Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Γίνετε κανονικό κράτος μας λένε


12/2/2016

Γιατί χρεοκόπησε η Ιρλανδία;

Η Ιρλανδία ήταν ένα ''κανονικό'' κράτος με ελάχιστη διαφθορά, μικρό κράτος, μικρούς συντελεστές φορολοφίας, εισαγωγέας επενδύσεων, μικρό δημόσιο χρέος που έφτανε στο 60% του ΑΕΠ. Ήταν ένα κράτος υπόδειγμα σύμφωνα με το οποίο θέλουν να κάνουν και το ελληνικό τώρα με τις ''μεταρρυθμίσεις''.

Γιατί όμως χρεοκόπησε;

Στην Ιρλανδία με το μικρό δημόσιο χρέος οι τράπεζες χρωστούσαν 1,2 τρις ευρώ !!! Οι τράπεζες δανείζονταν από την ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσουν με τη σειρά τους με δανεικά την στεγαστική και την καταναλωτική φούσκα. Με την κρίση οι φούσκες έσκασαν και το ιρλανδικό κράτος δανείστηκε με το μνημόνιο για να τις σώσει.

Η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι εκεί δανείζονταν οι τράπεζες ενώ στην Ελλάδα το κράτος εξέδιδε ομόλογα σαν εγγυήσεις για να δανείζονται οι ιδιωτικές τράπεζες από την ΕΚΤ κι αυτές με τη σειρά τους χρηματοδότησαν τις φούσκες με τα δάνεια. Επομένως ακόμα και αν ήμασταν ''κανονικό'' κράτος (όπως το εννοούν οι ''δανειστές'' μας που στην ουσία είναι εγγυητές του χρέους μας), πάλι θα χρεοκοπούσαμε όσο οι τράπεζες ήταν ανεξέλεγκτες.

Εδώ θα έπρεπε να μας εξηγήσει ο Κ. Σημίτης γιατί το έκανε την περίοδο 2002-2004 και ο Κ. Καραμανλής από το 2004 ως το 2009. Από το 2002 ως το 2009 περίοδο που την ονομάζω ''επάρατη επταετία του ευρώ'', το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε από τα 145 στα 298.5 δις ευρώ. Όσα χρωστούσε το ελληνικό κράτος από το 1974 ως την 31/12/2001, άλλα τόσα έφτασε να χρωστάει σε επτά μόλις χρόνια με το ευρώ. Και δεν είναι μόνον αυτό. Οι πολίτες που χρωστούσαν 60 δις ευρώ, την επταετία του ευρώ ξεπέρασε το χρέος τους τα 200 δις ευρώ. Η απόλυτη καταστροφή.

Αν δανείζονταν κι εδώ οι τράπεζες και όχι το κράτος, θα είχαμε μικρό δημόσιο χρέος (περίπου 70 με 80%) αλλά τεράστιο των τραπεζών και θα είχαμε πάλι δανεισμό με μνημόνιο ή μνημόνια.

Η Ιρλανδία δεν ξεμπέρδεψε ακόμα με την κρίση. Οι τράπεζες της θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιούνται συνεχώς και η Ιρλανδία θα πηγαίνει από το ένα μνημόνιο στο άλλο. Απλώς τώρα απολαμβάνει φθηνό δανεισμό από την ΕΚΤ με την ''ποσοτική χαλάρωση'' του Ντράγκι (η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα). Σας το λέω τώρα που αξιολογήθηκε με ''Α'' από τη Fitch. Όταν σταματήσει η ποσοτική χαλάρωση, τότε η ελληνική ''κρίση'' θα μοιάζει με βεγγαλικό μπροστά σε πυρηνική έκρηξη. Εκτός και αν σκάσει πρώτα το κανόνι της Deutsche Bank.

Αν δεν γινόταν ο δανεισμός του ελληνικού κράτους και γινόταν ο δανεισμός των τραπεζών απ' ευθείας από την ΕΚΤ, τότε δεν θα περνούσε η προπαγάνδα ότι φταίνε όσα έγιναν εδώ και 40 χρόνια, ότι φτάιμε εμείς και όχι η Μέρκελ κλπ. Η εθνική αξιοπρέπεια θα υπήρχε και τα μνημόνια δεν θα εφαρμόζονταν λόγω της λαικής οργής. Τώρα όμως φτάσαμε αισίως στο τρίτο μνημόνιο και δεν αντιδρά κανείς εναντίον της πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ακόμα και η διαχείριση της κρίσης με τα μνημόνια δεν ήταν η ίδια στις δύο χώρες πράγμα που δείχνει ότι οι ''δανειστές'' ήθελαν να περάσει στην Ιρλανδία και να συνεχιστεί στην Ελλάδα.

Αν μάθουμε τι φταίει τότε θα μπορέσουμε να βρούμε την λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου