Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Έπαινοι Μπόργιανς για την ελληνική κυβέρνηση


11/7/2016

Αγωγές Γερμανών που κατείχαν ελληνικά ομόλογα απορρίπτονται από γερμανικό δικαστήριο. Η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αρχών για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι επίσης στα κύρια θέματα.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Κάτοχοι ελληνικών ομολόγων έχουν προς το παρόν ελάχιστες πιθανότητες να πάρουν αποζημίωση εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ομολογά τους έχασαν σε αξία. Εφετείο στο Σλέσβιχ-Χολστάιν απέρριψε αγωγές αποζημίωσης, όπως είχαν κάνει παλαιότερα και άλλα δικαστήρια. Ωστόσο υπάρχει ακόμα το περιθώριο οι ομολογιούχοι να προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο. Οι ενάγοντες αγόρασαν από εγχώριες τράπεζες ελληνικά ομόλογα. Αυτά όμως μετά από απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου ‘κουρεύτηκαν’ στη μισή ονομαστική τους αξία».

«Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία βοηθάει την Ελλάδα στο κυνήγι των φοροφυγάδων» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Der Westen. H εφημερίδα γράφει: «Εδώ και έξι μήνες οι φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και οι ελληνικές φορολογικές αρχές είναι εταίροι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η ‘αναπτυξιακή’ βοήθεια για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη φαίνεται να φέρνει του πρώτους καρπούς. Την Κυριακή ταξίδεψε μια ελληνική αντιπροσωπεία στο Ντίσελντορφ. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 25 στελέχη ελληνικών αρχών, τα οποία για μια εβδομάδα θα παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία».


Το ελληνικό δημόσιο δεν προχωράει με την είσπραξη οφειλών

Η ίδια εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι ένας ‘φίλος’ των Ελλήνων (…). Επαίνεσε την κυβέρνηση Τσίπρα για το θάρρος της να κυνηγήσει του φοροφυγάδες. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αγνόησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα αντίστοιχες πληροφορίες. Η συγκεκριμένη ελληνική κυβέρνηση πράττει σωστά: ‘πριν ζητήσει από τους μικρομεσαίους για 14η φορά να πληρώσουν, θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν οι πλούσιοι’ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών».

H Westdeutsche Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Πρόκειται για τον τρόπο διαχείρισης δεδομένων των CD που αγόρασε το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τον Νοέμβριο του 2015. Στο CD υπήρχαν 10.000 ελβετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί περίπου 3,68 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανήκαν σε Έλληνες πολίτες, πιθανότατα για να φοροδιαφύγουν».

Τέλος, η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung επιγράφει δημοσίευμά της με τον τίτλο: «Η Ελλάδα δεν προχωράει με την είσπραξη εσόδων» και γράφει ειδικότερα: «Οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών να εισπράξουν οφειλόμενα χρήματα παραμένουν ανεπιτυχείς. Το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών περισσότερων από 60.000 οφειλετών δεν απέδωσε μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι οφειλέτες είτε είναι χρεοκοπημένοι ή έχουν πεθάνει ή οι εταιρείες δεν υφίστανται πλέον».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου