Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

Οι 27 για την μετά Βrexit εποχή


28/6/2016

Με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επόμενης μέρας μετά το Βrexit, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν απόψε στις Βρυξέλλες κρίσιμη συνάντηση με το Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέϊβιντ Κάμερον.

Αύριο πάντως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να θέσουν τις βάσεις για τις αλλαγές που χρειάζεται η ΕΕ, ώστε να επαναπροσεγγίσει τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων και των προέδρων των θεσμικών οργάνων, θεωρεί ότι από τη στιγμή που οι Βρετανοί επέλεξαν την έξοδο από την ΕΕ, το Λονδίνο θα πρέπει να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση.

O Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε σήμερα το Λονδίνο να ξεκαθαρίσει σύντομα τη θέση του, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη θα καθορίσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και όχι η χώρα που φεύγει. Οι Ευρωπαίοι είναι αντίθετοι με την τακτική του κ. Κάμερον, ο οποίος θέλει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις μετά την αποχώρησή του τον Οκτώβριο.

Προσπάθεια να εκλείψει η αβεβαιότητα

Στη διάρκεια της αποψινής συζήτησης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα αναζητήσει έναν κοινό τόπο μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να εκλείψει η αβεβαιότητα που υπάρχει, κυρίως στις αγορές, για την επόμενη μέρα.

Η αυριανή συνεδρίαση θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα συνεδριάσουν οι 27 ηγέτες, χωρίς τον Κάμερον, προκειμένου να συζητήσουν για τις αναγκαίες αλλαγές στην ΕΕ. Βασικός στόχος του Ντόναλντ Τουσ θα είναι, σύμφωνα με συνεργάτες του, να προκύψει από αυτή τη συζήτηση μια εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας. Να περάσει δηλαδή το μήνυμα ότι το Βrexit δεν θα δημιουργήσει κανένα κενό στη λειτουργία της ΕΕ και πως 27 ηγέτες είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου