύσταση από την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο.

Ερωτηθείς, τέλος για την πρόταση της Σλοβενίας σχετικά με την ενίσχυση των συνόρων Σκοπίων-Ελλάδας μέσω της Frontex, o αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Frontex δεν μπορεί να επεμβαίνει σε χώρα εκτός της ΕΕ, αλλά τη δυνατότητα αυτή δίνει η πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης «χρειάζεται συντονισμένη δράση με τις χώρες των Βαλκανίων» και στο πλαίσιο αυτό υπάρχει συνεργασία και με τα Σκόπια.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η Σένγκεν πρέπει να γίνεται καλύτερος διαχωρισμός των εξωτερικών συνόρων.

«Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν εσωτερικό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας, οφείλουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν» επισημαίνει,σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή

Η περίπτωση με το Σένγκεν είναι ίδια με τις απειλές για έξοδο μας από την ευρωζώνη. Φοβερίζουν και εκβιάζουν τον ελληνικό λαό με απειλές λέγοντας ότι δεν κάναμε αυτά που πρέπει.και θα μας πετάξουν από το Σένγκεν. Από κοντά και οι προπαγανδιστές

Τι θα χάσουμε όμως αν βγούμε από το Σένγκεν; Θα ζητάνε διαβατήρια και πιθανώς βίζα απ' όσους Έλληνες θέλου να ταξιδέψουν στις χώρες της συνθήκης. Η Ελλάδα όμως θα μπορεί να εξακολουθεί να δέχεται τουρίστες μόνο με την ταυτότητα ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην προσέλευση τιυς.

Λένε οι μνημονιακοί προπαγανδιστές ότι θα εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες αν φύγουμε από το Σένγκεν. Αν υψώσυν φράχτες οι βόρειοι γείτονες μας, οι πρόσφυγες θα μπορούν να φεύγουν είτε από δύσβατες διαβάσεις είτε δια της θαλάσσιας οδού με βάρκες. Δεν υπάρχει σχέση του Σένγκεν με τον εγκλωβισμό τους στην χώρα μας. Αντιθέτως, αν υποκείψουμε στους εκβιασμούς τους θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων όπου θα είναι σε καθεστώς φυλάκισης. Μόνον έτσι θα εγκλωβιστούν στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου