Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Σόιμπλε: Ενα Grexit θα είχε «πονέσει» μια φορά τους Έλληνες


4/2/2016

Βενιζέλος: Προφανώς και απέρριψα την πρόταση Σόιμπλε-Τι απαντά το Μαξίμου

Σε μια σειρά από νέες προκλητικές δηλώσεις για την χώρα μας προχώρησε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στο Αμβούργο, επανέφερε το θέμα του Grexit.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την άποψή του ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε «πονέσει» μια φορά τους Έλληνες και θα είχε αποφευχθεί αυτή η «ατέλειωτη επίπονη διαδικασία» που βιώνει τώρα ο ελληνικός λαός.

Όπως εξήγησε, το Grexit θα έπληττε μία φορά τη χώρα και έτσι οι Έλληνες πολίτες θα γλίτωναν την ατελείωτη διαδικασία των σκληρών μέτρων.

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως η Ελλάδα δύσκολα θα ανακάμψει χωρίς υποτίμηση, ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την εκτίμησή του αυτή.

«Είναι δύσκολο να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος», φέρεται να δήλωσε, ενώ ανέφερε μάλιστα ότι το 2011 είχε πει στον πρώην Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για μερικά χρόνια, με αντάλλαγμα με μια «τεράστια» βοήθεια.

Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη χρειάζεται έναν κοινό στρατό.

Τι απαντά το Μαξίμου

«Η μόνη παραγωγική συζήτηση, αυτή τη στιγμή, είναι για το πώς θα οδηγηθούμε σε μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη», είναι το σχόλιο κυβερνητικών πηγών για τις αναφορές σε παλαιότερα σενάρια περί Grexit και υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την επαναφορά του θέματος από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ομιλία του στο Αμβούργο, ο Σόιμπλε είπε ότι «η έξοδος από το ευρώ θα είχε πλήξει άπαξ τη χώρα και θα είχε αποφευχθεί η ατελείωτη αυτή επίπονη διαδικασία για τον πληθυσμό».
«Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος» σημείωσε ο Σόιμπλε.

Βενιζέλος: Προφανώς και απέρριψα την πρόταση Σόιμπλε

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα όσα είπε χθες ο κ. Σόιμπλε στο Αμβούργο σχετικά με την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που διατύπωσε το 20011 προς αυτόν τότε έλληνα υπουργό οικονομικών, δήλωσε τα εξής:

Έχω πολλές φορές αναφερθεί στην πρόταση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που μου διατύπωσε ο κ. Σόιμπλε το Σεπτέμβριο του 2011 στο Βρόσκλαβ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin που οργάνωσε η πολωνική προεδρία της ΕΕ με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τ. Γκάιντνερ.

Ο κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνει τώρα το περιεχόμενο εκείνης της δύσκολης συνάντησης στο πλαίσιο μιας πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης που τότε στόχευε σε συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 172 δις ευρώ με όρους πολύ καλύτερους του πρώτου και βεβαίως σε ριζική παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος.

Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου  ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων. Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%.

Η πρόταση συνεπαγόταν επιβολή αυστηρών capital controls, μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου  3.000 ευρώ. Μια τέτοια νομισματική μεταβολή θα σήμαινε επίσης ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και  του κόστους  εξυπηρέτησής  του  σε  όρους  νέου  εθνικού  νομίσματος. Διόγκωση που θα εξουδετέρωνε εκ προοιμίου το όφελος από το  ονομαστικό κούρεμα και την αναδιάρθρωση που πετύχαμε το 2012. Θα είχε επίσης ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα.

Η δε προσφερόμενη στήριξη είχε τη μορφή, πρώτον, ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Θα είχε, δεύτερον, τη μορφή των ούτως ή άλλως δεδομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ( ΕΣΠΑ κοκ ).  Και, τρίτον, τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος. Δηλαδή, όπως έλεγα, από αυτούς που  είχαν "τις ζημιές μέσα και τα λεφτά έξω".

Τότε και ενώ εμείς δίναμε μάχη εθνικής επιβίωσης, υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν ότι το Grexit είναι όπλο στα χέρια της Ελλάδας. Κάποιοι  που υπόσχονταν στον ελληνικό λαό έναν εύκολο αντιμνημονιακό δρόμο. Κάποιοι  που ισχυριζόντουσαν ότι το "μνημόνιο έφερε την κρίση" αντί της απλής αλήθειας ότι η κρίση κατέστησε  δυστυχώς το μνημόνιο την ηπιότερη δυνατή λύση σε σύγκριση με την ασύντακτη χρεοκοπία ή μια δραχμή χωρίς αξία. Έπειτα ήρθαν το πισωγύρισμα του 2015,τα capital controls  και το τρίτο μνημόνιο παρότι τους είχαμε προειδοποιήσει.

Ελπίζω τώρα  όλοι  να συνειδητοποιούν από ποιους κινδύνους πέρασε ξυστά η πατρίδα μας εξαιτίας των επιλογών  του 2015, η επίπτωση δυστυχώς των οποίων θα μας ακολουθεί για καιρό, όπως φαίνεται  με όσα γίνονται γύρω από το ασφαλιστικό και την περιβόητη αξιολόγηση.

Πηγή

Ποιον ρώτησε ο Βενιζέλος και απέρριψε την πρόταση;

1. Υποτιμήσεις.
Το λεγόμενο σχέδιο Σόιμπλε που στην πραγματικότητα είναι σχέδιο της ΕΕ, προβλέπει σύνδεση της δραχμής με το ευρώ με αξία 20 με 30% υποτιμημένη. Αυτό θα απέτρεπε από μεγάλες υποτιμήσεις. Το ζητούμενο βέβαια θα ήταν να κρατούσε η σύνδεση ένα με δύο χρόνια ωσότου να ολοκληρωθεί η μετάβαση. Μετά είτε ελεύθερη ισοτιμία είτε σύνδεση τύπου Σουηδίας (1 προς 8 ) ή Δανίας (1 προς 10)

2.Δημόσιο Χρέος.
Θα διαγραφεί κατά 86% με συντεταγμένη έξοδο και 95% με άτακτη χρεοκοπία. Το υπόλοιπο μπορεί να μετατραπεί σε δραχμές όπως και το ιδιωτικό.

3. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα είχαν την μορφή του ελέγχου της διακίνησης των κεφαλαίων από και προς την χώρα μας οπότε καταρρίπτεται ότι ''θα μας αγόραζαν fund και όσοι είχαν τα ευρώ τους έξω''. Αυτό βέβαια έγινε για τις τράπεζες ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ και θα συνεχιστεί με όλη την δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

4. Η ζημιά στο ασφαλιστικό που επικαλείται έγινε με το PSI και το χειρότερο είναι ότι θα ιδιωτικοποιηθεί το ασφαλιστικό αν μείνουμε στο ευρώ εν αντιθέσει με την δραχμή.

5. Συμψηφίζει βλακωδώς την βοήθεια των 50 δις με το ΕΣΠΑ. Εκτός απ' αυτό το ποσό θα δίνονταν στην Ελλάδα κεφάλαια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Ο σύμβουλος της Μέρκελ μέχρι το 2015 είχε μιλήσει το 2012 για 150 με 200 δις ευρώ.

Έχει ανατρέψει την μακροοικονομία και χρησιμοποιεί το επιχείρημα της ολικής καταστροφής, ''με τη δραχμή θα είχαμε πλήρη καταστροφή ενώ τώρα έχουμε ύφεση 30%'', ''με τη δραχμή δεν θα υπήρχαν συντάξεις άρα είναι καλύτερα τώρα που μειώθηκαν μόνο 50%'' κλπ.

Η απόφαση να μείνουμε στην ευρωζώνη στηρίζεται σε πολιτικά και όχι σε οικονομικά κριτήρια. Δυστυχώς ο λαός είναι θύμα της προπαγάνδας και θέλει να μείνουμε σ' αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου