Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Brexit, Ισπανία και Πορτογαλία στο Eurogroup


11/7/2016

Οι επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος και η επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα δημόσια ελλείμματά τους απασχολούν το σημερινό Eurogroup. Στο περιθώριο της συνεδρίασης τα ελληνικά προαπαιτούμενα.

Οι επιπτώσεις του Βrexit στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και το ζήτημα της επιβολής χρηματικών κυρώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία εξαιτίας των υπερβολικών δημόσιων ελλειμμάτων τους, είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του Βrexit η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσουν στους υπουργούς των κρατών μελών τις εκτιμήσεις, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ειδικότερα για την Ισπανία και Πορτογαλία, μετά τη σύσταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες δεν έλαβαν «αποτελεσματικά μέτρα» για την μείωση των ελλειμμάτων με αποτέλεσμα να αποκλίνουν από τους στόχους την περίοδο 2013-2015, θα πρέπει να τώρα να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.


«Υπάρχει χρόνος για την υλοποίηση των ελληνικών προαπαιτούμενων»

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν αναφορικά με τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα συζητηθούν αναλυτικά αύριο στο Συμβούλιο Υπουργών του Εcofin, ωστόσο ουσιαστική θα είναι και η σημερινή πολιτική συζήτηση στο Εurogroup. Από την πλευρά τους, Μαδρίτη και Λισαβόνα θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο τις κυρώσεις προκειμένου να μην σταλούν αρνητικά μηνύματα στις αγορές.

Σχετικά με την Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα δεν προβλέπεται στην ημερήσια διάταξη κάποια επίσημη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι στο παρασκήνιο θα συζητηθεί μεταξύ του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ευρωπαίων αξιωματούχων η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν πάντως ότι υπάρχει χρόνος για την υλοποίηση και των 16 προαπαιτούμενων, τα οποία θα «ξεκλειδώσουν» και τη δόση των 2,8 δις ευρώ. Ωστόσο αναμένεται ότι οι εταίροι θα παροτρύνουν την κυβέρνηση να κλείσει το θέμα αυτό μέχρι το Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμαστεί στη συνέχεια η δεύτερη αξιολόγηση στα μέσα του φθινοπώρου.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου