Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Σόιμπλε κατά Γκάμπριελ για τις συνταγές κατά της κρίσης


4/7/2016

Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος, στο Βερολίνο οι κυβερνητικοί εταίροι διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την καταλληλότητα των συνταγών κατά της κρίσης.

Η ετυμηγορία των βρετανών πολιτών αναζωπύρωσε στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης τη διαμάχη για τον ενδεδειγμένο τρόπο διεξόδου από την κρίση που ταλανίζει τη γηραιά ήπειρο. Προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να μην καλλιεργούν λανθασμένες προσδοκίες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τις απαιτήσεις που διατυπώνονται για ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω επιπρόσθετων κρατικών επενδύσεων. Όπως τόνισε σε συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag, δε βοηθά το να επαναφέρει κανείς «λανθασμένες ιδέες (…) για ανάπτυξη επί πιστώσει».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απάντησε και στην κριτική που του ασκείται -τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων- για αδικαιολόγητη εμμονή στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της πολιτικής λιτότητας, λέγοντας ότι «το ζητούμενο δεν είναι οι περικοπές, αλλά η τήρηση των κανόνων που οι ίδιοι αποφασίσαμε για εμάς». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που ανταποκρίνονται βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη θέση.


Βολές κατά Ζ. Γκάμπριελ

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα, ο κ. Σόιμπλε δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στον αντικαγκελάριο, λέγοντας ότι «όσα είπε ο κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα, (…) ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα, πραγματικά δεν μπορεί να το εννοούσε στα σοβαρά».

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη τάχθηκε την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο ZDF τόνισε ότι δεδομένων των 25 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρώπη, το ζητούμενο για τον ίδιο είναι οι επενδύσεις στις υποδομές, την έρευνα και την εκπαίδευση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως υπογράμμισε ο αντικαγκελάριος, δεν τάσσονται υπέρ της ανάληψης νέων χρεών, αλλά, καταρχήν, υπέρ της μάχης κατά της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να αποφέρει τα αναγκαία κεφάλαια.


«Ευρωπαϊκή κυβέρνηση» προκρίνει ο Μ. Σουλτς

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς από την πλευρά του εισηγείται την εξέλιξη της Κομισιόν «σε μια πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση».

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Σουλτς επισημαίνει ότι αυτή η «ευρωπαϊκή κυβέρνηση» θα πρέπει να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός δεύτερου σώματος, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών-μελών. «Αυτό θα καταστήσει πιο διαφανή την πολιτική ευθύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως λέει.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, η ΕΕ δεν θα έπρεπε να ασχολείται με ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, αλλά αντιθέτως να επικεντρώσει σε θέματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη μόνον από κοινού.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου