Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

«Η υπομονή της ελληνικής κοινωνίας έχει εξαντληθεί»


6/2/2016

Ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν ζητά να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην γερμανική ραδιοφωνία τάσσεται υπέρ μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Πολλοί Έλληνες δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, μιας και δεν διαθέτουν πια το απαραίτητο εισόδημα, δηλώνει σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν με αφορμή τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα: «Με το συνταξιοδοτικό τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα για όλους. Ο στόχος είναι να εφαρμοστούν όσες μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και φορολογικό ζητούν οι δανειστές. Αν όμως συνεχιστεί για έβδομη συνεχή χρονιά η κρίση στην οικονομία και την απασχόληση, τότε και αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα έχουν νόημα. Στην παρούσα φάση η καλύτερη μεταρρύθμιση θα ήταν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και κατά συνέπεια να αυξηθούν οι εισφορές στα δημόσια ταμεία».

Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα επενδυτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του λεγόμενο επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ. Ακόμα όμως κι αν γίνουν άμεσα επενδύσεις θα χρειαστεί χρόνος μέχρις ότου τα χρήματα να φθάσουν σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Για τον Γενς Μπάστιαν η πολιτική λιτότητας είναι αδιέξοδη: «Στο παράδειγμα της Ελλάδας διαπιστώνουμε ότι η μονόπλευρη πολιτική λιτότητας απέτυχε και πως η χώρα δεν είναι σε θέση με τις δικές της δυνάμεις να αλλάξει αυτή την πολιτική, δεν μπορεί επιλέξει μια διαφορετική πορεία.


Ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των βαρών

Ο οικονομολόγος αναφέρεται τέλος στο τι πρέπει να γίνει για να βγει κάποτε η Ελλάδα από τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα: «Θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι οι όποιες ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν σε ένα ή δύο χρόνια. Ζητούμενο είναι να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα τόσο με την αύξηση των εργαζομένων που καταβάλλουν εισφορές, όσο και με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τη βοήθεια χωρών όπως η Γερμανία. Σημαντικότερο είναι ωστόσο οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις, όπως έκανε για παράδειγμα η εταιρία Fraport με τα ελληνικά αεροδρόμια. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει κοινωνική αποδοχή των μεταρρυθμίσεων, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη στην εφαρμογή τους. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση αυτή και η υπομονή της ελληνικής κοινωνίας έχει πια εξαντληθεί».

Πηγή Deutsche Welle

Γερμανός είναι, για τα συμφέροντα της Γερμανίας φροντίζει.
Η λεγόμενη ''βοήθεια'' των Γερμανών για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ένας ακόμα τρόπος προώθησης της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας. Οι ''μακροπρόθεσμες επενδύσεις'' από τις γερμανικές εταιρείες κρατικών συμφερόντων είναι η κρατικοποίηση από τους Γερμανούς της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

Επειδή η ευρωζώνη είναι νομισματική ένωση πρέπει να λειτουργήσει σαν τέτοια. Αντιθέτως έχει καταντήσει να έιναι σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών όπου ο μεγάλος καταβροχθίζει τον μικρό. Για να λειτουργήσει σαν νομισματική ένωση πρέπει να μειωθεί το τερατώδες εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας που είναι 1 τρις ευρώ, να γίνει ευρύτατο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την κεντική τράπεζα και να υποτιμηθεί σημαντικά το ευρώ έναντι του δολαρίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτο και ασύδοτο το τραπεζικό σ΄συτημα που δημιούργησε τα ελλείμματα και στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες όπου ξέσπασε η κρίση του ευρώ.

Η ευρωζώνη είναι πολύ άρρωστη και οι γιατροί που την ανέλαβαν κοιτούν μόνο το συμφέρον του αντί να την θεραπεύσουν μιας και βγάζουν πολλά λεφτά από την αρρώστια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου