10/6/2016
Ο γερμανόφωνος τύπος σχολιάζει τον πολιτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, το γερμανικό υπ. Οικονομικών απαντά σε ερωτήσεις αναγνωστών για την Ελλάδα και οι σχολιαστές εστιάζουν στο Euro 2016 που ξεκινά.
Στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ανταπόκριση της Neue Zürcher Zeitung από την Αθήνα. Με τίτλο «Ένα νέο κόμμα εξουσίας για την Ελλάδα», το δημοσίευμα της ελβετικής εφημερίδας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ριζοσπαστική αναδιάρθρωση στον ΣΥΡΙΖΑ αποβλέποντας στη διατήρηση της εξουσίας».
Ο ανταποκριτής της NZZ σημειώνει ότι «οι παλινωδίες του Αλέξη Τσίπρα έχουν εξασθενήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα στο μέλλον θέλει να μετατρέψει τη μαρξιστική λέσχη συζητήσεων σε ένα κόμμα εξουσίας». Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, «η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας στην αρχή του 2015 και οι εξεγέρσεις και οι συνθηκολογήσεις, με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας ξάφνιασε τους συμπατριώτες του, έπληξαν σοβαρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να μαζέψει νέες δυνάμεις ο Τσίπρας θέλει να αναδιαμορφώσει τον αλλοτινό συνασπισμό κατακερματισμένων μαρξιστικού προσανατολισμού ομάδων σε ένα νέο αριστερό κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένοι και έχουν παραιτηθεί», ωστόσο δεν μεταπηδούν «στους ριζοσπαστικούς αντιπάλους» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ανταποκριτής της ελβετικής εφημερίδας εκτιμά ότι «για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ του θα είναι καθοριστικής σημασίας το να αντέξει την αντίφαση μεταξύ αριστερής ρητορικής και εφαρμογής μιας επιβληθείσας από έξω πολιτικής λιτότητας».
Οι αναγνώστες ρωτούν, ο Σόιμπλε απαντά
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει απαντήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερωτήσεις αναγνωστών. Απαντήσεις που δεν είχε τον χρόνο να δώσει στη διάρκειας μιας ώρας συζήτησή του με τον εκδότη της ίδια εφημερίδας τον Μάιο.
Αρκετές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν αφορούσαν την Ελλάδα και τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει. Σε ερώτηση γιατί η γερμανική οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα δεν απέβη προς όφελος των Ελλήνων πολιτών αλλά των τραπεζών, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντά μεταξύ άλλων: «Δεν είναι σωστό ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν επωφελήθηκε από τα μέτρα βοήθειας. Χωρίς τη στήριξη των κρατών της ευρωζώνης η Ελλάδα θα έπρεπε να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της μεμιάς το 2010. Αυτό θα προκαλούσε δραματικά ρήγματα – ειδικά για τους ίδιους τους Έλληνες».
Στο πώς θα επωφεληθεί ο ελληνικός λαός από τις χρηματικές ενισχύσεις, κατανοώντας παράλληλα ότι πρέπει και ο ίδιος να συμβάλει για την ανάκαμψη της χώρας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «εξαιρετικά συντομευμένη, η ιδέα της βοήθειας για την Ελλάδα είναι αλληλεγγύη έναντι συνέπειας. Η ευρωζώνη χορηγεί δάνεια στην Ελλάδα και αναμένει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερώτηση που αφορά το ύψος των χρημάτων από φόρους Γερμανών φορολογουμένων που έχουν δαπανηθεί για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρκείται σε γενικόλογες διατυπώσεις, χωρίς να αναφέρεται ούτε κατά προσέγγιση σε ποσά.
Πηγή Deutsche Welle
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας έχει ονομάσει αλληλεγγύη την χρηματοδότηση των τραπεζών που είχαν το ελληνικό χρέος (BNP Paribas, Deutsche Bank και άλλων) μέσω των μημονιακών ''δανείων''. Πρόσφατη μελέτη γερμανικού ινστιτούτου έδειξε ότι από τα ''δάνεια'' αυτά, μόνο το 5% ήρθε στην Ελλάδα. Από τα 220 δις ευρώ, μόνο 10 δισεκατομμύρια μπήκαν στον προυπολογισμό.
Η πολιτική της Γερμανίας έκανε το αδιανόητο. Μία χώρα της ευρωζώνης εμφάνισε ύφεση ρεκόρ για τα παγκόσμια χρονικά, μεγαλύτερη ακόμα και από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929 στις ΗΠΑ (26%) και από την ύφεση στην Αργεντινή το 2001 (25%). Ο Σόιμπλε λέει ότι είναι καλό για τον ελληνικό λαό. Τα αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία είναι απερίγραπτα. Η πραγματική φτώχεια, η ανεργία, η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος Υγείας παραπέμπουν σε διαλυμένη τριτοκοσμική χώρα. Δεν έχει όμως κανένα πρόβλημα γι' αυτό μιας και η Γερμανία ευημερεί κατά την διάρκεια της κρίσης.
Οι Γερμανοί φορολογούμενοι και τα άλλα κράτη που συμμετέχουν στην ''διάσωση'' της Ελλάδας (ουσιαστικά στην διάσωση των τραπεζών που είχαν το ελληνικό χρέος) δεν έχουν δώσει ούτε έα ευρώ. Εξέδωσαν ομόλογα σαν εγγυήσεις προς τον EFSF κι αυτός έδωσε τα ''δάνεια''. Γι' αυτές τις εγγυήσεις παίρνουν κανονικά και τόκους.
Η κρίση του ευρώ χρησιμοποιείται από την Γερμανία για να μετασχηματιστεί η ελληνική οικονομία προς όφελος της. Το ασφαλιστικό σύστημα, το σύστημα υγείας και η παιδεία θα ιδιωτικοποιηθούν, οι εργασιακές συνθήκες θα ''απορρυθμιστούν'' πλήρως και ο εργαζόμενος δεν θα έχει κανένα δικαίωμα όπως στον 17ο αιώνα, κάθε περουσιακό στοιχείο του κράτους θα ακποιηθεί στα πρότυπα της συνένωσης της Ανατολικής με την Δυτική Γερμανία, θα απωλεσθεί πλήρως η εθνική κυριαρχία και η Ελλάδα θα είναι εφάμιλλη τριτοκοσμικής μπανανίας.
Αν αυτό ήταν το ''όραμα της; ενωμένης Ευρώπης'' των Γερμανών, το κατάφερα. Ο ελληνικός λαός είναι πρόθυμος να υποφέρει και υποφέρει εδώ και έξι χρόνια και ποιος ξέρει πόσα ακόμα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με άλλους λαούς. Εδώ και ενάμισι μήνα οι Γάλλοι είναι καθημερινά στους δρόμους εναντίον των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές συνθήκες. Το μέλλον της ευρωζώνης ειναι δυσοίωνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου