5/7/2016
Ασυνήθιστα έντονη κριτική προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διετύπωσε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα. «Πού ήταν ο κ. Σόιμπλε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης;» διερωτήθηκε.
Στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε, μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου: «Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί ο κ. Σόιμπλε όταν λέει ότι η διακυβερνητική μέθοδος έχει αποφέρει αποτελέσματα». Και αναρωτήθηκε: «Πού ήταν ο κ. Σόιμπλε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης; Πού ήταν στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης;».
Στο «διά ταύτα» ο Ιταλός πολιτικός δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τη λιτότητα και τους κανόνες ευελιξίας που πρέπει να εφαρμόζονται με σύνεση. Και το λέω χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν». Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο ιταλός πολιτικός μάλιστα χρησιμοποίησε ακόμη πιο έντονη διατύπωση, καθώς έκανε λόγο για «απερίγραπτες» θέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Αναμενόμενη κριτική στις θέσεις Σόιμπλε εξέφρασε και η ευρωομάδα της Αριστεράς. Επιφυλάξεις ακούστηκαν όμως και από τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ. «Έχει δίκιο ο κ. Πιτέλα όταν μνημονεύει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, εστιάζοντας πάντως την κριτική του περισσότερο στη διακυβερνητική λογική και όχι στη δημοσιονομική πολιτική. Όλα αυτά στο πλαίσιο συζήτησης για το Brexit, από την οποία έλαμψε δια της απουσίας του ο επικεφαλής του βρετανικού ευρω-σκεπτικιστικού UKIP Νάιτζελ Φαράτζ.
Αγωνία για τις ιταλικές τράπεζες
Η χρονική συγκυρία των δηλώσεων Πιτέλα θεωρείται σημαντική, καθώς την Τρίτη η Κομισιόν επρόκειτο να διαβουλευθεί σχετικά με την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων λόγω ελλείμματος σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ εκκρεμεί και ενδεχόμενο μίας διαδικασίας bail-in με κούρεμα καταθέσεων για τις ιταλικές τράπεζες. Στις επίμονες ερωτήσεις ιταλών δημοσιογράφων για τα επόμενα βήματα ως προς την προστασία των πιστωτικών ιδρυμάτων ο Τζιάνι Πιτέλα περιορίστηκε να απαντήσει ότι «η ιταλική κυβέρνηση κινείται εντός των υφιστάμενων κανόνων».
Προ ημερών, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ο Τζιάνι Πιτέλα είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην επιβολή κυρώσεων, λόγω ελλείμματος στην Πορτογαλία. Υποστήριξε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντιπαραγωγικό» και «θα αποξένωνε ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους από την Ευρώπη, ιδιαίτερα τώρα, μετά το Brexit».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου