Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Για μια "χαμένη γενιά" στην Ευρώπη προειδοποιεί η ΕΚΤ


18/6/2016

Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

" Η ανεργία των νέων ξεπερνά σε ποσοστό τη συνολική ανεργία σε όλες τις χώρες. Αυτό ταλανίζει ήδη την οικονομία γιατί οι νέοι που θέλουν να εργαστουν αλλά δεν βρίσκουν δουλειά εμποδίζονται να αναπτύξουν τις ικανότητές τους", δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σε ομιλία του στο Βερολίνο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την πιθανότητα να υπάρξει μια "χαμένη γενιά" στην Ευρώπη αν οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών δεν επιταχύνουν τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, σε ομιλία του στο Βερολίνο και προσέθεσε ότι  "Για να αποφύγουμε την εμφάνιση μιας χαμένης γενιάς πρέπει να δράσουμε γρήγορα"

Ο Γάλλος οικονομολόγος χαιρέτισε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας σε πολλές χώρες όπου "η ακαμψία θεωρείτο ιδιαίτερα σοβαρή", κάνοντας λόγο για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, ακόμη και τη Γερμανία πριν από μια δεκαετία και πλέον.
Όμως η Γαλλία, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της ΕΕ "έχει μείνει πίσω και μολονότι συζητείται αυτήν την περιόδο μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, θα πρέπει να δούμε αν είναι αρκετά φιλόδοξη" για να δώσει ώθηση στην απασχόληση, σημείωσε.
Ο Κερέ επέκρινε επίσης τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για τη μεταρρύθμιση της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία. "Για να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να ενισχύσουμε τα θεμέλια της νομισματικής και οικονομικής ένωσής μας χρειαζόμαστε διευρυμένες και καλά ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις τόσο στις χώρες-μέλη όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις χρειαζόμαστε τώρα", υπογράμμισε

Πηγή

Σχετική δημοσίευση εδώ.

Τα ''γεράκια'' της ευρωζώνης επί το έργον. Οι αιτίες που δημιούργησαν την κρίση είναι η πολιτική της Γερμανίας και της ΕΚΤ που την ελέγχει πλήρως. Δημιούργησαν την υπερχρέωση των χωρών της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η ΕΚΤ έδινε αφειδώς δάνεια για κατανάλωση στις τράπεζες, το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών εκτοξεύτηκε και οδήγησε στην υπερχρέωση όπως έχει πει ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας.

Το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, που από το 2011 είναι πάνω από ένα τρις ευρώ, είναι τα ελλείμματα των άλλων χωρών. Η Γερμανία έγινε πιο ανταγωνιστική από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης γιατί έκανε εσωτερική υποτίμηση μέσω παγώματος των μισθών για 10 χρόνια πριν μπει στην ευρωζώνη.Αν δεν μειωθεί το εμπορικό πλεόνασμα της, τότε δεν πρόκειται να μπορέσει να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ευρωζώνη. Οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ αλλά και η ίδια η Κομισιόν έχουν κατηγορήσει τη Γερμανία για τ οεμπορικό πλεόνασμα της. Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ πριν λίγες μέρες ζήτησε από τη Γερμανία να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί.

Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβώνας στις χώρες της ευρωζώνης τα πρόσωπα και οι εταιρείες που δηλώνουν έδρα σε εταιρεία του εξωτερικού, δεν πληρώνουν εδώ φόρους. Έτσι υπάρχει διαρροή εισοδήματος από την Ελλάδα, λεφτά που φεύγουν στο εξωτερικό, τη στιγμή  που το κράτος βάζει βαρύτατους φόρους στους πολίτες και μειώνει τις δαπάνες του.

Αντί να γίνει το αυτονόητο, η Γερμανία πιέζει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποίηση τιου ασφαλιστικού, του ΕΣΥ, κάθε περιουσιακού στοιχελιου του δημοσίου, διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συγκέντρωση της καλιεργήσιμης γης σε λίγες εταιρείες, συγκέντρωση των ελευθέρων επαγγελμάτων επίσης σε λίγες εταιρείες). Οι γερμανικές εταιρείες θα ωφεληθούν και η Γερμανία εκμεταλλεύεται την ''κρίση'' για να γίνει η μοναδική υπερδύναμη της Ευρώπης.

Το οικονομικό μοντέλοπου ευαγγελίζεται και η παρούσα κυβέρνηση, και η προηγούμενη αλλά και η ΝΔ είναι να γίνει εισαγωγή επενδύσεων για να μειωθεί η ανεργία και όχι να αυξήσει το κράτος τις δαπάνες του. Αυτό δεν έχει λειτουργήσει πουθενά για να μειωθεί η ύφεση και να αυξηθεί η απασχόληση σε οικονομία με ύφεση που να πλησιάζει την δικιά μας. Οι ΗΠΑ για να ξεπεράσουν τη Μεγάλη Ύφεση του 1929, αύξησαν δραματικά τις δημόσιες δαπάνες με το πρόγραμμα New Deal.

Είναι βέβαιο ότι θα χαθεί μία γενιά τουλάχιστον. Ήδη στην Ελλάδα έχει γίνει εμφανής η μείωση του πληθυσμού από την μετανάστευση, την αύξηση της υπογεννετικότητας και των θανάτων λόγω της διάλυσης των υπηρεσιών Υγείας. Επίσης το άγχος και οι ψυχικές αρρώστιες έχουν αυξηθεί.Η ανεργία στους νέους είναι 60% και πάνω από 280 χιλιάδες πτυχιούχοι έχουν μεταναστεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου