Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

«Καμιά αύξηση προσφύγων μέσω της Μεσογείου»


29/6/2016

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης διαψεύδει τον επικεφαλής της Frontex ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός προσφύγων που διακινούνται μέσω κεντρικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Την ώρα που ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι, σε πρόσφατη συνέντευξη σε γερμανικό μέσο, υποστηρίζει ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες παίρνουν τον λεγόμενο μεσογειακό διάδρομο προς την Ευρώπη με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να αναπτύσσεται σε μεγάλο hot spot, τα στατιστικά στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) τον διαψεύδουν. Ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζόελ Μίλμαν, μιλώντας στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, έδωσε μιαν άλλη εικόνα.

«Δεν μετατρέπεται σε hot spot η Αίγυπτος»

«Το 2015, αρχές του χρόνου μέχρι τέλος Μαΐου, ήρθαν 47.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη μέσω αυτής της διαδρομής, το ίδιο διάστημα το 2016 ήταν μόλις 600», είπε. «Δεν γίνεται χρήση αυτού του διαδρόμου περισσότερο από όσο παλιά, αλλά όσο ακριβώς και πέρυσι αυτό το διάστημα. Το αποδεικνύουν και οι αριθμοί που είναι ίδιοι με πέρυσι. Το ίδιο ισχύει και για την προέλευση των προσφύγων. Εκείνο που άλλαξε είναι η συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες, που έγινε πιο βίαιη και το πέρασμα πιο επικίνδυνο, αν και το καλοκαίρι μόλις άρχισε και ίσως να γίνει ακόμη περισσότερο». Ο Τζόελ Μίλμαν καταρρίπτει επίσης και τον ισχυρισμό ότι η Αίγυπτος εξελίσσεται σε νέο hot spot. «Καταγράφουμε αύξηση αιγυπτιακών πλοίων που ξεκινούν από την Αίγυπτο. Από την κλασσική μεσογειακή διαδρομή διήλθε το 2015 μέσω των αιγυπτιακών παραλίων μόνο ένα ποσοστό της τάξης 5%. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό το ποσοστό θα παραμείνει το ίδιο».

Γεγονός πάντως είναι ότι οι «μπίζνες» των διακινητών με τους πρόσφυγες στην Αίγυπτο είναι πολύ προσοδοφόρες, χωρίς να αποκλείεται χρηματισμός των μονάδων ασφαλείας και των υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών για να κλείνουν τα μάτια.


«Ζητάμε ανθρωπιά»

Από την άλλη πλευρά η Αίγυπτος έχει δυσκολέψει την είσοδο προσφύγων στη χώρα από τη Συρία και την Αφρική. Από τότε που δυσκόλεψε ο δρόμος μέσω Λιβύης προς την Ευρώπη, ορισμένοι πρόσφυγες επιχειρούν να κάνουν την ίδια διαδρομή από την Αίγυπτο, αλλά αυτό δεν έχει μεταβάλει τη χώρα σε hot spot. «Υπάρχουν πολλοί Αφρικανοί στο Κάιρο, που διαμένουν από χρόνια εκεί», παραδέχεται ο Μίλμαν, «αλλά αυτό δεν καθιστά την Αίγυπτο hot spot».

Εκείνο που μεταβλήθηκε δραστικά σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια είναι ο αριθμός όσων πνίγονται στα νερά της Μεσογείου. Το 2015 σύμφωνα με τον IOM επέζησε ένας στους πενήντα πρόσφυγες, φέτος ένας στους 17. «Δεν ζητάμε κάτι εκτός από ανθρώπινη συμπεριφορά όσων ασχολούνται με πρόσφυγες», λέει ο Μίλμαν. «Θα θέλαμε να μην πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και οι χώρες να προστατεύουν καλύτερα τα σύνορά τους. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να δίνουν σε αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να μην πληρώνουν τη φυγή με τη ζωή τους».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου