Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Ισοσκελισμένος πλην προεκλογικός ο προϋπολογισμός Σόιμπλε


9/7/2016

Παρά το επιπρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η προσφυγική κρίση, το προσχέδιο προϋπολογισμού του Β. Σόιμπλε που ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση δεν προβλέπει -για άλλη μια χρονιά- την ανάληψη νέων χρεών.

Καταθέτοντας εν μέσω μιας δύσκολης λόγω Brexit οικονομικής συγκυρίας ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που δεν προβλέπει την ανάληψη νέων χρεών, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει ασφαλώς να στείλει πολλαπλά μηνύματα: καταρχήν στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ζητούν να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και, κατά δεύτερον, στους ευρωπαίους εταίρους. Ενδεχομένως όμως και στους ίδιους τους πολίτες.

Ποιο το κέρδος για μια γιαγιά όταν «βγαίνουν οι δημοσιονομικοί αριθμοί», όπως αρέσκεται να λέει ο Β. Σόιμπλε, ρωτήθηκε ο ίδιος στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει το προσχέδιό του; Οι μεγαλύτερες εδώ και δεκαετίες συντάξεις που δόθηκαν από 1ης Ιουλίου στους γερμανούς συνταξιούχους οφείλονται στην ακολουθούμενη υγιή δημοσιονομική πολιτική, απάντησε χωρίς περιστροφές ο γερμανός υπουργός, προσθέτοντας, «δώστε χαιρετίσματα στη γιαγιά σας».


Απρόβλεπτοι παράγοντες

«Η ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική ωφελεί τους πολίτες», ήταν το κεντρικό σύνθημα του Β. Σόιμπλε. Εντούτοις, ενώ η αύξηση των συντάξεων είναι ήδη γεγονός, με τις σχετικές αυξήσεις να έχουν καταβληθεί με τις συντάξεις του Ιουλίου, δεν ισχύει το ίδιο και για το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα πρέπει να περάσει τώρα από τον έλεγχο του κοινοβουλίου για να εγκριθεί στην τελική του μορφή τον Νοέμβριο.

Και όχι μόνον. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η λήψη σημαντικών αποφάσεων που δεν αποκλείεται να φέρουν τα πάνω κάτω στα σχέδια του Β. Σόιμπλε. Έτσι δεν αποκλείεται να προκύψει η ανάγκη, για παράδειγμα, για επιπρόσθετα κονδύλια για την ενσωμάτωση των προσφύγων, για νέους πόρους για τον μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των ομοσπόνδων κρατιδίων ή και για πιθανά επιπρόσθετα έξοδα στο πλαίσιο του Brexit.

Στην παρούσα φάση το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών και ο κυβερνητικός συνασπισμός εν γένει μπορούν να είναι άκρως ικανοποιημένοι αφού η αύξηση της απασχόλησης φέρνει πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Επιπλέον, εδώ και χρόνια η Γερμανία εξοικονομεί ετησίως δεκάδες δισεκατομμύρια λόγω του εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού. Τα χαμηλά -αρνητικά στην παρούσα φάση- επιτόκια δανεισμού είναι και ο βασικός λόγος που από το 2014 ο Β. Σόιμπλε καταφέρνει να παρουσιάζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Το ερώτημα όμως είναι πόσο θα διαρκέσουν ακόμη όλα αυτά;


Τα «εκλογικά δώρα»

Το 2017, χρονιά βουλευτικών εκλογών και άλλων σημαντικών περιφερειακών αναμετρήσεων στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να δαπανήσει 4% ή 12 δις ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016. Ως επί το πλείστον πρόκειται για δαπάνες που αφορούν στην ενσωμάτωση των προσφύγων και την καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης. Προκειμένου να προλάβει ενδεχομένως ορισμένες καταστάσεις λίγο πριν τις εκλογές αλλά και για να ικανοποιήσει φυσικά την εκλογική πελατεία, η «γενναιοδωρία» του Β. Σόιμπλε όμως δεν θα περιοριστεί μόνον σε αυτά. Εκτός από τις αυξήσεις συντάξεων προβλέπονται επίσης επιδοτήσεις για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, επιδοτήσεις για γαλακτοπαραγωγούς αλλά και κονδύλια για την ενεργειακή στροφή και το σχεδιαζόμενο κλείσιμο πεπαλαιωμένων και ιδιαίτερα ρυπογόνων εργοστασίων άνθρακα.

Σε όλα αυτά δεν αποκλείεται όμως να προστεθούν και επιπρόσθετα εμβάσματα του Βερολίνου στα ευρωπαϊκά ταμεία, σε περίπτωση που η Βρετανία εγκαταλείψει όντως την ΕΕ.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι επιρρίπτουν στην συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ότι δεν έχουν λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα για τυχόν επιβαρύνσεις που ενδέχεται να προκύψουν απροσδόκητα. Κυρίως δε για την περίπτωση που το Brexit οδηγήσει σε επιβράδυνση των γερμανικών ρυθμών ανάπτυξης. «Στον προϋπολογισμό του 2018 θα υπάρξει μια μαύρη τρύπα», προειδοποιεί ο ειδικός σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής των Πρασίνων Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ. Ο ίδιος κατηγορεί τον Β. Σόιμπλε ότι ενεργεί κατά το σύνθημα που θέλει τον «λογαριασμό να έρχεται μετά τις εκλογές».

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος φυσικά η ανάγνωση από τον επικεφαλής της Χριστιανικής Ένωσης στην επιτροπή Δημοσιονομικών της Βουλής Έκχαρντ Ρέεμπεργκ, ο οποίος εκτιμά ότι χωρίς την ανάληψη νέων χρεών, αλλά με παράλληλη αύξηση των επενδύσεων «η Γερμανία εξοπλίζεται πολύ καλά για τα επόμενα χρόνια».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου