Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί ΔΝΤ και ΗΠΑ επικρίνουν τη Γερμανία για το υπέρογκο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της;


6/9/2016

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας είναι πιθανό να φθάσει σε νέο ρεκόρ 278 δισεκ. ευρώ (310 δισεκ. δολάρια) το 2016, ξεπερνώντας και πάλι αυτό της Κίνας για να γίνει ξανά το μεγαλύτερο στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα το οικονομικό ινστιτούτο Ifo που έχει την έδρα του στο Μόναχο.

"Το γερμανικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών βασίζεται στο εμπόριο αγαθών", δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo Κρίστιαν Γκρίμε, προσθέτοντας πως οι εξαγωγές υπερέβησαν τις εισαγωγές κατά 159 δισεκ. δολάρια το πρώτο φετινό εξάμηνο, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ινστιτούτο ανακοίνωσε πως το γερμανικό πλεόνασμα θα ισοδυναμεί με περίπου το 8,9% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραβιάσει και πάλι το ανώτατο όριο του 6% που συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον έχουν καλέσει το Βερολίνο να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές για να βοηθήσει να μειωθούν οι παγκοσμιες οικονομικές ανισορροπίες και να τροφοδοτήσει την παγκόσμια ανάπτυξη, μεταξύ άλλων και στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν αμφότερα καλέσει το Βερολίνο να τονώσει την εγχώρια ζήτηση ώστε να διευκολύνει την αποκατάσταση της ισορροπίας.

Το Βερολίνο έχει απορρίψει αυτές τις επικρίσεις, λέγοντας πως έχει ήδη αυξήσει την εγχώρια ζήτηση θεσπίζοντας το 2015 έναν κατώτατο μισθό και συμφωνώντας σε μια ισχυρή αύξηση των συντάξεων το 2016. Επιπλέον η κυβέρνηση αύξησε τις κρατικές δαπάνες για τους αυτοκινητοδρόμους, την ψηφιακή υποδομή και τους μετανάστες, ενώ επέμεινε στον στόχο της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας είναι πιθανό να μειωθεί κατά 70 δισεκ. δολάρια σε περίπου 260 δις δολάρια φέτος λόγω της εξασθένησης των εξαγωγών, ανακοίνωσε το Ifo. Η Ιαπωνία θα βρεθεί στην τρίτη θέση με πλεόνασμα που υπολογίζεται για το 2016 στα 170 δις δολάρια.

Πηγή

 Το τεράστιο αυτό πλεόνασμα της Γερμανίας είναι η μεγαλύτερη παθογένεια της ευρωζώνης.

Όπως είπε ο προηγούμενος πρόεδρος του ifo Χανς Βέρνερ Ζιν, η ευρωζώνη είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη του ενός είναι τα ελλείμματα των άλλων. Δεν μπορεί να επιβιώσει η ευρωζώνη όσο ένα μέλος της έχει τεράστιο πλεόνασμα του ΙΤΣ και αντίστοιχο έλλειμμα τα άλλα μέλη.

Η Γερμανία το πέτυχε αυτό προσανατολίζοντας τη οικονομία της σε εξαγωγικό χαρακτήρα. Για δέκα χρόνια έκανε εσωτερική υποτίμηση μέσω του παγώματος των μισθών και απέκτησε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Αν δεν μειωθεί αυτό το πλεόνασμα, ακόμα κι αν μας μηδενίσουν το χρέος ή αν βρούμε πετρέλαιο, πάλι τα λεφτά μας θα καταλήγουν στη Γερμανία γιατί θα έχουμε ελλειμματικό ΙΤΣ, θα αυξάνεται το δημόσιο χρέος και αναγκαστικά θα εφαρμόζουμε μνημόνια (μειώσεις μισθών, αύξηση φόρων και μειώσεις δημοσίων δαπανών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου