Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Αιφνιδιαστική παραίτηση του αυστριακού καγκελαρίου


9/5/2016

Προσφυγική κρίση, οικονομικά προβλήματα, ενίσχυση των ακροδεξιών. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βιέννη έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες μετά την αιφνίδια παραίτηση του καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν.

Την παραίτησή του από την καγκελαρία και την προεδρία των σοσιαλδημοκρατών της Αυστρίας (SPÖ) ανακοίνωσε αιφνίδια σήμερα το μεσημέρι ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. Σε συνέντευξη τύπου ο καγκελάριος απέδωσε την κίνησή του στην ελλιπή υπόστήριξη από το κόμμα του μετά την καθίζηση που υπέστησαν οι σοσιαλδημοκράτες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από δύο εβδομάδες. «Η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο, ο οποίος θα έχει τη απόλυτη στήριξη του κόμματός του. Η κυβέρνηση χρειάζεται μια νέα αρχή. Όποιος δεν έχει τη στήριξη που απαιτείται, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αποστολή του».

Η κυβέρνηση συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών-συντηρητικών (του Λαϊκού Κόμματος ÖVP) βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό υπό πίεση, με τη δημοτικότητά της να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν το λαϊκιστικό-ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) στην κορυφή των προτιμήσεων.

Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία νικητής αναδείχθηκε ο υποψήφιος του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο λόγω χαμηλών ποσοστών. Και έτσι στις 22 Μαΐου ο Νόμπερτ Χόφερ θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο από το κόμμα των Πρασίνων Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.


Ένας πολιτικός χωρίς οράματα και «χωρίς γνώμη»

Τους τελευταίους μήνες η αυστριακή κυβέρνηση εγκατέλειψε, ως γνωστόν, την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων». Η απόφαση ωστόσο του καγκελαρίου αμφισβητήθηκε έντονα ακόμα και μέσα στους κόλπους των σοσιαλδημοκρατών. Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Βέρνερ Φάιμαν τόνισε ότι μετά τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης η χώρα αντιμετώπισε επιτυχώς τις προσφυγικές ροές. Για μια ακόμα φορά ο 56χρονος πολιτικός υπερασπίστηκε την αρχική πολιτική των «ανοιχτών συνόρων», αλλά και την μετέπειτα αλλαγή πορείας της χώρας στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας: «Θα ήταν ανεύθυνο αν δεν λαμβάναμε μέτρα».

Μετά την αιφνίδια παραίτηση του Βέρνερ Φάιμαν την προεδρία των σοσιαλδημοκρατών αναλαμβάνει προσωρινά ο δήμαρχος Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, ενώ χρέη καγκελαρίου θα εκτελεί ο μέχρι σήμερα αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Ράινχολντ Μίτερλενερ.

Ο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος είχε διακόψει τις νομικές του σπουδές και εντάχθηκε στις γραμμές των σοσιαλδημοκρατών, ανέλαβε τα ηνία του κόμματος το 2008. Δεν θεωρείται οραματιστής αλλά πραγματιστής πολιτικός. Λέγεται ότι κάποτε η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ είχε πει ειρωνικά για τον πάντα εσωστρεφή και επιφυλακτικό πολιτικό ότι εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ στις Βρυξέλλες χωρίς γνώμη και έτσι ακριβώς αποχωρεί.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου