Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Άγνωστος Χ η Τουρκία στο προσφυγικό


22/7/2016

Οι εξελίξεις στην Τουρκία προβληματίζουν Γερμανούς και ξένους αρθρογράφους για το κατά πόσο συνεχίζει να είναι αξιόπιστος εταίρος στο προσφυγικό. Μείωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης των Γερμανών καταγράφεται ήδη.

Πλήθος τα ερωτήματα και σήμερα για την πορεία της Τουρκίας, μιας χώρας στην οποία η ΕΕ έτεινε χείρα συνεργασίας για να καταπολεμήσει την προσφυγική κρίση και η οποία συμμετέχει στον στρατιωτικό συνασπισμό υπό αμερικανική καθοδήγηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.


«Η Τουρκία παράγει πρόσφυγες»

«Προφανής στόχος του Ερντογάν είναι η εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας, όπου η αντιπολίτευση θα είναι φιμωμένη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελεύθερη έκφραση γνώμης και η προστασία των μειονότητων, θα συνθλίβονται» επισημαίνει η ολλανδική εφημερίδα de Volskrant. «Πρόκειται για μια τραγωδία για τον τουρκικό λαό» συνεχίζει. «Ωστόσο αυτό έχει συνέπειες για την ΕΕ που θα πρέπει να κάνει το παν για να διαφυλάξει τα εξωτερικά της σύνορα και παράλληλα να διαμορφώσει ανθρωπιστική προσφυγική πολιτική ώστε να εξαρτάται λιγότερο από τον απρόβλεπτο ηγεμόνα στην Άγκυρα», σημειώνει.

Αμφιβολίες για το κατά πόσο η Τουρκία είναι χώρα που μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες εκφράζει η γερμανική Rundschau της Φραγκφούρτης. «Δεν μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες, η Τουρκία παράγει πρόσφυγες. Αναμένεται να έρθουν εκατοντάδες, στη συνέχεια χιλιάδες στην Ευρώπη και πρωτίστως στη Γερμανία», προβλέπει ο γερμανός αρθρογράφος. «Τι θα τους πούμε; Ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα; Ποια θα είναι η στάση των ΗΠΑ; Ποια του ΝATO; Εάν οι χώρες του ΝATO δεν είναι ασφαλείς, τότε προς τι η ύπαρξη του ΝATO; Εάν κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία δεν είναι σαν να σπρώχνουμε τη μεγάλη αυτή χώρα στην αγκαλιά μιας ακόμη μεγαλύτερης χώρας, της Ρωσίας;», αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα.



Φρένο για τις γερμανικές επενδύσεις

Η επίσης γερμανική εφημερίδα Die Welt παραθέτει απόψεις γερμανών πολιτικών που υποστηρίζουν τη σημασία που έχει η Τουρκία για την ΕΕ, άλλοι ωστόσο θεωρούν ότι έχει έρθει ένα σημείο καμπής και ζητούν διακοπή του προενταξιακού διαλόγου. «Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, που προωθήθηκε κυρίως από την Άγκελα Μέρκελ, αμφισβητήθηκε εξ αρχής», επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Πολλοί είχαν την ελπίδα ότι θα αποτελούσε την απαρχή μιας ιστορικής σημασίας διαδικασίας προσέγγισης. Υπήρξαν όμως πολλοί που προειδοποιούσαν ότι η ΕΕ δεν θα έπρεπε να εμπιστευτεί έναν αυταρχικό ηγέτη. Σήμερα, αυτοί αισθάνονται δικαιωμένοι. Η απόσταση της Τουρκίας από την ΕΕ έχει γίνει μεγαλύτερη», παρατηρεί.

Απόσταση προδιαγράφεται και στο επενδυτικό κλίμα. Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει έρευνα ανάμεσα στα μέλη του «Leaders Parliament», μιας πρωτοβουλίας της συμβουλευτικής εταιρείας Ρόλαντ Μπέργκερ, στην οποία καταγράφονται τάσεις. Το 85% των ερωτηθέντων, μάνατζερ με έδρα τη Γερμανία, απάντησε ότι φοβάται μαζική μείωση των επενδύσεων στην Τουρκία ως απότοκο της εύθραυστης πολιτικής κατάστασης. «Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 4% θεωρεί ότι η επιχειρηματική πορεία γερμανικών εταιρειών στη χώρα δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις», γράφει η εφημερίδα. «Η απότομη μεταβολή συμβαίνει σε περίοδο υψηλών και άμεσων γερμανικών επενδυτικών επιδόσεων στη χώρα του Βοσπόρου. Το πρώτο τετράμηνο του 2016 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ με καθαρές επενδύσεις ύψους 439 εκατομ. ευρώ».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου