Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Το κλειδί για την επίλυση του προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία


1/2/2016

 Αρκετά δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο αναφέρονται στο προσφυγικό και στην αντιμετώπισή του από την Ελλάδα. Η εφημερίδα Freie Presse σημειώνει: «Η ΕΕ απειλούσε την Ελλάδα με αποκλεισμό από την ζώνη του Σένγκεν. Η χώρα θα έπρεπε να διασφαλίσει καλύτερα τα σύνορά της, δηλώνει η Κομισιόν. Θα ήταν όμως καλό εάν οι Βρυξέλλες έλεγαν πώς μπορεί συγκεκριμένα η Αθήνα να το κάνει αυτό. Ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μετανάστευσης δικαίως επεσήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα θαλάσσια σύνορα».

Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού για θέματα μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα φιλοξενεί η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, στην οποία τονίζει σχετικά με την κριτική που δέχεται η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού: «…Προσπαθούμε να αντιδράσουμε σε αυτόν τον μεγάλο αριθμό προσφύγων σεβόμενοι την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η συνθήκη της Γενεύης, οι νόμοι της Ελλάδας και της Ευρώπης προβλέπουν ότι εμείς θα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που φθάνουν στις ακτές. Είναι παράνομο να τους απωθήσουμε. Χιλιάδες άνθρωποι πρέπει να σωθούν. Είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε. Κανείς ούτε η Άγκελα Μέρκελ ή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έζησαν κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα».


Ανεπαρκής φύλαξη συνόρων

Συνέντευξη του Γιάννη Μουζάλα φιλοξενείται και στην κυριακάτικη έκδοση της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung με τον τίτλο «Ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης αμύνεται». Και σε αυτή την συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός μετανάστευσης επανέλαβε ότι είναι υποχρέωση της Ελλάδας να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Όσον αφορά τη δημιουργία των πολυσυζητημένων hot spot, ο κ. Μουζάλας διαβεβαιώνει ότι αυτό θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες ωστόσο επισημαίνει πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα όσον αφορά το κύμα των προσφύγων: «Το κλειδί για την επίλυση του προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία. Θα πρέπει να δεχθεί πίσω παράνομους μετανάστες. Για τους υπόλοιπους πρόσφυγες ο μόνος νόμιμος δρόμος είναι η κατανομή και η νέα εγκατάσταση στην Ευρώπη».

Τέλος, στο προσφυγικό αναφέρεται και εκτενές ρεπορτάζ της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, στο οποίο αναφέρεται πως «Ευρωπαίοι υπάλληλοι εξέτασαν τα ελληνικά σύνορα. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό». Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε εξέταση που είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο στη Χίο και τη Σάμο και διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις σε πλοία της ακτοφυλακής, ανεπαρκής επικοινωνία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών ακτών και πλημμελής έλεγχος διαβατηρίων.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου