14/6/2016
Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας ζήτησε από την ΕΕ ένα ''New Deal,'' όπως το ονομασε, δηλαδή να μειώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα από 3.5 σε 2%. Αυτό φαίνεται μεγάλη βελτίωση αλλά δεν είναι.
Το πλεόνασμα 2% αντιστοιχεί σε 3.6 δις ευρώ αν υποθέσουμε ότι το ΑΕΠ είναι 180 δις. Ας υποθέσουμε ότι το κράτος έχει μηδενικό πλεόνασμα και αυτά τα λεφτά τα ρίχνει στην αγορά αυξάνοντας τις δαπάνες του. Ας υποθέσουμε επίσης ότι θα το κάνει προσλαμβάνοντας υπαλλήλους στο δημόσιο με κόστος 15.000 ευρώ για καθένα υπάλληλο ετησίως. (800 ευρώ μισθό επί 14 -12 μήνες και δώρα- και τα υπόλοιπα ασφαλιστικές εισφορές). Με τα 3.6 δις θα προσληφθουν 240 χιλιάδες υπάλληλοι.
Επειδή οι δημόσιες δαπάνες έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον συντελεστή ύφεσης του ΔΝΤ, για κάθε εργαζόμενο στο δημόσιο δουλεύουν δύο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις 240 χιλιάδες στο δημόσιο, θα δουλέψουν άλλες 480 χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Γιατί δεν πρόκειται όμως να γίνει αυτό; Γιατί οι εργαζόμενοι θα καταναλώσουν κι επειδή τα εισαγόμενα προιόντα είναι πιο φθηνά λόγω της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο ΗΠΑ, θα υπάρξει έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος.
Η ύφεση στην ελληνική οικονομία είναι παγκόσμιο ρεκόρ. Η πιο κοντινή είναι των ΗΠΑ το 1929 που ξεπεράστηκε με ένα ευρύτατο πρόγραμμα αύξησης των δημοσίων δαπανών γνωστό ως New Deal. Το New Deal του Στουρνάρα είναι επικοινωνιακό κόλπο. Για να μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν οι παθογένειες του ευρώ, η κυριότερη εκ των οποίων είναι το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας. Οι παράγοντες για να περάσει η κρίση, είναι έξω από την Ελλάδα δυστυχώς.
Η χώρα θα βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης που ολοένα θα χειροτερεύουν για δεκαετίες γιατί δεν προβλέπεται να διορθώσει η Γερμανία τις παθογένεις του ευρώ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου