Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Ένα υπουργείο Οικονομικών για την ευρωζώνη;


8/2/2016

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ Γ. Βάιντμαν και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρ. Βιλερουά ντε Γκαλό ζητούν με άρθρο τους στη Süddeutsche Zeitung τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών για όλη την ευρωζώνη.

Την ανάγκη μιας εκ βάθρων μεταρρύθμισης της ευρωζώνης υπογραμμίζουν σε κοινό τους άρθρο που φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο Süddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της γερμανικής Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Μεταξύ άλλων, οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της θέσης του κοινού νομίσματος αλλά και της «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» στη ζώνη του ευρώ, η οποία θα πρέπει, όπως αφήνουν να εννοηθεί, να αποκτήσει και δημοσιονομικό σκέλος.

Όπως επισημαίνουν αμφότεροι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται πλέον σε ένα «σταυροδρόμι», λόγω των «υψηλών ελλειμμάτων και των ανισορροπιών που υπάρχουν μεταξύ των χωρών-μελών της». Eνόψει μάλιστα της αυριανής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Παρίσι, Βάιντμαν και Βιλερουά ντε Γκαλό καλούν για βαθιές τομές στην ευρωζώνη, με κύρια «τη μεταφορά κυριαρχικών δικαιωμάτων και εξουσιών από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης» στην Φραγκφούρτη.


Το στοίχημα της δημοσιονομικής ενοποίησης της ευρωζώνης

Το σημαντικότερο όμως νέο «μέτρο» που προτείνουν οι δύο κεντρικοί τραπεζίτες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ευρωζώνης είναι η σύσταση ενός «κοινού υπουργείου Οικονομικών για την ευρωζώνη σε συνδυασμό με ένα ανέξαρτητο συμβούλιο με δημοσιονομικές αρμοδιότητες».

Παράλληλα καλούν για την ενίσχυση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και σε πολιτικό επίπεδο για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, με τη δημιουργία νέου πολιτικού σώματος/συμβουλίου που θα υπόκειται επίσης σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Σε ένα τέτοιο νέο πλαίσιο θα μπορεί πλέον η ζώνη του ευρώ να βασίζεται σε ισχυρά θεσμικά ερείσματα», εκτιμούν Βάιντμαν και Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα περί σύστασης ενός «υπερυπουργείου» Οικονομικών για τις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι καινούργια. Στο μεταξύ δεν λείπουν και οι διαφοροποιήσεις, έντονες μερικές φορές, μεταξύ Παρισίων και Βερολίνου ως προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωζώνης στο μέλλον.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου