Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Άμεσες λύσεις ζητά η Μέρκελ, ανταλλάγματα η Τουρκία


8/2/2016

Πολλά και σοβαρά θέματα αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης κυριαρχούν στην ατζέντα της καγκελαρίου Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία. Η Άγκυρα από την πλευρά της πιέζει για σημαντικά ανταλλάγματα.

«Δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή. Δεν το γνωρίζετε αυτό;» Με αυτό τον τίτλο στα γερμανικά υποδέχτηκε η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ τη γερμανίδα καγκελάριο σήμερα στην Τουρκία. Μια εφημερίδα, της οποίας ο διευθυντής της καθώς και ο υπεύθυνος του γραφείου στην Άγκυρα είναι προφυλακισμένοι από τον περασμένο Νοέμβριο και απειλούνται με ισόβια για αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σχετικά με διασυνδέσεις κυβέρνησης και τζιχαντιστών. Όμως η κ. Μέρκελ έχει πολλά σοβαρά θέματα στην ατζέντα της κατά τις συναντήσεις της με τον Τούρκο πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ΕΕ επείγεται για μια λύση στο προσφυγικό, ενώ ένα νέο κύμα από χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες από το καταρρέον Χαλέπι περιμένει στα τουρκοσυριακά σύνορα. Ωστόσο εμποδίζεται η είσοδός τους από τις τουρκικές αρχές, και η Άγκυρα φαίνεται ότι θα βρει την ευκαιρία στη σημερινή συνάντηση να πιέσει για να αποσπάσει δεσμεύσεις για τα δικά της αιτήματα.


Άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων και κυπριακές ενστάσεις

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ο υπουργός ΕΕ και επιεφαλής των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ αποτελεί ευθύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Όπως συμφώνησαν, είπε, να εγκρίνουν πακέτο βοήθειας 3 δις για τη φιλοξενία των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία έτσι και η ΕΕ θα πρέπει να ανοίξει το 24ο κεφάλαιο διαπραγμάτευσης πριν από τον Ιούνιο όταν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής.

Το Κεφάλαιο 24 αναφέρεται στα θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας και αποτελεί ένα από τα 6 κεφάλαια που ζήτησε η Τουρκία να ανοίξουν άμεσα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν άρχισαν οι συζητήσεις για το προσφυγικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Το 24ο και το 23ο κεφάλαιο προσκρούουν όμως στην άρνηση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία ως γνωστό βρίσκεται σε φάση έντονης διαπραγμάτευσης με την ΤΚ πλευρά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μια λύση στο κυπριακό.

Πέρα όμως από αυτό, το άνοιγμα του κεφαλαίου 24 θα ήταν και το «πράσινο φως» από την ΕΕ για την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Ερντογάν ως προς τα σοβαρά θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας του τύπου στο εσωτερικό της χώρας, όπως καταδεικνύει η περίπτωση των δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου