Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

«Κλειδί» για τα επόμενα βήματα το Eurogroup


9/5/2016

Με στόχο την προσέγγιση των θέσεών τους στα ανοικτά θέματα της πρώτης αξιολόγησης και τη διεξαγωγή μιας πρώτης συζήτησης περί ελάφρυνσης του χρέους, συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπ. Oικονομικών της ευρωζώνης.

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες μπορεί να μην κρίνεται ως καθοριστική στον βαθμό που δεν αναμένεται να οδηγήσει σε οριστικές αποφάσεις, ωστόσο είναι σημαντική γιατί από τη συζήτηση θα διαφανεί και το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή το κατά πόσο όλες οι πλευρές θα είναι έτοιμες να κλείσουν την αξιολόγηση στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 24 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει μια κατ΄ αρχήν συμφωνία σε σχέση με το πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018, το οποίο θα προέλθει κυρίως από τις επιμέρους ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.


«Αγκάθι» τα εφεδρικά μέτρα – δεν αναμένονται αποφάσεις για το χρέος

Αντίθετα, παραμένει ανοικτό προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση το θέμα του εφεδρικού πακέτου ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που ζητάει το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετέπειτα. Το ΔΝΤ ζητάει να εξειδικευθούν τώρα τα εφεδρικά μέτρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική κυβέρνηση και άλλες χώρες θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αναγκαία. Προτείνουν στο ΔΝΤ να συμφωνηθεί τώρα μόνο ο μηχανισμός για την αυτόματη ενεργοποίηση μέτρων όταν κρίνεται απαραίτητο.

Σε σχέση με το χρέος, σήμερα δεν αναμένονται αποφάσεις, είναι όμως πολύ σημαντική η συζήτηση γιατί ίσως προκύψει το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας. Το ΔΝΤ ζητάει δραστικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδεχθούν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Στη σημερινή συζήτηση θα τεθούν διάφορα σενάρια σε σχέση με το μέγεθος της παρέμβασης στο χρέος, ενώ τα μέσα είναι γνωστά και έχουν κατά καιρούς διαρρεύσει στον Τύπο. Πρόκειται για επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής, καθώς και σε διάφορες κινήσεις που θα διασφαλίζουν σχετικά χαμηλά επιτόκια.

Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για να προετοιμάσει την απογευματινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, επιτεύχθηκε περαιτέρω πρόοδος στα ανοικτά ζητήματα, αλλά, όπως διευκρίνισε αξιωματούχος της ευρωζώνης, βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη.
Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου