Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Τεράστιο το οικονομικό κόστος των πολέμων στη Μ. Ανατολή


17/9/2016

Οι ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική κοστίζουν τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε χρήμα. Εκτός από τις οικονομίες των χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο, υπονομεύουν την ανάπτυξη και σε γειτονικές χώρες και σε εκείνες που φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε έκθεση το ΔΝΤ αναλύει την κατάσταση σε 179 εμπόλεμες χώρες από το 1970 και έχει σκοπό να ποσοτικοποιήσει τα οικονομικά κόστη και αναφέρει ότι η μείωση του ΑΕΠ στις σπαραζόμενες από τον πόλεμο Συρία, Λιβύη και Υεμένη τα τελευταία χρόνια υπερβαίνει κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Έπειτα από τρία χρόνια συγκρούσεων, οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής όπου μαίνονται συγκρούσεις υπέστησαν απώλειες 6-15 ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με 4-9 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο παγκοσμίως.

Οι χώρες που συνορεύουν με μια περιοχή συγκρούσεων μεγάλης έντασης υπέστησαν κατά μέσο όρο ετήσια μείωση 1,4 ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ τους, με τη μεγαλύτερη μείωση, 1,9 ποσοστιαία μονάδα, να παρουσιάζει η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Στα 137 δις δολ. το κόστος του συριακού πολέμου

Οι ζημιές στις φυσικές υποδομές, που εκτιμώνται τώρα στα 137,8 δισεκατομμύρια δολάρια στη Συρία και σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην Υεμένη, αποτελούν μια μακροπρόθεσμη πρόκληση για τους διαμορφωτές πολιτικής και έχουν οδηγήσει σε μείωση του εμπορίου και του ΑΕΠ στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την έρευνα.

Μετά τα πέντε χρόνια του εμφυλίου, το ΑΕΠ της Συρίας είναι κάτω από το μισό εκείνου που είχε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 2010, ενώ, μόνο το 2015, η Υεμένη έχασε από το 25% έως το 35% του ΑΕΠ της. Η εξαρτώμενη από τις πωλήσεις πετρελαίου Λιβύη είδε το ΑΕΠ της να πέφτει στο 24% το 2014, ανέφερε το ΔΝΤ.

Η μετανάστευση περισσότερου από του μισού πληθυσμού της Συρίας –6,6 εκατομμύρια άνθρωποι στο εσωτερικό και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια σε άλλες χώρες– έχει αυξήσει τις οικονομικές απώλειες, επιδεινώνοντας δραματικά τη φτώχεια, την ανεργία και την εγκατάλειψη του σχολείου σε χώρες οι οποίες αγωνίζονταν ήδη για να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, ανέφερε το ΔΝΤ.

Πολλοί από τους πρόσφυγες είναι ειδικευμένοι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα οι χώρες σε πόλεμο να αντιμετωπίζουν σημαντική φυγή εγκεφάλων, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε ότι το οικονομικό κόστος του εμφύλιου πολέμου στη Συρία θα φτάσει τα 35 δισ. δολάρια, με μεγάλη πιθανότητα όμως να τα ξεπεράσει κατά πολύ αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία ειρήνευσης.

Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, όπου η συρροή προσφύγων από τη Συρία και την Υεμένη είχε μόνο μικρή οικονομική επίπτωση και ορισμένα θετικά αποτελέσματα, η μετανάστευση είχε πολύ πιο αρνητικά αποτελέσματα στις χώρες υποδοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με την έρευνα.

Το Ταμείο υποστηρίζει πως στον Λίβανο, ο ανταγωνισμός των μεταναστών για μια θέση ανεπίσημης απασχόλησης έχει οδηγήσει σε μείωση των μισθών σε όλη την οικονομία, ασκώντας περισσότερη πίεση στις ήδη πιεσμένες δημόσιες υπηρεσίες, περιλαμβανομένων εκείνων της υγείας και της παιδείας.

Προτεραιότητα η ανθρωπιστική βοήθεια;

Η έκθεση του ΔΝΤ καλεί τους διαμορφωτές πολιτικής να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα τις δημόσιες δαπάνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την εξυπηρέτηση βασικών δημοσίων αναγκών.

Σημειώνεται πως η κορυφαία προτεραιότητα του ΔΝΤ και άλλων εξωτερικών εταίρων πρέπει να είναι η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που χορηγείται στις περιοχές των συγκρούσεων και σε γειτονικές χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, με τη μεγαλύτερη δυνατή χρήση επιχορηγήσεων και δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Ωστόσο, η έκθεση δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη μεγάλη σημασία οι χώρες και οι γείτονές τους να διατηρούν την εύρυθμη λειτουργία θεσμών όπως οι κεντρικές τράπεζες.

Αυτές, με τη σειρά τους, μπορούν να χρησιμοποιούν νομισματικές πολιτικές και πολιτικές συναλλαγματικής ισοτιμίας προκειμένου να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στις οικονομίες τους.

Πηγή

Ύφεση στην εμπόλεμη  Συρία 50+,  στην εμπόλεμη Υεμένη 25 με 35%, στην ΕΛΛΑΔΑ 30%, στην εμπόλεμη Λιβύη Λιβύη 24%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου