Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Mπλόκο Βρυξελλών στην συγχώνευση της Τhree με την Ο2


11/5/2016

Του Daniel Thomas

Απόφαση ορόσημο της Κομισιόν κλείνει την πόρτα σε συγχώνευση £10,5 δισ. στις τηλεπικοινωνίες. Σε κίνδυνο ανάλογα ντιλ στην Ευρώπη. Ο ρόλος της Επιτρόπου Vestager και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στις Βρυξέλλες. Έφεση ετοιμάζει η Hutchison.

Οι Βρυξέλλες έκλεισαν την πόρτα στην δεύτερη συγχώνευση ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών τους τελευταίους έξι μήνες, σε μια απόφαση ορόσημο που θα βάλει σε κίνδυνο δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε αντίστοιχα ντιλ στην Ευρώπη.

Την Τετάρτη, η προσπάθεια της CK Hutchison να εξαγοράσει έναντι £10,5 δισ. την Ο2, τον βρετανικό φορέα κινητής τηλεφωνίας της Telefonica, εμποδίστηκε από την Margrethe Vestager, την Επίτροπο Ανταγωνισμού, η οποία επικαλέστηκε «έντονες ανησυχίες» ότι μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες επιλογές και υψηλότερες τιμές για τους Βρετανούς καταναλωτές.

Η απόφαση σηματοδοτεί μια απότομη μεταστροφή πολιτικής από τις Βρυξέλλες και θα έχει αντίκτυπο σε όλη την ευρωπαϊκό βιομηχανία τηλεπικοινωνιών. Παρόμοιες συμφωνίες για την μείωση του αριθμού των εταιρειών τηλεπικοινωνιών από τέσσερις σε τρεις στην Γερμανία και την Αυστρία είχαν επιτραπεί πριν λίγα χρόνια.

Η Κομισιόν ερευνά και την κοινοπραξία της Hutchison με την VimpelCom στην Ιταλία. Τα στελέχη των τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις στρατηγικές του κλάδου που βασίζονταν εν μέρει στις συγχωνεύσεις.

Η απαγόρευση του ντιλ αποτελεί την πρώτη φορά που η Κομισιόν αποφάσισε επίσημα κατά της συγχώνευσης μεταξύ εταιρειών τηλεπικοινωνιών σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, αν και έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την κατάρρευση παρόμοιας συμφωνίας στην Δανία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Hutchison ήθελε να συγχωνεύσει την Ο2 με την Three για να δημιουργήσει την μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην χώρα. Ωστόσο, απέτυχε μετά από ένα χρόνο λόμπινγκ να πείσει τις αρχές ανταγωνισμού ότι το ντιλ θα ωφελούσε τους καταναλωτές.

Η κα. Vestager ανέφερε: «Το να επιτρέπαμε στην Hutchison να εξαγοράσει την O2 με τους προτεινόμενους όρους θα ήταν κακό για τους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και κακό για τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας στην χώρα. Οι διορθωτικές προτάσεις που πρόσφερε η Hutchison δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο».

Η εταιρεία σημείωσε από την πλευρά της: «Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένη από την απόφαση της Κομισιόν να εμποδίσει την συγχώνευση ανάμεσα στην Three UK και την O2 UΚ. Θα μελετήσουμε λεπτομερώς την απόφαση της Κομισιόν και θα αναλογιστούμε τις επιλογές μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και αυτή της προσφυγής στην δικαιοσύνη».

Η απόφαση αποτελεί μια προσωπική νίκη για την κ. Vestager, η οποία έχει αναλάβει μια σειρά από προβεβλημένες υποθέσεις που την έφεραν σε αντιπαράθεση με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που απορρίπτει μια φιλόδοξη συγχώνευση σε οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας. Ωστόσο, η παρέμβαση της στην αγορά τηλεπικοινωνιών θα μπορούσε να είναι η παρακαταθήκη της, δεδομένης της ευρύτερης συζήτησης για πως πρέπει να εξισορροπηθούν τα πλεονεκτήματα από μια τοπική οικονομική πολιτική με στόχο την δημιουργία ισχυρότερων εταιρειών και την ανάγκη να προστατευτούν οι καταναλωτές μέσω αυστηρότερων κανόνων ανταγωνισμού.

Η απόφαση είναι επίσης μια νίκη για τις βρετανικές αρχές ανταγωνισμού και βιομηχανίας, οι οποίες εξέφρασαν με έντονο τρόπο την αντίθεση τους στην συμφωνία.

Το ντιλ άγγιξε και το ζήτημα του Brexit όταν οι διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. άρχισαν να προειδοποιούν για τις υπερβολικές εξουσίες της Κομισιόν.

Η απαγόρευση της συγχώνευσης θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τις βαθιές διαιρέσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους αξιωματούχους που δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην προστασία του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και σε αυτούς που επιδιώκουν την δημιουργία εταιρειών που θα είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είναι ένα σημαντικό μήνυμα για αλλαγή της μακροοικονομικής πολιτικής που σε ένα βαθμό πηγαίνει κόντρα στις τελευταίες διακηρύξει για το πρόγραμμα της ενιαίας αγοράς» δήλωσε ο Chris Watson, επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας, μέσων επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών στην νομική εταιρεία CMS.

«Το ερώτημα που ανακύπτει από την απόφαση αυτή είναι πόσο ρεαλιστικό είναι το σχέδιο της Ε.Ε. για συγχωνεύσεις μεταξύ των εθνικών αγορών για την δημιουργία ευρωπαϊκών ατμομηχανών και “μονόκερων”. Ειλικρινά, δεν το βλέπω να συμβαίνει».

Η απόφαση θα εξαγριώσει τα στελέχη στις Hutchison και Telefónica. Είχαν διακηρύξει με κάθε τρόπο ότι πρέπει να συγχωνευτούν για να ανταγωνιστούν μεγαλύτερος ομίλους όπως η BT, η συγχώνευση της οποίας με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ΕΕ εγκρίθηκε από τις βρετανικές αρχές ανταγωνισμού τον Ιανουάριο.

Η Hutchison έκανε μια σειρά από παραχωρήσεις για να αποκαταστήσει ένα μέρος του ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα του 45% του δικτύου της σε ανταγωνιστές όπως οι Sky και Virgin Media. Υποσχέθηκε επίσης να παγώσει τιμές και να δεσμεύσει £5 δισ. σε επενδύσεις.

Ωστόσο, η απόφαση δείχνει πως η μόνη παραχώρηση που θα δεχθούν οι αρχές ανταγωνισμού είναι η δημιουργία μιας αυτόνομης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας – αντικαθιστώντας ουσιαστικά την αποκτηθείσα εταιρεία με μια καινούρια, κάτι που θα ακύρωνε τα περισσότερα πλεονεκτήματα του ντιλ για την Hutchison.

Η Hutchison είχε συζητήσει με τις Virgin και Altice, τις εισηγμένες ολλανδικές εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιών, για να τους παραχωρήσει ένα μικρό κομμάτι φάσματος και για την δημιουργία μια νέας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, αλλά δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία.

Οι ρυθμίσεις για τα δίκτυα ανάμεσα στις Vodafone και O2, καθώς και τις EE και Three, περιέπλεξαν την συμφωνία δεδομένων των ανησυχιών ότι η Hutchison θα έμενε με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έχοντας αποκτήσει πρόσβαση σε κεραίες που ανήκουν σε βρετανικούς ομίλους κινητής.

Η Hutchison ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, κυρίως με το σκεπτικό ότι ανάλογες συμφωνίες είχαν εγκριθεί στο παρελθόν από την Κομισιόν, αλλά ακόμα και αν κερδίσει θα είναι πολύ αργά για να σώσει την συγχώνευση της O2. Ο όμιλος έχει διορία μόνο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016 για να κλείσει μια συμφωνία.

Η Telefonica ήθελε να πουλήσει την επιχείρηση για να μειώσει τα υψηλά επίπεδα χρέους και να πληρώσει πιο εύκολα το ετήσιο μέρισμα στους μετόχους. Θα αναζητήσει άλλο αγοραστή για την επιχείρηση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου