Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Οι Kύπριοι φασίστες και η φιλόδοξη Θεοχάρους


24/5/2016

Η είσοδος στην κυπριακή Βουλή του ΕΛΑΜ και του νεοσύστατου Κινήματος Αλληλεγγύη της ευρωβουλευτού (με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ) Ελένης Θεοχάρους αποτελούν τα σημεία αναφοράς του πολιτικού φάσματος, των ΜΜΕ και φυσικά του λαού. Κι αν για τη γνωστή εδώ και δεκαετίες, λόγω πολιτικής και κοινωνικής δράσης, γιατρό Ελένη Θεοχάρους δεν αποτέλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη η είσοδος στη νέα Βουλή, για το ΕΛΑΜ οι σπαζοκεφαλιές είναι πολλές και ποικίλες.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) είναι -με δική τους παραδοχή- «αδελφό κόμμα» της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο. Μάλιστα, την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε στο προσκήνιο, το 2000, ο αρχηγός και σημερινός πρόεδρός του και βουλευτής Χρίστος Χρίστου θέλησε να το εγγράψει ως «Χρυσή Αυγή Παράρτημα Κύπρου», κάτι που απέρριψαν οι Αρχές. Ετσι, το 2008, καθιερώθηκε η τωρινή ονομασία του.

Το ΕΛΑΜ πήρε μέρος στις βουλευτικές του 2011 και απέσπασε ποσοστό 1,08%. Στη συνέχεια προώθησε τον δικό του υποψήφιο στις προεδρικές του 2013, ο οποίος πήρε μόλις το 0,88% των ψήφων. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια της αφύπνισης ενός υπερεθνικιστικού κόμματος φάνηκαν στις Ευρωεκλογές του 2014, όταν συγκέντρωσε ποσοστό 2,69%.

Ετσι φτάσαμε αισίως στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, όταν και απέσπασε 3,71%, με αποτέλεσμα να μπει στη νέα Βουλή με δύο βουλευτές, τον πρόεδρό του Χρ. Χρίστου και τον Λίνο Παπαγιάννη στην επαρχία Αμμοχώστου με μόλις 1.313 σταυρούς.

Οι σχέσεις του ΕΛΑΜ με το «αδελφό κόμμα» της Χρυσής Αυγής χρονολογούνται από την αρχή της ύπαρξής του. Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ υπήρξε δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, με αμφίδρομες σχέσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Είναι ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε ότι το 2013 κατά την παρουσίαση του υποψηφίου του ΕΛΑΜ για τις προεδρικές εκλογές, στη Λευκωσία, παρέστησαν τόσο ο Γιάννης Λαγός όσο και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Μάλιστα, μιλώντας στη τελετή, ο Ηλίας Κασιδιάρης διακήρυξε ότι «το ΕΛΑΜ και η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώς αδελφά κόμματα, το ΕΛΑΜ είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου». Εναν χρόνο αργότερα, τον Οκτώβρη του 2013, οι βουλευτές Κασιδιάρης και Ματθαιόπουλος δήλωσαν ξεκάθαρα ότι «το ΕΛΑΜ χρηματοδοτείται από τη Χρυσή Αυγή».

Τα αυτονόητα είναι εδώ και δεν χρειάζονται άλλα στοιχεία για να καταδείξουν τι εστί ΕΛΑΜ. Είναι το ακροδεξιό, υπερεθνικιστικό, αντιευρωπαϊκό, φασιστικό μόρφωμα της κυπριακής πολιτικής σκηνής με διακηρυγμένες αρχές την απόρριψη της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού, τη μηδενική ανοχή στους μετανάστες, την ελληνοκεντρική παιδεία και φυσικά τα «ιδεώδη της φυλής».

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς και γιατί κατάφεραν να εισχωρήσουν στο Κοινοβούλιο. Οι απαντήσεις είναι σύνθετες. Εχουν να κάνουν με την οικονομική και κοινωνική κρίση, τη διαφθορά και τη σήψη, την άνοδο του φασιστικού και ακροδεξιού κύματος στην Ευρώπη, την όξυνση των μεταναστευτικών προβλημάτων και, από καθαρά τεχνικής άποψης, με το πρωτοφανές επίπεδο της αποχής του 33%, κάτι που ωφέλησε τα μικρά κόμματα ώστε να παρουσιαστούν με αυξημένα ποσοστά.

Το ρεαλιστικό ερώτημα είναι αν θα τολμήσουν να εισαγάγουν στην κυπριακή Βουλή πολιτικές και πρακτικές που συνήθως χαρακτήριζαν τη δράση τους: Ξυλοδαρμοί μεταναστών και διαφωνούντων, αντιτουρκικές και αντιτουρκοκυπριακές διαδηλώσεις, ασκήσεις με πυροβόλα όπλα και επιδείξεις με στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Οι ίδιοι σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι εντός Κοινοβουλίου θα σεβαστούν και θα παίξουν με τους κανόνες της Δημοκρατίας, ωστόσο τι θα πράξουν εξωκοινοβουλευτικά είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα και αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Η Ελένη Θεοχάρους είναι παλιά καραβάνα της πολιτικής ζωής της Κύπρου. Αφού στα νιάτα της πέρασε από διάφορους χώρους, κατέληξε στον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), στον οποίο πάντα διεκδικούσε εξέχουσα θέση, (αντι)πολιτευόμενη με θέσεις και απόψεις «δεξιότερα» της Δεξιάς, ειδικά στο Κυπριακό.

Η πορεία της

Η βραβευμένη ποιήτρια, παιδοχειρουργός και δόκτωρ Φιλοσοφίας 63χρονη «Γιατρός του Κόσμου» διακρίθηκε σε αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες και απέκτησε πολιτική φήμη, αφού το 2001 και το 2006 εξελέγη βουλευτής με τον ΔΗΣΥ στη Λεμεσό. Στις ευρωεκλογές του 2009 εξελέγη ευρωβουλευτής και το 2014 νίκησε τον ανθυποψήφιό της (και σημερινό επίτροπο της Ε.Ε.) Χρήστο Στυλιανίδη και επανεξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Ελένη Θεοχάρους ποτέ δεν έκρυψε τις διαφωνίες της με την επίσημη γραμμή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, ιδιαίτερα στο Κυπριακό. Ούτε βεβαίως έκρυψε τις φιλοδοξίες της, που φτάνουν μέχρι την Προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει το 2018.

Πριν από περίπου τρεις μήνες αποχώρησε από τον ΔΗΣΥ και ίδρυσε το Κίνημα Αλληλεγγύη, παίρνοντας μαζί της και έναν ουχί αμελητέο αριθμό στελεχών του πρώην κόμματος της αλλά και άλλων κομμάτων, με αποτέλεσμα να καταφέρει να συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές ποσοστό 5,2% και να εκλέξει τρεις βουλευτές.

Η Θεοχάρους αποφάσισε ότι θα κρατήσει την έδρα της στην Ευρωβουλή και τη θέση της θα πάρει ο πρώτος επιλαχών στην Περιφέρεια Λεμεσού, Γ. Παπαδόπουλος. Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι με την είσοδό της στη Βουλή προσθέτει ακόμα μία αντι-ομοσπονδιακή φωνή στη χορωδία των «μικρών» και «απορριπτικών» κομμάτων. Θεωρείται βέβαιο ότι το Κίνημα θα ακολουθήσει αντιπολιτευτική στάση εφ' όλης της ύλης έναντι της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου