Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Επιστροφή των προσφύγων στη μεσογειακή οδό


12/5/2016

Στη Λιβύη πολλοί άνθρωποι περιμένουν τη βελτίωση του καιρού για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Γίνεται η Μεσόγειος και πάλι η βασική οδός των προσφύγων για την ΕΕ μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού;

Τρία πλοία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το ένα σε συνεργασία με την οργάνωση SOS Medirerranée, βρίσκονται αυτό το διάστημα σε αποστολή στη Μεσόγειο. Συνεχώς περισυλλέγουν ανθρώπους από τη θάλασσα, οι οποίοι προσπαθούν να τη διασχίσουν για να φτάσουν στην Ιταλία.

«Η μεσογειακή οδός από τη Βόρεια Αφρική προς την Ιταλία είναι τώρα η μόνο οδός για τους προσφυγές προς την Ευρώπη» τονίζει η Ουλρίκε φον Πίλαρ από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Στα τέλη Απριλίου ένα από τα πλοία διέσωσε 300 ανθρώπους που βρίσκονταν σε φουσκωτή βάρκα στα ανοιχτά της Μεσογείου. Η ιταλική ακτοφυλακή έκανε λόγο για 1800 ανθρώπους που διασώθηκαν μόλις σε ένα 24ωρο. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των προσφύγων στη λεγόμενη μεσογειακή οδό θα αυξηθεί ραγδαία τους επόμενους μήνες.

«Παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή τι θα προκύψει τους επόμενους μήνες» δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) Τζοέλ Μίλμαν. Πρόσφυγες κυρίως από την Δυτική και τη Νοτιοανατολική Αφρική προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Σύντομα όμως θα επιλέγουν τον ίδιο δρόμο και Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Από τότε που έχει κλείσει η Βαλκανική οδός αλλά και η διαδρομή από το Αιγαίο, οι πρόσφυγες δεν βρίσκουν άλλο τρόπο για να φτάσουν στην Ευρώπη.


Η Ευρώπη κλείνει τις πόρτες της

Προς το παρόν πάντως οι επίσημοι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν την πρόγνωση για αύξηση του αριθμού προσφύγων στη μεσογειακή οδό. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από την αρχή της χρονιάς περίπου 31.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου. Το 2015 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 26.000. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης φέτος έχουν περάσει περίπου 192.500 πρόσφυγες στην Ευρώπη, ενώ 1357 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επικίνδυνης διαδρομής. Το 2015 περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Πολλοί ειδικοί, όπως η Ουλρίκε φον Πίλαρ, εκτιμούν εντούτοις ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Από την άλλη πλευρά η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες με στόχο τη μείωση της προσφυγικής ροής. Τα ευρωπαϊκά κράτη συμμετέχουν στη θαλάσσια διάσωση με την αποστολή «Σοφία». Ταυτόχρονα η ΕΕ προωθεί μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της. Έτσι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών υποσχέθηκαν τον Απρίλιο να διαθέσουν οικονομική βοήθεια ύψους 100 εκατομ. ευρώ για την ανασύσταση της ακτοφυλακής στη Λιβύη. Επιπλέον υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί ένα κέντρο προσφύγων στη Λιβύη, το οποίο θα έχει ως στόχο την αποτροπή των προσφύγων απο το επικίνδυνο ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου