Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Οι στόχοι έχουν ουσιαστικά επιτευχθεί


8/5/2016

Την αισιοδοξία του για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εκφράζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup. Ελάφρυνση του χρέους ζητά ο Ζ. Γκάμπριελ.

"Βρισκόμαστε στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και οι στόχοι έχουν σχεδόν επιτευχθεί", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προς τις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Φούνκε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει την ίδια ώρα ότι «αύριο οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν τις πρώτες συζητήσεις για το πώς μπορεί να καταστεί το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα βιώσιμο». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί πάντως να γίνεται λόγος για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι καλύτερα από ότι αναμένονταν και υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η οποία μάλιστα θα επιταχυνθεί τον επόμενο χρόνο. «Με το πρόγραμμα που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα απέκτησε τη βάση για να επιστρέψει σε μια μόνιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελούσε επιλογή ούτε πέρσι και «ασφαλώς δεν αποτελεί ούτε και τώρα».


Υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους ο Ζ. Γκάμπριελ

Και ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επιμένει ότι η όποια συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση και πως στόχος ήταν και παραμένει ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας τάσσεται ανοιχτά υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους.

"Το Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να βρει έναν τρόπο προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος στην Ελλάδα", υποστηρίζει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, σημειώνοντας ότι το να δίνει η Ελλάδα κάθε τόσο μάχες για νέα δάνεια προκειμένου να αποπληρώσει παλαιότερα χρέη, δεν βοηθά ούτε τη χώρα αλλά ούτε και τους πολίτες της.

Ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών επισημαίνει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή πρέπει να έρθει η ελάφρυνση του χρέους» και πως «δεν έχει νόημα να αποφεύγει κανείς συνεχώς» αυτή τη συζήτηση. Σύμφωνα με το Ρόιτερς πάντως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκάμπριελ.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου