Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Στην Άγκυρα η Άγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό


8/2/2016

Σειρά επαφών για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών ξεκίνησε η καγκελάριος Μέρκελ. Μετά τη συνάντησή της με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ στο Στρασβούργο χθες, έχει σήμερα επαφές με την πολιτειακή ηγεσία στην Άγκυρα.

Τη δεύτερη επίσκεψή της από τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιεί σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα, όπου έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. Από την τελευταία συνάντησή της με τον τούρκο πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της επίσκεψης Νταβούτογλου στο Βερολίνο, έχουν περάσει μόλις μερικές εβδομάδες. Όμως η προσφυγική κρίση ασκεί αφόρητη πίεση τόσο στην ΕΕ στο σύνολό της όσο και στην ίδια την καγκελάριο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Άγκελα Μέρκελ αγωνίζεται πλέον για την πολιτική της επιβίωση, με το 81% των Γερμανών να θεωρεί ότι το Βερολίνο έχει χάσει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης και τη δημοτικότητά της καγκελαρίου έχει μειωθεί κατά 12% μέσα σε ένα μόλις μήνα. Και όσο περνά ο χρόνος, τόσο αυξάνεται το ποσοστό των Γερμανών που απορρίπτει την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» της Μέρκελ.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων της καγκελαρίου πρώτα με τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Τουρκίας βρίσκεται η τουρκική συμβολή στον περιορισμό των προσφυγικών ροών και η βοήθεια που χρειαστεί εκ μέρους της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι η Άγκυρα έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν επαρκούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπει το «Σχέδιο Δράσης», το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας τον περασμένο Νοέμβριο. Την ίδια ώρα όμως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επικρίνουν την Τουρκία ότι δεν ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της για καλύτερη προστασία των συνόρων της.


Ανταλλάγματα αναμένεται να ζητήσει η Αγκυρα

Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα θα ζητήσει ανταλλάγματα για τις προσπάθειες που καταβάλλει. Είναι, για παράδειγμα, γνωστό το αίτημα της Τουρκίας για χαλάρωση των προϋποθέσεων έκδοσης βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Και όλα δείχνουν ότι το αίτημα έχει πιθανότητες να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους παρά τις όποιες αντιστάσεις, διότι η Ευρώπη βρίσκεται υπό τρομερή πίεση. Αν και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε στον γερμανικό τύπο ότι δύσκολα μπορεί να φανταστεί πλήρη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος έκδοσης βίζας, τόνισε ότι σχετικές διαπραγματεύσεις εξαρτώνται από τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ ζητά σε συνέντευξή της στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD χαλάρωση των προϋποθέσεων έκδοσης βίζας ως ένδειξη καλής θελήσεως «για την επιστροφή της Τουρκίας στη δημοκρατική οδό», χωρίς όμως, την ίδια στιγμή, να γίνουν υποχωρήσεις στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του τύπου.

Χθες το βράδυ η καγκελάριος Μέρκελ συναντήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Στρασβούργο. Αν και οι δύο ηγέτες δεν προχώρησαν σε δηλώσεις μετά τις διαβουλεύσεις και το δείπνο που ακολούθησε με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κύκλοι της γαλλικής προεδρίας αναφέρουν ότι Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Τουρκία στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου