Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

Το τέλος της Σένγκεν θα κόστιζε στην Ευρώπη 110 δις ευρώ


3/2/216

Σύμφωνα με γαλλικό ινστιτούτο

Μια μόνιμη επιστροφή στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη θα κόστιζε στις χώρες που συμμετέχουν στην Συνθήκη Σένγκεν περίπου 110 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το επίσημο think tank της γαλλικής κυβέρνησης, μεταδίδει το Reuters.

Η συνθήκη Σένγκεν αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Όμως υπό την πίεση των ψηφοφόρων που έχουν θορυβηθεί από την άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά τους με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια μελέτη του France Strategie, ενός think-tank που συνδέεται άμεσα με το γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρει πως η πτώση του διασυνοριακού τουρισμού και του εμπορίου που προκαλείται από ένα μόνιμο τέλος των ελεύθερων ταξιδιών θα κοστίσει στην Ευρώπη το 0,8% του ΑΕΠ σε διάστημα 10 ετών.

Μόνο για τη Γαλλία, το κόστος θα ανέλθει σε 1-2 δισεκατομμύρια σε σύντομο χρονικό διάστημα και 10 δισεκατομμύρια σε διάστημα 10 ετών και πάνω, που ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας.

«Μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων συνοριακών ελέγχων θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% στο εμπόριο μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν, που θα οδηγούσε σε διαρθρωτική μείωση των εμπορικών συναλλαγών κατά 10-20%», αναφέρει η έκθεση.

Το ήμισυ του κόστους θα οφειλόταν στην πτώση των τουριστικών επισκέψεων, το 38% λόγω των επιπτώσεων των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% στα επιπλέον κόστη στις εμπορευματικές μεταφορές, σύμφωνα με την έκθεση.

Από τα 26 έθνη της περιοχής Σένγκεν, έξι μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στις πιο ευημερούσες χώρες – μέλη της ΕΕ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου