Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

«Μονόδρομος η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης»


4/2/2016

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την ύφεση στην Ελλάδα σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, με την ανάκαμψη να αναμένεται τέλος του 2016. Κλειδί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εκτιμά ο Π. Μοσκοβισί.

Η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου φθινοπώρου, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος χαρακτήρισε «μονόδρομο» την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης προκειμένου να υπάρξει δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Παρουσιάζοντας τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, ο γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος στην Ελλάδα κατά 0,7%, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου φθινοπώρου.

Όπως σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος η ανάκαμψη θα αρχίσει να επιστρέφει από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ το 2017 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,7%, γιατί οι μεταρρυθμίσεις θα αρχίσουν να αποφέρουν καρπούς.

«Θέλουμε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση»

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι συζητήσεις στην Αθήνα, τόσο για την Ελλάδα όσο και την ευρωζώνη, επισήμανε ο επίτροπος. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, αλλα αυτό θα εξαρτηθεί από τις δύο πλευρές», είπε.

Αναφορικά με τις επιμέρους προβλέψεις για την Ελλάδα, το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 185% του ΑΕΠ το 2016, ενώ θα μειωθεί στο 181% το 2017. Το δημόσιο έλλειμμα θα κυμανθεί στο 3,4% του ΑΕΠ φέτος και 2,1% του χρόνου, ενώ στα θετικά συγκαταλέγονται τα νούμερα που αφορούν την απασχόληση, η οποία θα αυξηθεί περισσότερο από τις προβλέψεις του φθινοπώρου. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, η οποία θα υποχωρήσει στο 24% του ενεργού πληθυσμού φέτος και 22,8% του χρόνου.

Γενικότερα για την ευρωζώνη η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει συνέχιση της ανάκαμψης της οικονομίας με το ΑΕΠ να αυξάνεται 1,7% φέτος και 1,9% το 2017. Ο κ. Μοσκοβισί απέδωσε αυτή τη θετική εξέλιξη σε πολλους παράγοντες, όπως οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου